Eukalyptus yleistyy myös ruukkukasvina – näin onnistut kasvin hoidossa!
Piha ja puutarha
Eukalyptus yleistyy myös ruukkukasvina – näin onnistut kasvin hoidossa!
Eukalyptuksia on pitkään saanut kukkakaupoista oksina, mutta nyt niitä myydään myös ruukuissa. Koostimme eukalyptuksen hoito-ohjeet, joilla saat kasvin viihtymään.

Eukalyptusten sukuun (Eucalyptus) kuuluu satoja lajeja, joista leikkovihreänä myydään muun muassa kookaslehtistä tuhkaeukalyptusta (E. cinerea) ja hopeaeukalyptusta (E. gunnii). Joillakin eukalyptuslajeilla on pyöreät lehdet, toisilla pitkät ja kapeat.

Eukalyptukset ovat kotoisin Australiasta, joitakin lajeja tavataan myös Uudessa-Guineassa ja Indonesiassa. Koalat käyttävät ravintonaan pääasiassa eukalyptuksen lehtiä. Eukalyptuksia kasvatetaan muun muassa selluloosan ja kuitupuun valmistukseen.

Leikkovihreinä myytävien eukalyptusten suosio perustuu lehtien ja varsien siniharmaaseen sävyyn, se tuo kimppuihin hopean helähdyksen. Monet leikkovihreänä myytävät eukalyptuksen oksat myös tuoksuvat. Tuoksun lähde on lehtien sisältämä aromaattinen eukalyptusöljy. Sitruunaeukalyptuksen (E. citriodora) oksissa on pirteän sitruksinen aromi.

Eukalyptuksen oksia on nähty viime vuosina paljon leikkokukka-asetelmissa.

Näin hoidat ruukussa kasvavaa eukalyptusta

Eukalyptuksen kastelu

Kastele eukalyptusta niin, että multa kastuu kunnolla jokaisella kastelukerralla. Anna sen jälkeen mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.

Talvella kasteluväli saa olla pidempi kuin kasvukaudella. Ole tarkkana liian kastelun kanssa etenkin, jos se on talvella viileämmässä paikassa. Liiallinen kuivuus saa kuitenkin lehdet käpertymään.

Eukalyptus yleistyy ruukkukasvina. Liiallinen kuivuus saa sen lehdet käpertymään.

Eukalyptuksen kasvualusta

Eukalyptukset viihtyvät hieman happamassa (pH 5,5–6,5) mullassa. jos olet ostanut eukalyptuksen, jonka ruukussa on pelkkää turvetta, vaihda multa heti kotona esimerkiksi tavalliseen kukkamultaan. Pelkkä turve on liian hapanta eikä kasvi saa hyödynnettyä siinä olevia ravinteita kunnolla. Poista vanhaa kasvualustaa juuripaakusta sen verran kuin sitä juuria vahingoittamatta helposti irtoaa. Pane uuden ruukun pohjalle kunnollinen salaojakerros esimerkiksi ruukun palasista.

Eukalyptuksen kasvupaikka

Sijoita eukalyptus mahdollisimman valoisaan paikkaan. Talvella kasville on paras antaa lisävaloa, jotta se ei kärsi valon puutteesta.

Lämpötila

Tavallinen huoneenlämpö sopii eukalyptuksille, kunhan tarjolla on runsaasti valoa. Jos talvella ei ole lisävaloa saatavilla, kasvi kannattaa sijoittaa mahdollisimman viileään, mutta pakkasettomaan paikkaan. Eukalyptukset ovat ainavihantia kasveja eivätkä ne varista lehtiään, mutta viileässä kasvu lakkaa.

Eukalyptuksen lannoitus

Lannoita eukalyptusta kasvukaudella eli keväästä loppukesään parin viikon välein. Noudata annostelussa lannoitepurkin ohjetta.

Ruukun vaihto

Suuri osa eukalyptuksista on nopeakasvuisia. Tarkasta keväisin, onko kasvin ruukku jo liian ahdas ja vaihda tarvittaessa läpimitaltaan muutaman sentin suurempaan ruukkuun.

Lue lisää:

3 kommenttia