Viherpiha

Kasvata daalioita leikkokukiksi! Harrastaja paljastaa 18 vinkkiä, joiden avulla saat omalta pihalta kukat huikeisiin kimppuihin

Kasvata daalioita leikkokukiksi! Harrastaja paljastaa 18 vinkkiä, joiden avulla saat omalta pihalta kukat huikeisiin kimppuihin
Daaliat ovat nyt huippusuosittuja kimpuissa ja asetelmissa. Kun kasvatat niitä itse, pääset nauttimaan myös kukkien harvinaisista väreistä ja muodoista. Kokosimme yhteen daaliaharrastaja Sannaliina Monosen puutarhassaan testaamat vinkit.
Julkaistu: 7.4.2021

1. Mihin tarkoitukseen haluat daalioita?

Kasvatatko daalioita hääkimppua vai rapuillallisia varten? Vai haluatko vain nauttia niistä arkena kotona maljakossa? Käyttötarkoitus sanelee lajikkeen valinnan. Huomioi, että pensasmaiset ruukkudaaliat soveltuvat vain mataliin asetelmiin, koska niiden kukkavarret ovat lyhyitä.

Daalioista löytyy toinen toistaan kauniimpia sävyjä ja muotoja.
Kun valitset daalialajikkeita, mieti miten aiot käyttää niitä. Tarvitsetko pientä vai suurta, runsasta vai yksinkertaista?

2. Etsitkö helppoa kasvatettavaa? Valitse pomponit

Pienikukkaiset, pallomaiset pompondaaliat ovat helppoja ja varmoja kasvatettavia. Jättikokoiset XXL-daaliat ovat sen sijaan näyttäviä, mutta haastavimpia. Pienikukkaiset daaliat kukkivat myös isokukkaisia runsaammin.

Palluraiset pompondaaliat sopivat hyvin asetelmiin. Kuvassa Daalia 'Pompon Rose'.

3. Jätit menestyvät varmimmin kasvihuoneessa

Isokukkaiset lautasdaaliat kärsivät ulkona herkästi kovasta tuulesta ja vesisateesta, joten kasvata niitä mieluiten kasvihuoneessa. Muista, että leikkokukkina ne vaativat myös pystyssä pysyäkseen painavan maljakon.

4. Haluttuja nyt: puuteriset ja pastelliset sävyt

Yksi tämän hetken himotuimpia lajikkeita on maitokahvin värinen, isokukkainen ’Cafe au Lait’. Pastelliset sävyt, puuteri ja persikka ovat trendikkäitä. Vanhat perinnelajikkeet ovat kestävämpiä kuin uudet, mutta niiden värikirjo on räikeämpi. Uudet hybridit saattavat olla vanhoja alttiimpia kasvitaudeille.

Maitokahvin sävyinen daalia 'Cafe au Lait' on yksi suosituimmista lajikkeista.

5. Esikasvatus aikaistaa kukintaa

Jos tarvitset kukkia käyttöösi mahdollisimman aikaisin kesällä, esikasvata juurakoita ruukussa pari viikkoa. Laita ruukun pohjalle multaa ja juurimukula päälle. Älä kastele sitä, ennen kuin näkyviin tulee vihreää. Pidä viileässä ja valoisassa paikassa, liian lämpimässä esikasvatetut juurimukulat alkavat kasvattaa honteloa vartta. Muista karaista taimet ennen maahan istutusta.

Daalioita voi kasvattaa siemenestä, juurimukuloista tai pistokkaista. Yleisintä se on juurimukuloista.

6. Erikoislajikkeita voi tilata ulkomailta

Ulkomaisista verkkokaupoista löytyy hinnaltaan ja valikoimaltaan kilpailukykyisiä valikoimia. Kokeile esimerkiksi seuraavia EU-maiden nettikauppoja: Lökar & Knölar, Bulbs.se, Eurobulb ja Lukon Bulbs. Joistakin verkkokaupoista tilauksen voi tehdä jo syksyllä.

7. Jaa iso juurakko

Moni uskoo, että mitä suurempi juurakko, niin sitä suurempi kasvi. Toisaalta, jos mukuloita on tiheästi, saattaa myös kasvista tulla liian tiheä. Mukulajuuria voi jakaa milloin vain. Huolehdi, että jokaiseen jako-osaan jää silmu sekä pala vartta. Ole tarkkana, että et vahingoita herkkiä silmuja.

