Voiko tomaatin kasvatus olla näin helppoa? Upota viipale multaan ja saat kesällä ikiomia punaposkia!

Voiko tomaatin kasvatus olla näin helppoa? Upota viipale multaan ja saat kesällä ikiomia punaposkia!
Ami Korsman istutti maaliskuussa tomaatin viipaleet multaan. Kesällä hän herkutteli viipaleista kasvattamillaan tomaateilla. "Tämä oli hauska kokeilu, ja lopputulos oli iloinen yllätys."
Julkaistu: 21.3.2019

Vuosi sitten maaliskuussa harrastepuutarhuri Ami Korsman löysi jääkaappinsa perukoilta yksinäisen, ylikypsän tomaatin. Hän muisti, että oli törmännyt joskus vuosia aiemmin Youtube-pätkään, jossa näytettiin, miten tomaatin viipaleista kasvoi tomaatteja.

Aikaisemmin Korsman oli aina ostanut tomaattiensa siemenet valmiina.

– Ajattelin, että kappas, maaliskuuhan on sopiva aika testata viipalekasvatusta. Minulla ei ollut mitään odotuksia, kertoo Korsman.

Lajike oli kotimainen, Vaasassa kasvatettu San Marzano -tomaatti. Korsman viipaloi tomaatin ja asetti viipaleet tomaattirasiaan, jonka hän oli täyttänyt kylvömullalla. Viipaleiden päälle hän ripotteli noin sentin paksuisella multakerroksella. Aluksi Korsman piti rasian päällä tomaattirasian kantta. Tomaattirasiaa hän piti pöydällä ikkunan edessä, kasvilampun alla.

– Pelkäsin, että viipaleet homehtuisivat, joten olin aika maltillinen kastelija. Sumuttelin vain pintaa kevyesti.

Ami Korsman leikkasi jääkaapin perukoilta löytämästään tomaatista viipaleita. Hän peitti viipaleet kevyellä noin sentin paksuisella multakerroksella. Jutun kuvat: Ami Korsman.

Muutaman päivän päästä Korsmania odotti yllätys: siemenet olivat itäneet. Mullasta puski pieniä taimia hurja määrä!

– Uskaltaisin melkein sanoa, että itävyys oli 100 prosenttia. Olin ajatellut, että saan ehkä pari tainta, mutta niitä tulikin ihan älyttömästi, kertoo Korsman.

Kasvun ihme! Tältä itäneet siemenet näyttivät 11 päivän kuluttua siitä, kun Korsman peitteli viipaleet multaan.
Olin ajatellut, että saan ehkä pari tainta, mutta niitä tulikin ihan älyttömästi.

Korsman valitsi taimien joukosta viisi tainta ja istutti ne suurempiin ruukkuihin. Hän vei tomaatin taimet kasvihuoneeseen ulos toukokuun alussa, sillä kevät oli poikkeuksellisen lämmin.

Tomaatit alkoivat kypsyä kasvihuoneessa.
Nam! Näin herkullisilta valmiit tomaatit näyttivät.

Kesällä Korsman sai nauttia viipalekasvatuksensa lopputuloksesta.

– Tomaatit olivat tosi hyviä. Söin niitä paljon sellaisenaan leivän päällä tai jopa ihan kokonaisena.

Viime kevään kokeilun innoittamana Korsman halusi kokeilla viipalekasvatusta uudelleen, tosin hieman maltillisemmin eli kahdella viipaleella. Tänä vuonna kokeilu ei ole ollut aivan yhtä onnistunut: mullasta on toistaiseksi noussut vain neljä tainta. Harrastajapuutarhuri epäilee syyksi eri tomaattivalintaa.

– Tällä kertaa viipaloin espanjalaisen tomaatin. Uskoisin, että viime kevään onnistuneen kokeilun salaisuus oli kotimainen tomaatti, joka oli kaiken lisäksi ylikypsä. Suosisin kotikokeilussa siis ehdottomasti kotimaista tomaattia, Korsman sanoo.

Korsman jakoi kasvatusprojetistaan kuvia Puutarha ja piha -ryhmässä. Kokeilu sai paljon innostuneita kommentteja, ja moni suunnitteli aloittavansa viipalekasvatuksen.

– Osa kommentoijista epäili, voiko tomaateista tulla maukkaita. Mutta ainakin näistä tomaateista tuli erinomaisia. Tämä oli hauska kokeilu, ja lopputulos oli iloinen yllätys!

Millainen kasvualusta tomaatille? Miten taimet karaistaan? Lue lisää tomaatin kasvatuksesta tästä jutustamme.

5 kommenttia