Vinkit saunan sisustuksen suunnitteluun
Rakenna ja remontoi
Vinkit saunan sisustuksen suunnitteluun
Saunan sisustus muuntuu helposti ilmeikkääksi mielenkiintoisilla materiaaleilla, modernilla muotoilulla ja tunnelmallisella valaistuksella.
14.7.2011
 |
Meidän Talo

Mitoitus ja ilmanvaihto

Saunan on hyvä olla riittävän suuri, jotta lauteille mahtuu lepäämään pitkälleen. Toisaalta se ei saa olla liian suuri saunojien lukumäärään nähden.

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää sekä miellyttävän saunomisen että homehtumisen ja lahoamisen estämiseksi. Ilmanvaihto voi olla koneellinen tai painovoimainen. Mitoituksen ja ilmanvaihdon suunnittelussa on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen.

Puulla pehmeyttä

Perinteinen puu on edelleen varma materiaalivalinta uudempien saunatrendien rinnalla. Puun lämmönvarauskyky, kuumuuden- ja kosteudensieto sekä akustiset ominaisuudet soveltuvat erinomaisesti saunaan, lisäksi puun tuoksu, ulkonäkö ja pinnan tuntu miellyttävät useimpia saunojia.

Puulajeista saunaan valitaan yleensä vähäoksaisia, vähäpihkaisia, tasasyisiä, huokoisia ja kovuudeltaan joko pehmeitä tai keskikovia materiaaleja.

Sopivia puulajeja on väreiltään lukuisia ja pinnaltaan erilaisia. Pintakäsittely vaikuttaa paitsi puun kosteudenkestävyyteen myös puun väriin. Esimerkiksi tummaksi petsattu puu on ollut viime vuosina suosittu saunoissa. Saunan tuoksuun voi kiinnittää huomiota esimerkiksi valitsemalla hyväntuoksuisen katajaseinän.

Muut materiaalit

Puun lisäksi saunaan voi valita kiveä, lasia, keraamisia laattoja ja yhdistellä niitä rohkeasti lauteissa ja seinäpaneeleissa. Trendikäs uutuus ovat puisten lauteiden reunoihin laitettavat teräslistat.

Kiveä käytetään nykyisin paljon kiukaan takana koristepintana, mutta se tuo saunaan luonnonläheisyyttä myös suurempina pintoina seinissä ja lauteissa.

Keraamisilla laatoilla tai lasitiilillä saat halutessasi saunaan väriä ja kylpylämäistä tunnelmaa. Lasiseinät ovat nykyisin hyvin suosittuja. Huomioi kuitenkin, että lasi ja muut eristämättömät materiaalit saunan seinissä vaativat kiukaalta tavallista suurempaa tehoa.

Muotoilu

Sauna on perinteisesti ollut muotoilultaan kulmikas. Viime vuosina taas on käytetty paljon pyöreitä muotolauteita, tosin kulmikkaat muodot ovat tulossa takaisin esimerkiksi irtopenkkien muodossa.

Perinteisten puupaneelien rinnalle on tullut muotoon puristettuja puuviilulevyjä ja sormipaneeleita, jotka mahdollistavat modernin muotoilun. Huomioi muotoilussa, että kaikkien pintojen tulee olla helposti puhdistettavissa.

Kiuas

Verkon sisään kootut kivikiukaat ovat olleet viime vuosina trendikkäitä. Saunan käyttötiheys on kiukaan tärkeitä valintakriteereitä: päivittäin saunovalle jatkuvalämmitteinen, eli niin sanottu hetivalmis- tai ainavalmis-kiuas voi olla hyvä valinta.

Kiukaan teho valitaan saunan koon mukaan: perussääntönä esimerkiksi sähkökiukaissa on, että yhden kilowatin teho lämmittää yhden kuution saunan tilavuudesta. Moderni ilme saadaan integroimalla kiuas lauteisiin.

Valaistus

Tunnelmallinen epäsuora valaistus syntyy, kun valo heijastuu löylyhuoneen seinien, lattian tai katon kautta. Valaisimien tulee olla erityisesti saunaan suunniteltuja, jotta ne kestävät kosteutta ja lämpöä.

Nykyisin saunaan on saatavilla trendikkäitä teräsvalaisimiakin. Kuituvaloilla voidaan tehdä vaikkapa tähtitaivas tai revontulia matkiva valaistus. Tulenloimuefekti kiukaan takana tuo saunaan tunnelmaa.

Sisustus

Raikkaanväriset tekstiilit, kuten laudeliinat ja tyynyt, tyylittelevät saunan. Viime vuosina suosittuja ovat olleet mustalla kuvioidut tekstiilit. Puisten kiulumallien rinnalle on tullut muun muassa valaistuja ja muotoiltua design-kiuluja.

Perinteisesti sauna on kodin tiloista sisustukseltaan yksinkertaisimpia, ja tunnelmallinen saunakokemus muodostuu muusta kuin tavarapaljoudesta. Monille saunatuoksut ovat olennainen osa saunomiselämystä.

Eri materiaaleja voi yhdistellä rohkeasti. Kivi sopii niin seinille, lauteisiin kuin kiukaisiinkin. Lasiseinät ovat nykyisin suosittuja ja tuovat saunaan ilmavuutta. Perinteinen puu pehmentää, keraamisilla laatoilla puolestaan saa saunaan väriä.

Lue lisää:

Kommentoi »