Aito saaristolaisleipä
3 h 10 min
{
Aktiivinen
10 minPassiivinen
3 h Makean maltainen saaristolaisleipä on uskomattoman helppoa valmistaa. Leipä on täydellinen pari kaikille jouluruoille: suolaisille kaloille, kinkulle ja maksapateelle.
3.9
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 5.11.2014

Aito saaristolaisleipä
Ainekset (2 kpl)
- 1 lpiimää
- 75 gtuorehiivaa (1 ½ pkt)
- 3 dlsiirappia
- 1 rklsuolaa
- 3 dlkaljamaltaita
- 3 dlvehnäleseitä
- 3 dlruisjauhoja
- 10 dlvehnäjauhoja
Siirappivesi
- ½ dlsiirappia
- 1 ½ dlvettä
1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja sekoita niin, että se liukenee.
2. Lisää siirappi, suola, maltaat, leseet sekä ruis- ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota 1 ½ tuntia.
3. Voitele kaksi 1 ½–2 litran pitkulaista leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Paista 175-asteisen uunin alatasolla kaksi tuntia.
4. Sekoita siirappi ja vesi. Kun paistoaikaa on jäljellä puoli tuntia, voitele saaristolaisleipien pinta siirappivedellä. Jatka paistamista loppuun. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan 2–3 päivän päästä. Leivät kestävät hyvin myös pakastamisen.
MITÄ PIDIT?
3.91