
Kaupan ruukkusalaatti uuteen kasvuun, inkiväärisatoa ikkunalaudalta – 6 helppoa keinoa kasvattaa syötävää kotona
Satokausi on täällä jo! Kotona voi kasvattaa syötävää myös talvella. Napsi basilikasta pistokkaita vesilasiin juurtumaan, istuta inkivääriä & kokeile versotusta. Kokosimme helpot ja hauskat vinkit, joiden avulla saat keittiöstäsi tuoretta syötävää ympäri vuoden.
1. Yrttitarha marketin ruukkuyrteistä
Marketin ruukkuyrttienkin elämää voi pidentää – paljon. Valitse kaupassa terhakka yrtti ja istuta se yrttimultaan soralla salaojitettuun, alkuperäistä isompaan ruukkuun. Huolehdi valon määrästä: suosi talvella eteläikkunaa, muina vuodenaikoina itää ja länttä. Pidä multa kosteana ja korjaa satoa maltillisesti, nypi esimerkiksi basilikasta käyttöön vain suuret lehdet ja jätä pienet kasvamaan.

2. Katso myös kaupan salaatteja viherpeukalon silmin
Hyvällä onnella ja hoidolla kaupan ruukkusalaatit jatkavat kasvamista kuukausia. Napakat lehdet ja vaaleat juuret lupaavat hyvää. Käytä kerralla vain isot uloimmat lehdet ja jätä pienet kasvamaan. Nosta salaatti muoviruukkuineen lasipurkkiin valoisaan paikkaan, mutta vältä paahdetta. Kastele päivittäin ja kaada pohjalle valunut vesi pois. Kun salaatti alkaa kasvaa, istuta se uuteen multaan isompaan ruukkuun.
Basilika, oregano, timjami, persilja, korianteri, viherminttu ja ruohosipuli kukoistavat ympäri vuoden, mutta talvella kasvivalo on tarpeen.
3. Kasvata superfoodia eli ituja
- Mittaa siivilään neljäsosa idätysastian tilavuudesta siemeniä ja huuhtele kiehautetulla, 60–80-asteisella vedellä ja monesti huoneenlämpöisellä vedellä.
- Siirrä siemenet isoon hillopurkkiin, peitä vedellä ja kiinnitä harso kanneksi. Liota 8 tuntia, valuta ja huuhtele.
- Aseta idätysastia kuivauskaappiin harsokansi viistosti alas niin, että vesi valuu purkista pois.
- Huuhtele idut neljästi joka päivä. 3–5 päivässä ne ovat valmiita.
- Älä idätä helteellä ja pidä kaikki putipuhtaana. Säilytä idut jääkaapissa ja syö pian.

4. Ja iduista voit jatkaa versoihin!
Aloita versotus kuten idätys: huuhtelulla ja liotuksella. Levitä purkin, kulhon, vadin tai lautasen pohjalle multaa tai neljä kerrosta talouspaperia, kastele, kylvä siemenet tiheästi päälle ja peitä rei’itetyllä kelmulla, kunnes siemenet itävät. Pidä sumuttamalla tasaisen kosteana. Korjaa sato, kun sirkkalehdet ovat kehittyneet. Helppoja kokeiluja ovat esimerkiksi herneen, sipulin tai valkosipulin versotusta.

5. Chili voi puskea sisällä satoa ympäri vuoden
Koukuttava chili tuottaa satoa vuosi vuodelta, kun siirrät sen syksyllä kasvihuoneesta tai ulkoa sisätiloihin. Jatkuvasatoisena tropiikin kasvina se voi hyvissä olosuhteissa kehittää uusia hedelmiä ympäri vuoden. Kasvattaminen onnistuu valossa ja lämmössä, hyvässä kukkamullassa – ja vie mukanaan. Jos aloitat siemenistä, kylvä ne tammikuun lopulla ja käytä vain kasvatukseen tarkoitettuja siemeniä.
6. Kokeile myös ihanaa inkivääriä

Itse kasvatettu tuore inkivääri on kiinnostava kokeilu. Näin kasvatat inkivääriä:
- Upota muhkea ja mehevä luomuinkiväärin pala ensin tunniksi veteen ja istuta sitten pohjareiälliseen ruukkuun. Peitä reikä sanomalehtipaperilla, salaojita soralla ja käytä hiekkapitoista multaa.
- Asettele inkivääri multaan pienimmät silmut ylöspäin niin, että ne pilkottavat mullan pinnalle.
- Pidä ruukku lämpimässä valoisassa paikassa ja multa kosteana. Sumuttele myös lehtiä päivittäin.
- Puolessa vuodessa korkeat vihreät osat alkavat nahistua ja palasta on kasvanut mullan alle kunnon juurakko.
- Kun korjaat sadon, säilytä juurakkoa jääkaapissa ja leikkaa uusi juurakonpala kasvamaan lisää satoa.