Saunapaneelien valinta – vinkit suunnitteluun ja erilaisiin materiaaleihin
Rakenna ja remontoi
Saunapaneelien valinta – vinkit suunnitteluun ja erilaisiin materiaaleihin
Saunan panelointi on tärkeä osa modernia saunaosastoa. Harkittu suunnittelu ja laadukkaat materiaalit luovat viihtyisän ja harmonisen kokonaisuuden. Poimi vinkit saunapaneelien valintaan täältä!
22.12.2011
 |
Meidän Talo

Saunan panelointiin on nykyisin paljon muitakin vaihtoehtoja kuin perinteinen terveoksainen kuusipaneeli. Pesupaikan ulkonäkö ja kylpemisnautinto kulkevat käsi kädessä, joten sauna ja pesutilat kannattaa suunnitella huolellisesti. 

Pesutilan olemukseen voi vaikuttaa myös värivalinnalla. Haluamansa sävyn saa saunaan joko sopivalla puulaadun valinnalla tai pintakäsittelyn avulla. Nykyisin suositaan paljon tummia panelointeja.

Saunapanelointi pystyyn, vaakaan vai vinoon?

Vaakapanelointi on käytännön syistä suositumpi kuin pystypanelointi. Pystypanelointi vaatii ristikoolauksen, jotta ilma kiertää seinärakenteen ja paneelin välissä. Ristikoolaus nielaisee tavanomaista pystykoolausta enemmän tilaa, mikä voi tuntua ikävältä idealta muutenkin yleensä niukoissa pesutiloissa.

Vaakapanelointi avartaa tilavaikutelmaa, pystypanelointi puolestaan saa saunan tuntumaan kapeammalta ja korkeammalta.

Koko seinäpinnan panelointi joko vaakaan tai pystyyn ei ole ainoa vaihtoehto. Panelointiin saa lisäilmettä esimerkiksi käyttämällä yksityiskohtana kahteen tai jopa useampaan suuntaan asennettavia paneeleja, joiden värivalinnoilla voi vielä vahvistaa haluttua vaikutelmaa.

Paneelien asentaminen esimerkiksi viistoon tai koristekuvioiden tekeminen ei ole kovin vaikeaa, mutta erikoisia ratkaisuja kannattaa harkita kaksi kertaa ja mieluummin etukäteen.

Pesuhuoneen ja pukeutumishuoneen katot on viisasta verhoilla samalla paneelilla kuin sauna.

Yleissääntönä voi pitää, että paneelit asennetaan luonnonvalon tulosuunnan mukaisesti. Kyse on kuitenkin viime kädessä makuasioista. Luonnonvaloon nähden poikittain asennettu paneeli paljastaa herkemmin pienetkin epätasaisuudet asennuksessa tai pohjan tasaisuudessa.

Pienellä budjetilla saunaansa sisustava tai modernisoiva rakentaja saa loihdittua tyylikkäitä yksityiskohtia jo muutamalla koristelaudalla, jotka ovat eri sävyä kuin paneeli.

Halvan peruspaneelin saa käsiteltyä harmaaksi tai ruskeaksi värillisellä saunasuojalla. Jos rohkeus riittää, saunasta ja pesutiloista voi tehdä hyvinkin näyttävän ja yksilöllisen.

Paneeleissa riittää lajivalikoimaa

Saunaan sopivista puulajeista yleisimmin käytettyjä ovat kuusen lisäksi leppä, tervaleppä ja haapa. Vaalea ja suorasyinen kuusi on kestävä, pitkäikäinen ja edullinen materiaali. Halvinta on terveoksainen kuusipaneeli.

Kuusen ja varsinkin ajan kanssa tummuvan mäntypaneelin huonona puolena on pihkan erittyminen. Lämpökäsiteltynä mänty sopii kuusen tavoin myös lauteisiin, koska pihkan erittyminen sekä puun eläminen kosteus- ja lämpövaihteluiden mukaan vähenevät ratkaisevasti.

Leppä ja erityisesti punertava, kaunis ja ilmeikäs tervaleppä ovat hienostuneempia materiaaleja. Harjatussa lämpökäsitellyssä rustiikkitervalepässä puun syyt ovat korostetusti esillä ja elämistaipumus vähäisempää.

Vaalea ja tasavärinen haapa soveltuu leppien tavoin myös lauteisiin. Haittapuolena on, että lika näkyy helposti vaaleassa pinnassa.

Lämpökäsitelty haapa on tummempaa ja sopii sekä panelointiin että selkänojiin, kaidepuiksi, kuvioihin ja reunatehosteiksi. Tasalaatuisena puulajina haapa soveltuu hyvin myös sävytettäväksi.

Kommentoi »