Anna Perhon ihmekeitto taipuu vaikka mihin! ”Raaka-aineiltaan vaatimaton mutta mauiltaan kiehtova”
40 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 20 min
”Yksi todella hyvä vierasruoka isollekin porukalle on papukeitto, jonka voi valmistaa joko vegaanisena tai lihaa sisältävänä versiona. Keitto on edullista ja täyttävää – ja leivän sekä juustojen kanssa tarjottuna todellinen juhla-ateria. Olen nimennyt raaka-aineiltaan vaatimattoman mutta mauiltaan kiehtovan ruoan ihmekeitoksi”, Anna Perho kuvailee.
valkosipulia (hienonnettuna tai puristettuna oman maun mukaan)
suolaa
mustapippuria
jeeraa (eli juustokuminaa)
2–3 tlk (à 400 g)tomaattimurskaa
varsiselleriä paloina (ei pakollinen, jos et pidä varsisellerin mausta)
(vettä)
1 tlk (230 g) kidneypapuja (jos et laita lihaa tai kasviproteiinia, tuplaa papumäärä lisäämällä esimerkiksi isoja valkoisia purkkipapuja)
chilirouhetta (tai 1 tuore punainen chili)
savupaprikajauhetta
hyppysellinensokeria tai hunajaa
Lisäksi
korianteria hienonnettuna
leipää
Anna Perhon ihmekeitto – ohje:
Ruskista jauheliha (tai kasviproteiini) ja valkosipuli pannulla rypsiöljyssä. Mausta topakasti suolalla, pippurilla ja jeeralla – valkosipuli on olennainen osa keiton makumaailmaa, samoin jeera.
Kun liha on ruskistunut, kaada kattilaan tomaattimurska ja sellerinpalat. Ohenna keittoa tarvittaessa vedellä.
Lisää valutetut ja huuhdellut pavut. Kuumenna kiehuvaksi.
Mausta keitto chilillä, paprikajauheella ja sokerilla – määriä on mahdoton antaa, koska keitto on aina hieman erilainen. Pohdi makumaailmaksi vaikkapa parasta maistamaasi tacoa, tai ota mielikuva jostain hyvästä intialaisesta soosista, joka tuntuu leukaperissä saakka.
Anna kiehua noin 20 minuuttia ahkerasti maistellen.
Viimeistele keitto korianterilla. Tarjoa leivän kanssa.
Maustamis- ja tarjoiluvinkit:
Keiton sekaan voi huoletta paloitella pehmenneet tomaatit sekä kaataa jääkaapissa notkuvat tacosoosit, maustetahnat ja sen sellaiset. Ja jos käsillä sattuu olemaan viimeisiään vetelevä ketsuppi, lisää sokerin sijaan ketsuppipulloon vettä ja ohenna keitto sillä.
Jos lisäät pöytään maissilastuja, ranskankermaa ja korianterisilppua, saat jo suoranaisen fiestan! Ja mikäli keittoa jää yli, siitä voi seuraavana päivänä kiehauttaa kokoon chili con carnea tai tortillatäytettä.
Anna Perho
53-vuotias toimittaja asuu Helsingissä puolisonsa Samin ja Sipuli-koiran kanssa. Perhon Olipa kerran keittiössä -keittokirja (Cozy Publishing) julkaistaan syksyn 2023 aikana. Ihmekeiton resepti on mukana kirjassa.