Ylioppilasjuhlat: näin onnistut järjestelyissä ja nautit suuresta päivästä yhdessä vieraiden kanssa
Ruoka
Ylioppilasjuhlat: näin onnistut järjestelyissä ja nautit suuresta päivästä yhdessä vieraiden kanssa
Ylioppilasjuhlat onnistuvat, kun juhlat on hyvin suunniteltu. Järjestelyissä on tärkeää delegoida työtehtäviä, pyytää apua ja huomioida eri juhlien suunnitteluun liittyvät yksityiskohdat. Täältä löydät kattavat vinkit ylioppilasjuhlien järjestämiseen ja onnistuneeseen päivään!

Ylioppilasjuhlat kotona vai vuokratussa tilassa?

Koti on ihana paikka perhejuhlien viettämiseen, mutta tilavankin kodin neliöistä iso osa on makuuhuoneita ja muita tiloja, joissa ei ole tarkoituksenmukaista juhlia. Ylioppilasjuhlia varten kannattaakin harkita erillisen juhlatilan vuokraamista. Niissä muun muassa kylmäsäilytystilat, istumapaikat ja astiastot on mitoitettu isoille tapahtumille. Myös siivoukset voidaan sopia sisältyvän pakettiin.

Kotijuhlissa tila rajaa kutsuttavien määrää, mutta juhlien järjestäminen on kuitenkin mahdollista, sillä vieraat tulevat piipahtamaan porrastetusti ja lyhyesti. Pystyt itse vaikuttamaan vierasvirran vuolauteen kutsumalla kahdessa erässä, esimerkiksi klo 13 ja 17: Ensimmäiseen juhlaan klo 13 kutsutaan mummit ja kummit sekä muut läheiset, jotka saattavat osallistua myös koululla juhlaan. Toiseen kattaukseen klo 17 voi kutsua tutut, naapurit, koulukaverit ja muut.

Ennen ylioppilasjuhlia: järjestele, varmista ja kokeile

Aloita järjestely- ja siivoustyöt hyvissä ajoin ennen juhlia. Raivaa keittiön työtasot mahdollisimman tyhjiksi – laskutilaa ei ole juhlissa koskaan liikaa.

Vieraille olisi hyvä riittää istumapaikkoja ainakin ruokailun ajaksi. Huonekaluja on ehkä tarvetta järjestellä uudelleen, eikä haittaa, jos varastostakin löytyy muutama ylimääräinen tuoli juhlavieraille. Myös terassi pöytineen sekä muut mahdolliset ulkotilat kannattaa hyödyntää. Pihalle kasattava telttakatos maksaa edullisimmillaan noin 100 euroa ja varmistaa ulkoistumapaikat huonomman sään sattuessa.

Ylioppilasjuhlien kattaus ja koristelu

Koekata noutopöytä hyvissä ajoin, niin hahmotat, onko astioita riittävästi, ovatko tarjoiluvadit sopivan kokoisia ja onko juomille ja kahvitarjoilulle syytä varata kokonaan toinen pöytä. Muista jättää riittävästi tilaa pöydän ympärille, jotta ihmiset mahtuvat kiertämään sitä. Kierto aloitetaan lautaspinosta, viimeisenä otetaan aterimet ja lautasliinat.

Valkoiset astiat ovat juhlavia ja mukautuvia. Omia on helppo täydentää laina-astioilla, koska väri yhtenäistää eri sarjojen astiat. Yhtenevät värit luovat tyylikkään kokonaisuuden.

Ylioppilasjuhlien tarjottavat: makeaa ja suolaista

Ylioppilasjuhlien tarjottavat voivat olla mitä vaan maan ja taivaan väliltä, kunhan mukana on sekä suolaista että makeaa. Tärkeintä on, että juhlat ovat sankarinsa näköiset.

Suunnittele ja päätä tarjottavat kuukautta ennen juhlaa. On järkevää valita pääasiassa huoneenlämpöisenä tarjottavia ja siinä hyvin säilyviä ruokalajeja.

Ota ruokaohjeista kopiot ja laadi muisti- ja ostoslistat. Testaa halutessasi reseptit, joita et ole koskaan ennen kokeillut.

Vinkki!

Kaipaatko inspiraatiota suunnitteluun? Kurkkaa vinkit ja reseptit ylioppilasjuhlien tarjottaviin ja löydä täydellinen ylioppilaskakku 15 vaihtoehdon joukosta.

