Viherpiha

12 x ilmeikkäät puutarhan polut

12 x ilmeikkäät puutarhan polut
Polkujen värit ja materiaalit vaikuttavat ratkaisevasti puutarhan ilmeeseen ja tunnelmaan. Yhtenäisillä materiaaleilla saat levollisen vaikutelman.
Julkaistu: 24.5.2015

1. Pyöreitä kiviä ja sileää laattaa

Pyöreäksi hioutuneista rantakivistä ja sileistä kivilaatoista tehty väylä vaatii ympärilleen pelkistettyä ja uudenaikaista muotokieltä niin rakennuksilta kuin kasveiltakin. Istuta polun varteen perinnekasvien sijaan ainavihantia kasveja, joiden kasvutapa on selkeä. Ruskea hake peittyy ajan mittaan, kun kasvit kasvavat leveyttä.

2. Sorapäällysteinen käytävä

Sora on yksinkertainen ja edullinen ratkaisu puutarhan käytävän materiaaliksi. Se taipuu helposti kaareviksi muodoiksi. Paksut lankut rytmittävät vaaleanpunertavaa sorakäytävää kuin pianon tummat koskettimet. Astinlankkujen käyttökelpoinen askelmitta on noin 65 senttiä.
Käytävän alle, pohjamaan päälle, kannattaa levittää suodatinkangas. Soran kaveriksi sopivat rönsyilevät ja itsestään kylväytyvät kasvit. Mattomaisina leviävät ajuruohot ja polun päälle kaartuvat koristeheinät kutittavat kulkijan aisteja.

3. Jatkettu laituri

Olet onnekas, jos puutarhassasi on lammikko. Kostea rantavyöhyke voi kuitenkin ulottua vaikka kuinka pitkälle ja kiertotie lammen toiselle rannalle muodostua liian pitkäksi.
Ratkaisu löytyy jatkamalla laituria kulkuväyläksi. Näin siirtymä rannalta toiselle muodostuu elämykselliseksi matkaksi, jonka varrella voi vaikka istahtaa ongelle tai uittamaan varpaita.
Pääset lähelle veden elämää, näet pinnalla kiitävät vesimittarit ja sudenkorentojen leikin. Muhevassa pienilmastossa kukoistavat muun muassa nauhukset, unikot ja sormustinkukat.

4. Pihapolku muhkuraisista luonnonkivistä

Muhkuraiset luonnonkivet ovat kauniita, vaikkakin hieman konstikkaita astella. Tälle polulle ei voi lähteä huikentelemaan stilettikorkoisilla kengillä, vaan on valittava ne järkevät, matalakorkoiset.
Kivet rajaavat tehokkaasti istutusalueita, joissa lehteilevät valkotäpläimikät, poimulehtien tuppaat ja punalehtiset keijunkukat.
Varjossa ja puolivarjossa kivien välit sammaloituvat miltei itsestään, mutta sitä voi myös edistää sammalsilpun, piimän, munanvalkuaisen ja mullan seoksella.

5. Lautakäytävä

Kivikkorinteen tai kallion kesyttäminen kulkukelpoiseksi voi vaatia kokonaisen lautakäytävän rakentamista. Valkoiseksi maalatut laudat sopivat moderniin ympäristöön, mutta värihän on vaihdettavissa. Miltä näyttäisikään oranssi tai punainen lautamatto? Ohimennen voi poimia marjan tai kaksi peittokasvina kasvavasta mansikkamatosta. Etualalla jännittävä mustapäivänhattu, jossa on terälehtien sijaan vihreät tukilehdet.

6. Liuskekivipolku

Liuskekivi on klassisen kaunis lattiamateriaali puutarhaan. Käyttökelpoisimpia ja parhaimman näköisiä ovat suuret laatat, kooltaan vähintään 30–40-senttiset. Ne ovat myös vakaampia kuin pienet laatat, jotka liikkuvat helposti paikoiltaan. Ihanteellinen laatan paksuus jalan kuljettavalla käytävällä on vähintään 3 senttiä.
Laattojen epäsäännöllinen muoto rohkaisee epämuodolliseen ja eloisaan ladontaan. Saumat voivat olla leveitä tai kapeita, latojan maun mukaan. Saumaukseen käytetään usein kivituhkaa tai kivituhkan ja mullan seosta.
Elävä sauma on kaunis, ja siihen sopii esimerkiksi lampaannata tai polkuhaarikko. Se kasvaa sammalmaisesti ja kukkii kesä–heinäkuussa pienen pienin valkoisin kukin. Saumoihin voit kokeilla myös ruusukemaisesti kasvavaa mehitähteä. Se ei tosin kestä tallausta.

7. Luonnollinen kulkuväylä

Metsäpuutarhaan tai metsän reunaan sopii parhaiten vapaamuotoinen kulkuväylä, joka maastoutuu luontevasti. Sekoita yksi osa sementtiä, yksi osa turvetta ja yksi osa perliittiä. Lisää massaan vettä vähän kerrallaan. Kun saat muotoiltua siitä pallon, massa on sopivan kosteaa. Voit kaataa sen suoraan maahan ja muotoilla astinkiviksi. Pyöreälehtinen taponlehti sekä saniaiskasvit metsäalvejuuri ja metsäimarre viihtyvät puolivarjossa ja varjossa.

8. Pyöreiden muotojen polku

Pyöreä muoto puhuttelee. Se viehättää niin modernin tyylin ystävää kuin trendikkäistä retromuodoista innostuvaakin. Pyöreät laatat ja niitä ympäröivä sora muodostavat rytmikkään polun. Tee kuitenkin rajaus istutuksiin huolella, jotta kasvit pysyvät omilla alueillaan. Tummalehtinen kesäbegonia on erikoisuus.

9. Tiilistä ladottu käytävä

Neljän rinnakkain asetetun tiilen aaltomaiset linjat johtavat kulkijan keinuvien kasvien lomitse. Toinen vaihtoehto on ajaa ruohonleikkurin levyinen väylä säännöllisesti niityn poikki. Tai jos innostut, tee labyrintti.

10. Polku puukiekoista ja hakkeesta

Puukiekoilla vahvistettu hakepolku sopii kulkureitiksi, joka ei ole kovalla käytöllä, sillä ohuet kiekot liikkuvat paikoiltaan. Käsittelemätön puu kestää parhaiten, kun se ei ole suorassa kosketuksessa maahan.

11. Hakkeella päällystetty polku

Puutarhan polut voit päällystää myös hakkeella. Kuorikate suojaa maan pintaa kuivumiselta ja liettymiseltä. Se parantaa maan kosteusoloja. Jos hake tuntuu liian karkealta jalan alla, voit asetella astinkivet liuskekivi- tai betonilaatoista suoraan katteen päälle. Asettele laatat uudelleen keväällä, kun levität uuden hakekerroksen vanhan päälle. Typpilannoituksen lisäys aika ajoin parantaa kasvien viihtymistä, sillä hake kuluttaa maatuessaan typpivaroja.

12. Kaksivärinen käytävä

Tumman ja vaalean soran vaihtelulla voit maalata kuvioita. Rajauksena on pitkittäin halkaistusta puusta tehty koristereunus. Tumma sora on kuin puro, jonka rouskuvaa virtaa voit astella puutarhassa satamasta toiseen.

Lue lisää:

Kommentoi »