Kaikki tahtovat nyt daalioita! Himoittujen hittilajikkeiden juurakot on jo lähes loppuunmyyty
Piha ja puutarha
Kaikki tahtovat nyt daalioita! Himoittujen hittilajikkeiden juurakot on jo lähes loppuunmyyty
Jos haaveilet daalioista ja selailet juurakoita myyvien kauppojen sivuja, törmäät varmasti usein tekstiin ”loppu". Kysyimme Mustila Puutarhan toimitusjohtaja Mari Tigerstedtiltä, joko ne oikeasti loppuivat ja miksi kaikki tahtovat nyt daalian.

Onko nyt menossa erityinen ”daaliavillitys”, Mari Tigerstedt?

Kyllä voidaan sanoa, että menossa on todellinen "daaliavillitys" ja ylipäänsä melkoinen "kukkahulluus". Kysyntä on ollut ennätysvilkasta, ja myynnin kasvu on ollut kymmenkertainen eli merkittävä.

Tämän kauden kukkajuurakoiden ennakkomyynnin alettua joulukuun puolella useat daalialajikkeet loppuivat verkkokaupasta jo alkuunsa. Meillä oli tammikuussa enää joitakin lajikkeita jäljellä. Lisää ei enää saada, mutta kysyntää kyllä olisi!

Monessa muussakin verkkokaupassa myydään ei-oota. Kivijalkakaupoissa, jotka ovat alkaneet myydä juurakoita myöhemmin, valikoimaa varmaan vielä riittää.

Koristedaalia ’Hillcrest Suffusion’. Tämä kaunotar kasvaa Anu Jokelan upealla kukkapalstalla.

Onko juurakoiden kysyntä noussut vuosi vuodelta?

Kyllä, ja erityisesti daalioiden kysyntä. Tämä näkyi selkeästi viime vuonna jo ennen koronaa, ja koronan vaikutuksesta kiinnostus vain kasvoi.

Tämä sama kasvu näkyi myös kukkien siemenissä ja erityisesti kukkaniityt olivat ja ovat todella suosittuja.

"Daalioiden maljakkokestävyys on tärkeä pointti – osan puutarhan kauneudesta voi tuoda sisätiloihin."
Daalian juurakoita. Tiesitkö, että aiemmin daalioita kutsuttiin joriineiksi?

Mihin kysynnän kasvu perustuu?

Kysynnän kasvuun vaikuttaa varmasti moni asia. Sosiaalisen media kanavat ovat näkemykseni mukaan tärkein inspiraation lähde kuluttajille. Kotimainen leikkokukkaviljely kasvaa, ja nämä taitavat yrittäjät jakavat inspiraatiota ja kuvia verkossa. Kukkataiteilijat ja floristit vaikuttavat myös paljon kuluttajien valintoihin.

Maailmalla on kasvattajia, jotka jakavat tietoa kasvattamisesta, ja näin kynnys kokeilla madaltuu. Joriininjuurista on tullut katu-uskottavia kaunokaisia, joiden lajikevalikoima on valtava, eikä niiden kasvattaminen ole loppujen lopuksi niin vaikeaa.

Koronallakin on toki vaikutuksensa. Nyt on enemmän aikaa harrastaa puutarhaa, ja on todella palkitsevaa nähdä kauneutta omassa lähiympäristössä.

Daalioiden maljakkokestävyys on myös tärkeä pointti – osan puutarhan kauneudesta voi tuoda sisätiloihin. Tämän lisäksi ruukussa kasvattaminen lisää mahdollisuuksia, eli ei tarvitse välttämättä olla suurta puutarhaa, jotta voi nauttia daalioiden kauneudesta.

Yksi daalialajike on nostanut kukkahuumaa jo vuosia. "Uskon, että lajike 'Café au Lait' (kuvassa) on raivannut tietä muillekin kauniille daalialajikkeille", sanoo Mari Tigerstedt.
Myös pienellä pihalla tai parvekkeella voi nauttia daalioista: ne viihtyvät nimittäin myös ruukussa.

Daalioita voi kasvattaa maassa tai ruukuissa, kuten floristi Pernilla Lindvall tekee.

Mitkä ovat nyt suosituimpia lajikkeita ja mikä niitä yhdistää?

Suosituimpia ovat olleet jo monta vuotta näyttävät suurikukkaiset lautasdaaliat, kuten esimerkiksi 'Café au Lait', 'Otto's Thrill' ja nyt uusina meillä 'Café au lait Rosé' ja 'Café au lait Royal'.

'Otto's Thrill' avautumassa täyteen loistoonsa. Kuva Mustila Puutarha.
Lautasdaalioiden kukat voivat olla jättimäisiä. Kuvassa 'Café au Lait'.

Näiden suurikukkaisten lisäksi pienempikukkaisissa suosittuja ovat toisaalta herkät pastellisävyt kuten 'Wine eyed Jill' ja 'Eveline', toisaalta todella tummat 'Natal' ja 'Arabian Night'.

'Eveline'.
'Arabian Night'.

Miksi suosituimmat lajikkeet loppuvat kesken?

Kysynnän kasvu on Euroopan laajuista. Lajikkeiden loppuminen johtuu siitä, että siihen ei ole osattu varautua tai pystytty varautumaan. Kysyntä oli jo viime kaudella suurta, eivätkä viljelijät välttämättä pysty sopeuttamaan tuotantoaan niin nopeasti kasvavaan kysyntään.

Meillä Mustilassa ei ole tällä hetkellä omaa tuotantoa. Tänä keväänä pystymme todennäköisesti jakamaan jo muutamia lajikkeita omista juurakoista, mutta se on edelleen hyvin marginaalinen määrä. Meille juurakot tulevat Hollannista.

'Creme de Cognac'.
'Arabian Night'.

Kommentoi »