Ylioppilasjuhlissa tarvitaan apukäsiä

Tarmokkaat apulaiset tekevät isäntäväen päivästä juhlan. Keittiössä riittää taatusti puuhaa vähintään yhdelle näppärälle, joka pesee ja kuivaa kuohuviinilaseja, täydentää juoma- ja ruokapöytää, korjaa pois likaiset astiat ja keittää kahvit sekä teet.

80 hengen kotijuhlat täystyöllistävät helposti ainakin kaksi henkilöä. On tärkeää, että työpari pelaa hyvin yhteen ja auttaa toisiaan kriittisissä tilanteissa. Tehtävät voi jakaa karkeasti kahteen esimerkiksi niin, että toisen apulaisen vastuulla on ruokapöydän ja kahvipöydän tarjoiluastioiden täydentäminen, siisteyden ylläpito, kahvin/teen valmistaminen. Toinen taas huolehtii tervetuliaisjuoman kaatamisesta ja tarjoilusta, likaisten astioiden keräämisestä, pesusta ja palauttamisesta puhtaina niille varatuille paikoille.

Hyödynnä juhlissa kodin kaikki vesipisteet sekä siisteyden ylläpidossa että tiskaamisen sujuvoittamisessa. Esimerkiksi kodinhoitohuoneesta voi tehdä astiavaraston ja astianpesupaikan.

Ylioppilasjuhlien kukat: tilaa ruusut ja varaa maljakot

Tee kaikkien muistettavien ylioppilaiden ruusutilaus lähikukkakauppaan ajoissa. Hoida maksukin etukäteen, jolloin juhla-aamuna voit vain käydä hakemassa valmiiksi muovitupessa ja sellofanikääreessä olevat kukat. Osta ja kirjoita kortit valmiiksi hyvissä ajoin.

Vie juhlapaikan portinpieleen iso, siisti roskis ja sakset kukkapapereille. Vieraat helpottavat kiireitäsi kuorimalla itse kukat paketeista, eivätkä paperitkaan jää hujan hajan.

Nosta näyttävä maljakko keskeiselle paikalle ja aseta siihen kaikki yksittäiset ruusut. Upea asetelma rakentuu kuin itsestään. Muitakin kukkia tulee, joten varaa valmiiksi pestyjä lisämaljakoita käden ulottuville.

Ylioppilasjuhlien muistot talteen

Sovi valokuvausta harrastavan ystävän kanssa, että tämä napsii runsaasti kuvia päivänsankarille. Huomioi valppaana olemisen vaiva pienellä lahjalla. Vaihtoehtoisesti juhliin voi myös palkata ammattivalokuvaajan.

Ylioppilasjuhlia varten voi halutessaan hankkia myös oman vieraskirjansa, jota voi täydentää valokuvien paperiversiolla. Näin muistot suuresta päivästä säilyvät kätevästi yhdessä paikassa.

Muistuta ylioppilasta pitämään lahja ja siihen liittyvä kortti yhdessä vaikka teippipalalla. On kohteliasta muistaa, mistä lahjasta ketäkin kiittää. Seteleille on hyvä varata erillinen paikka tai suljettava laatikko, jossa arvotavara pysyy tallessa.

Vinkki!

Laadi muistilistoja, jotka helpottavat juhlajärjestelyjä. Kirjaa ylös kutsuttavat vieraat osoitteineen ja puhelinnumeroineen sekä merkinnät mahdollisista erityisruokavalioista. Tämä lista on tärkeä myös kiitoskorttien lähettämisessä.

Laadi toinen lista tarjoiluista. Ota kopiot ruokaohjeista ja kirjaa ylös, kuka tekee ja milloin. Merkitse keittiöapulaiselle muistin tueksi lappuun myös, mitä tarjoiluastiaa käytetään, miten vati koristellaan ja mistä tarjottavat löytyvät. Tämä nivaska on hyvä säilyttää erillisessä muovitaskussa

Kirjaa kolmanteen muistilistaan kaikki muut hankittavat lakista lyyraan ja mekosta pikkuveljen solmioon, jotta kaikki tarvittava olisi hankittuna juhlapäivään mennessä.

Juttu on julkaistu alun perin 2. huhtikuuta 2012.

Kommentoi »