Ruskokurttuvirus – vältä, tunnista ja torju tuhoisa kasvitauti
Piha ja puutarha
Ruskokurttuvirus – vältä, tunnista ja torju tuhoisa kasvitauti
Ruskokurttuvirus on pääasiassa tomaattien ja paprikoiden tauti, mutta se saattaa tarttua myös chileihin. Kasvitaudilta välttyy käyttämällä kasvatuksessa terveitä siemeniä.
3.5.2023
 |
Viherpiha

Ruskokurttuvirus – mistä on kyse?

Tomaatin ruskokurttuvirus ToBRFV on luokiteltu EU:ssa vaaralliseksi karanteenituhoojaksi, sillä se voi aiheuttaa isoja satotappioita. Hedelmien syötävyyteen viruksella ei ole vaikutusta. Viruksen pääasiallisia isäntäkasveja ovat tomaatti ja paprika, mutta tauti saattaa tarttua myös chileihin.

Tunnista ruskokurttuviruksen oireet

ToBRFV aiheuttaa kasvissa muita virustauteja ja erilaisia kasvuhäiriöitä muistuttavia oireita. Tauti voi olla täysin oireeton tai tappaa kasvin. Lehtioireet, kuten mosaiikkikuviot ja laikut, alkavat yleensä nuorista lehdistä. Uudet lehdet voivat olla myös käppyräisiä, poimuisia ja kapeita. Varsiin ja lehtiruoteihin saattaa tulla kuoliolaikkuja, hedelmiin värivirheitä ja epämuotoisuutta. Lisätietoa oireista löydät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Ruskokurttuvirus leviää sairaasta kasvista terveeseen käsien, työvälineiden ja hyönteisten kautta. Kuvaaja: Diana Godinez / gd.eppo.int
Kuvaaja: Heike Doebelin
Varmin tapa välttyä virustaudeilta on kasvattaa taimet annospusseissa myytävistä siemenistä.

Näin pidät ruskokurttuviruksen loitolla

Ruokaviraston mukaan varmin tapa välttyä tomaatin ruskokurttuvirukselta ja muilta virustaudeilta on kasvattaa taimet annospusseissa myytävistä siemenistä. Virusriski on suurempi hedelmistä otetuissa siemenissä, sillä ToBRFV voi olla kasvissa piilevänä ja levitä salakavalasti siementen mukana. Oman terveen kasvikannan lisääminen siemenistä on kuitenkin yleensä turvallista.

Miten toimin, jos epäilen ruskokurttuvirusta omissa viljelyksissäni?

Jos tomaateissa tai paprikoissa ilmenee virusoireita, hävitä kaikki kasviaines sekajätteen mukana. Viruksen säilymisestä kotikasvihuoneessa talven yli ei ole tietoa, mutta todennäköisesti se pystyy säilymään maassa pitkään. Siksi kasvualusta on varminta vaihtaa perusteellisesti. Kasvatussäkit tai kasvatusaltaat ovat hygieeninen vaihtoehto maassa kasvattamiselle.

Kuvaaja: Aviv Dombrovski

Lähteet: Ylitarkastaja Paula Lilja/Ruokavirasto ja ruokavirasto.fi/tomaatinruskokurttuvirus

Kommentoi »