Kotivinkki

Aito saaristolaisleipä

3 h 10 min
4
3

Makean maltainen saaristolaisleipä on uskomattoman helppoa valmistaa. Leipä on täydellinen pari kaikille jouluruoille: suolaisille kaloille, kinkulle ja maksapateelle.
Tulosta
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Sami Repo

Ainekset (2 kpl)

  • 1 lpiimää
  • 75 gtuorehiivaa (1 ½ pkt)
  • 3 dlsiirappia
  • 1 rklsuolaa
  • 3 dlkaljamaltaita
  • 3 dlvehnäleseitä
  • 3 dlruisjauhoja
  • 10 dlvehnäjauhoja

Siirappivesi

  • ½ dlsiirappia
  • 1 ½ dlvettä

Tee näin

3 h 10 min
{
AKTIIVINEN10 min
PASSIIVINEN3 h

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja sekoita niin, että se liukenee.

2. Lisää siirappi, suola, maltaat, leseet sekä ruis- ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota 1 ½ tuntia.

3. Voitele kaksi 1 ½–2 litran pitkulaista leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Paista 175-asteisen uunin alatasolla kaksi tuntia.

4. Sekoita siirappi ja vesi. Kun paistoaikaa on jäljellä puoli tuntia, voitele saaristolaisleipien pinta siirappivedellä. Jatka paistamista loppuun. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan 2–3 päivän päästä. Leivät kestävät hyvin myös pakastamisen.

MITÄ PIDIT?
4