8. Suojele daalioita kylmältä

Daalia on kylmänarka. Istuta daaliat ulos vasta, kun yöpakkasten ja hallan vaara on ohi ja maa lämmennyt yli 15-asteiseksi. Maan eteläosissa voit myös istuttaa juurakon suoraan lämpimään maahan. Suojaa herkkiä taimia hallaharsolla. Valitse kasvupaikaksi aurinkoinen ja suojaisa paikka. Aloita kastelu, kun kasvi alkaa versoa. Syksyllä kukinta päättyy hallaan, joten seuraa laskevia lämpötiloja, jotta saat korjattua viimeisen kukkasadon talteen.

9. Kun kasvatat daalioita poimittaviksi, istuta ne väljästi

Istuta taimet kahteen riviin 30 sentin välein. Liian tiheästi istutetuista kasveista on hankala poimia kukkia.

Anu Jokela kasvattaa viljelypalstallaan Espoossa upeita daalioita ja muita leikkokukkia.

10. Muista latvoa kasvusto

Leikkaa taimesta kolmasosa sen alkuperäisestä korkeudesta, kun siinä on noin neljä lehtiparia. Ilman latvomista daalia kasvattaa paksuja, keppimäisiä varsia, joita on vaikea hyödyntää sidonnassa. Paksut varret eivät myöskään ime vettä yhtä hyvin kuin ohutvartiset. Voit jatkaa latvomista pitkin kesää.

Latvomalla eli leikkaamalla daaliakasvustoa voit parantaa sen ominaisuuksia leikkokäytössä.

11. Tarjoa tukea

Tue daalioita tarvittaessa tukikehikolla jo kasvun varhaisessa vaiheessa, jotta et myöhemmin vahingoita juuria ja hennot varret eivät katkea tuulessa.

12. Poimi kukat lähes auenneina

Daalioiden kukinta alkaa loppukesästä, ja ne kukkivat syyshalloihin asti. Kuuma sää nopeuttaa kukkien aukeamista. Poimi kukat, kun ne ovat noin kolme neljäsosaa auki. Leikkaamisen jälkeen daalian kukka ei juurikaan jatka enää avautumista. Käytä leikkaamiseen terävää veistä.

13. Siirrä kuumaan veteen

Kuuma vesi kiihdyttää nesteytystä, joten siirrä leikatut varret nopeasti astiaan, joka on täytetty puhtaalla, noin 70–80-asteisella vedellä. Vettä tulee olla astian pohjalla 3–5 senttiä. Kun vesi on jäähtynyt, voit lisätä sitä.

14. Nypi kuihtuneet kukat

Poista yli-ikäiset kukat heti, kun huomaat niissä kellertymistä tai ne alkavat tiputtaa terälehtiä. Yliaikaisina tai täysin auenneina poimitut kukat eivät säily pitkään maljakossa. Daalian kasvava nuppu ja kuihtunut kukka saattavat joskus muistuttaa toisiaan.

15. Typistäminen kannattaa

Versojen typistäminen kiihdyttää sivuhaarojen kasvua, ja näin saat pitkiä kukkavarsia. Leikkaa kukkavarsia kimppuihin mahdollisimman alhaalta, mutta lehtihangan yläpuolelta. Käyttökelpoisen leikkodaalian varren mitta on noin 50 senttiä.

16. Pidennä kestoa maljakossa

Daaliat ovat leikkokukkina näyttäviä mutta lyhytkestoisia. Ne kestävät maljakossa noin 3–7 päivää. Saat säilymään ne pidempään, kun vaihdat vettä parin päivän välein. Voit lisätä veteen myös kukkavirkistettä.

17. Inspiraatiota Instagramista

Instagramista löydät inspiroivia, daalioihin erikoistuneita viljelijöitä. Sannaliinalla seurannassa ovat esimerkiksi @theflowerhat, @summerdreamsfarm, @arthurparkinson_, @famflowerfarm, @triplewrenfarms ja @santacruzdahlias. Hyviä neuvoja esimerkiksi juurakoiden jakamiseen löydät englanniksi myös Floret Flower Farmin ja Summer Dreams Farmin verkkosivuilta.

18. Vaihtelu virkistää!

Kokeile välillä muitakin kukkia. Esimerkiksi tsinniat ja krysanteemit ovat kestäviä ja saman oloisia kuin daaliat.

Kommentoi »