Unelmien Talo&Koti

Apple pie Kinuskikissan tapaan – amerikkalaisen klassikkopiirakan kuoren alla odottaa runsas omenatäyte

{
Aktiivinen
Passiivinen
Kinuskikissan amerikkalaisessa apple piessa omenan maku pääsee oikeuksiinsa. Runsas, mehevä täyte maustetaan kanelin lisäksi muskottipähkinällä ja katetaan näyttävällä ristikkokuorella. Piirakan voi myös peittää kokonaan taikinalla.
KA
0
0


Ainekset

Taikina

  • 5 dlvehnäjauhoja
  • 1 rklsokeria
  • ½ tl suolaa
  • 175 gvoita
  • ¾ dl vettä

Täyte

  • 800 gomenoita
  • 1 ½ dl fariinisokeria
  • 1 ½ rkl maissitärkkelystä
  • 2 ½ tl kanelia
  • ¼ tl muskottipähkinää
  • 1pienen sitruunan kuoriraaste

Voiteluun

  • 1muna
Tulosta
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Apple Pie Kinuskikissan tapaan:

  1. Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää lopuksi vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikinasta tiivis möykky. Suojaa kelmulla ja laita jääkaappiin noin tunniksi.
  2. Valmista sillä välin täyte. Kuori omenat ja poista omenankodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä fariinisokeri, maissitärkkelys, mausteet ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita omenaviipaleiden joukkoon.
  3. Erota taikinasta ⅓ ja säästä se ristikkoon. Kauli loput jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle ohueksi ympyräksi. Kippaa voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Muotoile reunoja vasten. Anna ylimääräisen taikinan pudota vuoan ulkopuolelle. Levitä päälle omenatäyte.
  4. Kauli ristikkotaikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Leikkaa noin 1,5 cm leveiksi suikaleiksi. Aseta suikaleita täytteen päälle vaakasuuntaan kuvan osoittamalla tavalla. Käännä joka toinen suikale puolivälistä kaksin kerroin ja laita loppujen päälle pystysuoraan yksi suikale.
  5. Käännä suikaleet takaisin, jotta pystysuora suikale jää niiden alle. Käännä joka toinen vaakasuora suikale kaksin kerroin – nyt eri suikaleet kuin viimeksi. Laita taas pystysuora suikale ja käännä vaakasuikaleet päälle. Jatka, kunnes ristikko ulottuu reunaan asti. Tee sama toiselle puoliskolle.
  6. Tasoita reunan yli ulottuva taikina siistiksi. Nipistä reuna aaltoilevaksi sormin tai painele siihen haarukalla kuviota. Voitele taikinapinta munalla. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut kevyesti väriä.

Vinkit!

  • Omenapiirakka eli apple pie on yksi kaikkien aikojen suosituimmista amerikkalaisista syysleivonnaisista. Tarjoile omenapiirakka höyryävän lämpimänä kylmän jäätelön kera.
  • Meillä leivonnassa suositaan happamia omenoita, mutta Amerikassa omenapiirakkaan valitaan makea lajike.
  • Jos haluat piirakalle koko täytteen peittävän kannen, tee taikina hieman isompana annoksena. Omenatäytteen päälle ennen kuorruttamista asetellut voinokareet lisäävät piirakan mehevyyttä.

MITÄ PIDIT?
0
Kommentoi »