Viherpiha

Kasvata valkosipulin versoja

Kasvata valkosipulin versoja
Kasvata valkosipulin versoja salaattien ja keittojen piristykseksi. Talvella ikkunalaudalla versova kasvusto on virkistävä näky.
Julkaistu 30.1.2017

Keskitalvella lisävitamiinit ovat tarpeen, jotta kevätväsymys ei pääse yllättämään. Vihreät versot sisältävät hyödyllisiä kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Ne tuovat kesäisen makutuulahduksen keskitalven vihannesvalikoimaan.

Valkosipulin versoja voi käyttää sellaisenaan salaatteihin tai voileivän päälle. Niitä voi lisätä myös lämpimiin ruokiin ja keittoihin ruuan kypsennyksen loppuvaiheessa.

Näin kasvatat valkosipulin versoja

1. Valkosipulinmakuista ruohosipulia saat istuttamalla valkosipulin kynsiä kukkaruukkuun. Voit kylvää myös talvivalkosipulin kukintoon muodostuneita itusilmuja. Niistä kasvaa hieman hennompia versoja kuin varsinaisista kynsistä.

2. Kylvä itusipulit tiheään, niin saat satoa runsaasti.

3. Peittele mullalla. Multa pitää kylvöksen kosteana ja nopeuttaa versomista.

4. Suihkuta multa kosteaksi. Voit peittää kylvöksen muovilla kosteuden säilyttämiseksi.

5. Painele valkosipulin kynnet multaan tiiviisti ja peitä.

6. Sipulit versovat muutamassa päivässä. Leikkaa versot, huuhdo ja käytä ruohosipulin tavoin.

Kasvata myös näiden versoja:

  • auringonkukka
  • herne
  • sinimailanen
  • vihanneskrassi.

Kylvä siemenet laakeaan astiaan ohueen multakerrokseen. Peitä kevyesti mullalla. Suihkuttele kylvöstä ja peitä se muovilla. Poista muovi, kun siemenet alkavat itää ja siirrä kylvös valoon.

Auringonkukka leikataan, kun versot ovat viisisenttisiä, herne saa kasvaa kymmensenttiseksi. Huuhtele versot lävikössä, kuivaa ja käytä tuoreeltaan.

Kommentoi »