
Voikukkaranskalaiset, mitä ihmettä! Testasimme, miltä somessa kohutut ”rikkaruohoranut” maistuvat
Kokkasimme voikukan juurista ranskalaisia. Someherkku kirvoitti maistajissa monenlaisia ajatuksia. Nappaa resepti jutun lopusta – ja testaa, jos uskallat!
Pihoilla ja pientareilla yleisesti kukkiva voikukka soveltuu mainiosti ruoanlaittoon. Kukinto, lehdet ja jopa juuret ovat syötäviä.
Voikukkareseptit trendaavat nyt somessa(kin). Ehkä jännittävimmiltä kuulostavat voikukan juurista valmistuvat ranskalaiset, joita esimerkiksi @herbalrevolution esittelee Instagramissa. Kaiva juuret, pese huolellisesti, pilko, mausta ja paista! Sitten dippiä kohti ja maistamaan! Kuulostaako helpolta? Kyllä. Onko helppoa? Päätimme testata!
Katso alta videolta, kuinka voikukkaranskalaiset valmistuvat. Jos video ei näy, voit katsoa sen Instagramista tästä linkistä. Juttu jatkuu videon alla.



Kun juuret on putsattu, isoin työ on tehty. Enää pientä pilkkomista, maustamista ja paistamista. Voikukkaranskalaisten kaveriksi pyöräytämme maukkaan hunaja-kaprismajoneesin. Tarkan reseptin löydät tämän jutun lopusta.
”Rakenne on vähän samanlainen kuin bataattiranskalaisissa.”
Miltä voikukkaranskalaiset sitten maistuvat? Kierrätämme ranskiskulhoa Meillä kotona -toimituksessa. Ranskalaiset saavat varautuneen vastaanoton. Alkuun paahdetut juuret muistuttavat maultaan palsternakkaa, mutta erityisesti jälkimaku on jokseenkin kitkerä. Näin maistajat kommentoivat voikukkaranskalaisia:
”Oho, aika erikoista. Muistuttaa jotenkin palsternakkaa, mutta onpa muuten aika kitkerää!”
”Rakenne on vähän samanlainen kuin bataattiranskalaisissa – sisus on pehmeää etenkin isommissa paloissa.”
”Näyttävät myrkyllisiltä.”
Päättelemme, että voikukista kannattaa käyttää mieluiten paksuinta pääjuurta. Niiden maku on pehmeämpi kuin pienissä juurissa. Lisäksi paksujen juurien käsitteleminen on helpompaa kuin pienten. Pohdimme myös, voisiko poiminta-ajankohta vaikuttaa juurten makuun. Tai onko pitkä kuiva ja kuuma jakso tehnyt niistä kitkeriä?
Jos juuriranskalaiset eivät nappaa, kokosimme myös 10 piristävää reseptiä voikukkaan hurahtaneille. Kokeile valmistaa voikukista vaikka pestoa, simaa, marmeladia tai friteerattuja voikukankukkia!
Voikukkaranskalaiset (2 annosta)

- 200 g voikukan juuria
- 1–2 rkl oliiviöljyä
- ½ tl suolaa tai sormisuolaa
- ¼ tl mustapippuria rouhittuna
- (¼ tl chilijauhetta)
Hunaja-kaprismajoneesi
- ½ dl majoneesia
- 1 tl hunajaa
- 1 tl dijonsinappia
- 1 rkl pieniä kapriksia
- ripaus mustapippuria rouhittuna
- Pese juuret huolellisesti vedessä käyttäen apuna juuresharjaa tai perunanpesuhanskoja. Suurimmat juuret kannattaa pilkkoa ohuemmiksi, perinteisten ranskalaisten muotoisiksi tikuiksi.
- Siirrä juuritikut kulhoon ja mausta oliiviöljyllä, suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Voit halutessasi lisätä mukaan hyppysellisen chilijauhetta.
- Levitä ranskalaiset leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa.
- Siirrä voikukanjuuriranskalaiset tarjoiluastialle ja tarjoa hunaja-kaprismajoneesin kanssa.