Kotivinkki

Aito saaristolaisleipä

3 h 10 min
{
Aktiivinen
10 min
Passiivinen
3 h
Makean maltainen saaristolaisleipä on uskomattoman helppoa valmistaa. Leipä on täydellinen pari kaikille jouluruoille: suolaisille kaloille, kinkulle ja maksapateelle.
3.9
4
Julkaistu: 5.11.2014


Ainekset (2 kpl)

  • 1 lpiimää
  • 75 gtuorehiivaa (1 ½ pkt)
  • 3 dlsiirappia
  • 1 rklsuolaa
  • 3 dlkaljamaltaita
  • 3 dlvehnäleseitä
  • 3 dlruisjauhoja
  • 10 dlvehnäjauhoja

Siirappivesi

  • ½ dlsiirappia
  • 1 ½ dlvettä
Tulosta

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja sekoita niin, että se liukenee.

2. Lisää siirappi, suola, maltaat, leseet sekä ruis- ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota 1 ½ tuntia.

3. Voitele kaksi 1 ½–2 litran pitkulaista leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Paista 175-asteisen uunin alatasolla kaksi tuntia.

4. Sekoita siirappi ja vesi. Kun paistoaikaa on jäljellä puoli tuntia, voitele saaristolaisleipien pinta siirappivedellä. Jatka paistamista loppuun. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan 2–3 päivän päästä. Leivät kestävät hyvin myös pakastamisen.

4 kommenttia