Yllätys portin takana: piha kuin pinkki vaahtokarkki
Piha ja puutarha
Yllätys portin takana: piha kuin pinkki vaahtokarkki
Puutarhan sisustaminen on Katariinan rakkain harrastus. Oi sitä onnen päivää, kun pinkit ja turkoosit aarteet nostetaan talviteloilta pihan ja lasiterassin kaunistukseksi.
21.3.2017
 |
Unelmien Talo&Koti
Katariina paistaa lettuja kymmeniä kertoja kesässä. Niille on kysyntää varsinkin silloin, kun lapset ja Jukan pieni tyttärentytär ovat kylässä.
Rapeiden lettujen salaisuus on maissitärkkelyksessä. Näitä lettuja voivat syödä keliaakikotkin.

Katettu terassi on Katariina Leppilammen ja Jukka Lajusen pihan keskipiste ja heidän olohuoneensa keväästä myöhäiseen syksyyn. Sisustuksessa toistuvat Katariinan lempivärit turkoosi ja pinkki.

– Pihalla voin toteuttaa hassutkin päähänpistoni. Pinkistä taidan tykätä siksi, että minulla on vain poikia. Nyt turkoosi on tullut siihen rinnalle, Katariina arvelee.

Kun pariskunta muutti viitisen vuotta sitten paritaloon Klaukkalaan, pihalla oli vain pieni terassi ja hiekkalaatikko. Loppu oli nurmikkoa, ja ainoa kasvi oli terijoensalava. Kaiken muun he ovat istuttaneet tai rakentaneet. Terassia on laajennettu, ja piha on rajattu aidoin. Hiekkalaatikko on nyt kasvimaana.

Terassin lasiovet on tilattu mittojen mukaan, ja lasikatto lepää alumiinirakenteiden varassa. Kaasulämmittimen ansiosta terassikausi jatkuu sekä alku- että loppupäästä. Terassilta on käynti kesäkeittiöön, jossa kokkaillaan hyvällä ilmalla lähes päivittäin. Keittiön rajaa omaksi tilakseen kaareva takorautakatos. Takaseinään aitaa vasten on asennettu ovi, jossa on koukut keittiövälineille.

– Rakastan tätä pihaa. Minulla on ollut aina mieletön tarve puuhata koko ajan jotain. Talvisin neulon sukkia ja kesällä pöyhin puutarhaa, Katariina sanoo.

Aurinko paistaa aamusta iltaan etelään avautuvalle pihalle. Onneksi tarjolla on myös varjoisia kolkkia, ja katetun lasiterassin ansiosta sadekaan ei haittaa.
Avaimet pysyvät tallessa heinäseivästikkailla. Askelmia varten seipäät on puolitettu sirkkelillä.
Sisustajan silmä on harjaantunut löytämään pihalle pinkkejä ihanuuksia. Munakupeista tuli söpöt tuikkukipot.
Lasiterassilta on pari askelta kesäkeittiöön. Katariina on maalannut terassin puulattiaan pariskunnalle merkityksellisiä vuosilukuja ja sanoja. Siellä on esimerkiksi läheisten syntymävuosia ja heidän tapaamisajankohtansa. Ne on tehty sapluunalla ja viimeistelty pensselillä.
Jos mieleinen esine sattuu kohdalle, Katariina saattaa ostaa sen varastoon. Kaikille hankinnoille on lopulta löytynyt käyttöä. Vaaleanpunaisista maaleista suosikkisävyjä ovat Teknoksen Barbi ja Clas Ohlsonin Candy.
Juomavesi maustetaan reilulla nipulla tuoretta minttua. Näin vesikarahvista tulee kaunis kuin kukkamaljakko.
Lajusen Lintuhäkkiin voi hakeutua varjoon terijoensalavan alle. Se on yksi Jukan lempipaikoista. Paviljonki sai nimensä, kun naapurin pikkutyttö kysyi Jukalta, miksi tämä istuu iltaisin lintuhäkissä.
Pihan kulkureitit on merkattu Kekkilän kehäkivillä. Katariina on kuvioinut ne valkoisella metallimaalilla. Sapluunat on tilattu Kaavainmaailmasta www.kaavain.fi.
Puutarhavälineet säilytetään Katariinan Kamarissa. Pieni pihavaja kätkeytyy osittain istutusten taakse. Vajan runkona on Bauhausin elementti. Penkissä kukkii pääasiassa vaaleanpunaisia lajikkeita.

Lue lisää:

Kommentoi »