Veikeä kierrätyspolku
Joskus kaunein kulkuväylä syntyy ilmaiseksi ja suuremmin rehkimättä.Tässä keittiötarhassa poluksi ovat päätyneet vanhat navetan kattotiilet. Hurmaavan polun ruohosipulireunukset on tehty jakamalla yhdestä ainoasta sipulimättäästä. Samantyyppisen polun voisi toteuttaa myös vanhoista lankuista.
Kuin helminauha
Vaaleista askellaatoista tehdyt polut eivät edes pyri sulautumaan luontoon, vaan luovat näyttävän, raikkaan ja rytmikkään lisäelementin pihaan. Tämän puutarhan istutusalueiden muotoa ovat innoittaneet muotopuutarhojen geometriset kuviot, joten pyöreät laatat sopivat kokonaisuuteen mainiosti. Pyöreät betonilaatat voi upottaa nurmikkoon, mutta upeimmilta ne näyttävät koristekivien tai katteen keskellä, tilaa ympärillään.
Viehkeää muhkuraisuutta
Muhkuraiset luonnonkivet ovat kauniita, vaikkakin hieman konstikkaita astella. Tälle polulle ei voi lähteä huikentelemaan stilettikorkoisilla kengillä, vaan on valittava ne järkevät, matalakorkoiset. Varjossa ja puolivarjossa kivien välit sammaloituvat miltei itsestään, mutta sitä voi myös edistää sammalsilpun, piimän, munanvalkuaisen ja mullan seoksella.
Tarkkaa tekoa
Mutkittelevat mutta säntillisesti tehdyt kivipolut istuvat täydellisesti puutarhaan, jossa havut ja pensaat leikataan muotoon. Kiveyksiä on jatkettu rajaamaan istutusalueita, mikä luo pihaan harmonisen, yhtenäisen ilmeen. Tämäntyyppisiin polkuihin tehdään huolellinen pohjustus: maata poistetaan kymmeniä senttejä ja lisätään suodatinkangas, soraa sekä asennushiekkaa. Lue lisää pihakivien asennuksesta täältä.
Vehreä tunneli polun kehystäjäksi
Köynnöskaarista voi loihtia kokonaisen tunnelin asettamalla niitä useita peräkkäin. Monivuotinen, ruohovartinen humala kiipeää vikkelästi seiniksi ja katoksi. Romanttista kukkakäytävää halajava valitsee esimerkiksi lumikärhön, ruotsinköynnöskuusaman, köynnöshortensian tai tarhahelenanruusu ’Lykkefundin’. Liuskekivi sopii lattiaksi moneen puutarhatyyliin.
Hoikistunut nurmi
Oletko hurahtanut pensaisiin ja perennoihin niin, että nurmikon osuus pihastasi vähenee vuosi vuodelta? Tervetuloa joukkoon! Onneksi nurmialueen voi rajata niin kapeaksi, että se muistuttaa istutusalueiden väliin jäävää polkua. Jos haluat pitää nurmen reunat näin siistinä, varaudu kanttaamaan ne pari kertaa kesässä. Tuijien lomassa kasvavat muun muassa punalehtinen peruukkipensas ja lännenheisiangervo ’Diabolo’, laikkukirjokanukka sekä kalliovuortenkataja ’Blue Arrow’.
Katse kohteessa
Polku voi kutsua kiemurrellen salaperäiselle seikkailulle tai paljastaa jo kaukaa päämäärän, jota kohti kuljetaan. Tämän polun päässä kiintopisteen tarjoaa majesteettinen mänty ja sen alla uteliaisuuden herättävä pieni temppeli. Simppeli hiekkakäytävä on luonnollinen valinta metsäiseen puutarhaan. Polun varrelle on luotu muotoja, jotka pysyvät kiinnostavina ympäri vuoden.
Niittyä halkomassa
Jos sinulla on suuri piha, tee osasta helppohoitoinen niitty, jota pölyttäjät rakastavat. Niityn keskelle voi säännöllisesti hurauttaa väylän ruohonleikkurilla tai latoa tiilistä polun, joka halkoo tuulessa aaltoilevaa niittyä kauniisti.
Ruususen portti polun ylle
Kun puutarhaan luodaan erilaisia huoneita, porteilla ja köynnöskaarilla voi korostaa siirtymistä tilasta toiseen. Upean ’New Dawn’ -köynnösruusun alta hipsitään tässä pihassa talon edustan aukiolta yrttitarhaan.
Selkeitä linjoja
Symmetrinen pergolakäytävä ohjaa kulkijan päättäväisesti haluttuun suuntaan huone kerrallaan paljastuvassa puutarhassa. Selkeän geometriset linjat rauhoittavat nyt jo edesmenneen tanskalaisen kukkataiteilijan Anne Justin ja hänen arkkitehtimiehensä Claus Bonderupin luomaa yltäkylläistä puutarhaa. Pergolan päällä kiipeilee kesän alussa kukkiva sinisade.
Luonnollinen kulkuväylä
Metsäpuutarhaan tai metsän reunaan sopii parhaiten vapaamuotoinen kulkuväylä, joka maastoutuu luontevasti. Sekoita yksi osa sementtiä, yksi osa turvetta ja yksi osa perliittiä. Lisää massaan vettä vähän kerrallaan. Kun saat muotoiltua siitä pallon, massa on sopivan kosteaa. Voit kaataa sen suoraan maahan ja muotoilla astinkiviksi. Pyöreälehtinen taponlehti sekä saniaiskasvit metsäalvejuuri ja metsäimarre viihtyvät puolivarjossa ja varjossa.
Sorapäällysteinen käytävä
Sora on yksinkertainen ja edullinen ratkaisu puutarhan käytävän materiaaliksi. Paksut lankut rytmittävät vaaleanpunertavaa sorakäytävää. Astinlankkujen käyttökelpoinen askelmitta on noin 65 senttiä. Käytävän alle, pohjamaan päälle, kannattaa levittää suodatinkangas. Soran kaveriksi sopivat rönsyilevät ja itsestään kylväytyvät kasvit, kuten ajuruohot.
Vetten yli
Puusilta on rakennettu mutkittelemaan rennosti, mikä saa sen muistuttamaan polkua. Silta mahdollistaa veden päällä istuskelun ja lammen elämän sekä keramiikkateosten katselun aivan läheltä. Vastarannalla kulkijaa odottaa veistoksellinen huvimaja.
Jatkettu laituri
Olet onnekas, jos puutarhassasi on lammikko. Kostea rantavyöhyke voi kuitenkin ulottua vaikka kuinka pitkälle, ja kiertotie lammen toiselle rannalle muodostua liian pitkäksi. Ratkaisu löytyy jatkamalla laituria kulkuväyläksi. Muhevassa pienilmastossa kukoistavat muun muassa nauhukset, unikot ja sormustinkukat.
Hakkeella päällystetty polku
Puutarhan polut voit päällystää myös hakkeella. Kuorikate suojaa maan pintaa kuivumiselta ja liettymiseltä. Se parantaa maan kosteusoloja. Jos hake tuntuu liian karkealta jalan alla, voit asetella astinkivet liuskekivi- tai betonilaatoista suoraan katteen päälle. Asettele laatat uudelleen keväällä, kun levität uuden hakekerroksen vanhan päälle. Typpilannoituksen lisäys aika ajoin parantaa kasvien viihtymistä, sillä hake kuluttaa maatuessaan typpivaroja.
Muokattu 9.4.2021 klo 15.45: Lisätty runsaasti uusia kuvia ja ideoita. Juttu on julkaistu alun perin 25.5.2015.