Nämä kuusi huonekasvia näkyvät nyt kaikkialla: Instagramissa, Pinterestissä ja sisustuslehdissä – sekä tietenkin sosiaalisen median viherkasviryhmissä. Koostimme trendikasveille myös hoito-ohjeet, jotta saat ne selviämään hengissä!
Suloinen pennimuori
Suloinen pennimuori (Peperomia rotundifolia var. pilosior) on omiaan hyllyllä, amppelissa tai missä vaan paikassa, jossa se pääsee roikuttamaan pieni- ja nahkealehtisiä versojaan alaspäin. Kasvi on kotoisin Floridasta, Keski-Amerikasta ja Länsi-Intiasta.
Pennimuorin hoito
Helppohoitoinen laji viihtyy valossa ja varjossa. Kastele säännöllisesti, mutta varo ylikastelua, ettei kasvi mätäne ja kuole. Multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Varmista myös, ettei vesi jää seisomaan aluslautaselle. Lannoita keväästä syksyyn maltillisesti kerran kuukaudessa.
Kiehtovat ilmakasvit
Kiehtovat, graafiset ilmakasvit (Tillandsia) ovat kuin eläviä taideteoksia. Nosta ne siis näkyvästi esille kauniiseen lasiastiaan esimerkiksi ikkunalaudalle tai lipaston päälle. Tillandsiat eli eliaksenkukat ovat kotoisin Etelä- ja Väli-Amerikasta, Yhdysvaltojen eteläosista sekä Karibialta, missä ne kasvavat epifyytteinä eli päällyskasveina puiden ja pensaiden oksilla.
Ilmakasvien hoito
Helppohoitoinen laji, joka ei vaadi multaa. Sumuttele versoja säännöllisesti tai upota kasvi kerran viikossa 15–20 minuutiksi veteen, kuivattele ja nosta takaisin astiaan. Lisää veteen tilkka kukkalannoitetta (noin neljännes normaaliannoksesta riittää) kerran kuukaudessa kasvukaudella. Sijoita vihreälehtiset lajit kesällä hajavaloon, esimerkiksi pohjois- tai itäikkunan lähelle. Suora auringonpaahde kuivattaa kasveja liikaa. Hopeanvihreälehtiset lajit sietävät valoisaa paikkaa vihreälehtisiä paremmin.
Komea, nostalginen jättipeikonlehti
Nostalginen viherkasvi peikonlehti (Monstera deliciosa) tuo kotiin hetkessä villiä viidakkomaista tunnelmaa. Meksikon sademetsistä kotoisin oleva puuvartinen köynnös kasvaa ajan mittaan useiden metrien mittaiseksi. Varaa sille siis runsaasti tilaa ja jämäkkä tuki- tai sammalpäällysteinen keppi.
Jättipeikonlehden hoito
Sijoita puolivarjoisaan paikkaan, suorassa auringonpaisteessa lehtiin tulee helposti ruskeita laikkuja. Kastele säännöllisesti ympäri vuoden, älä annan mullan kuivua kokonaan. Sademetsien lajina peikonlehti hyötyy lehtien sumuttelusta. Lannoita kasvukaudella keväästä syksyyn viikoittain. Pidä kasvia mahdollisimman pienessä ruukussa, istuta suurempaan vasta kun kasvu alkaa heiketä. Älä turhaan poista rungosta lähteviä ilmajuuria, joiden avulla kasvi luonnossa kasvaa liianina.
Purppurainen hurmekäenkaali
Hurmekäenkaali (Oxalis triangularis ’Mijke’) säväyttää paitsi tummilla lehdillään, myös hennon pinkeillä, lehdistön yläpuolelle nousevilla kellomaisilla kukillaan. Tunnetaan myös nimellä purppurakäenkaali, joka kuitenkin on virallisesti toinen käenkaalilaji, Oxalis purpurea. Kantalaji on kotoisin Brasiliasta.
Hurmekäenkaalin hoito
Sijoita ruukku valoisaan paikkaan, mutta vältä paahtava kesäaurinkoa. Anna mullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Lannoita vähätyppisellä lannoitteella kerran kuukaudessa kasvukaudella. Hurmekäenkaali mielellään vaipuu talveksi lepotilaan. Jos mahdollista, nosta kasvi talveksi pimeään, 5–10-asteiseen paikkaan. Lopeta kastelu, jolloin lehdet kuihtuvat pois. Istuta kasvin mukulat helmikuussa uudelleen ja kastele, kasvu käynnistyy pian uudestaan. Jos kuitenkin pidät käenkaalin huoneenlämmössä talvella, anna sille hiukan vettä aika ajoin.
Komea pylvästyräkki
Keski- ja Etelä-Afrikasta peräisin oleva pylvästyräkki (Euphorbia trigona) tuo eksoottisen tuulahduksen olo- tai makuuhuoneeseen. Haaroittuva, pysykasvuinen laji venähtää melko nopeasti 2–3 metrin korkuiseksi.
Pylvästyräkin hoito:
Viihtyy parhaiten puolivarjossa, mutta sietää niin paahdetta kuin varjoakin, kunhan hajavaloa on riittävästi. Istuta hiekkapitoiseen multaan ja kastele varovasti etenkin talvella, liikakastelu tappaa tämän kuivista oloista kotoisin olevan lajin. Lannoita keväästä syksyyn kerran kuussa. Pylvästyräkillä on pieni juuristo, joten kasvi on syytä istuttaa kokoonsa nähden pieneen ruukkuun. Tukikeppi on usein tarpeen, sillä isokokoinen kasvi saattaa pienessä astiassa kaatua – etenkin jos multa on liian märkää.
Koristeellinen kuningasbegonia
Lukuisissa eri väreissä komeilevat kuningasbegoniat (Begonia Rex-Ryhmä) ovat nimensä mukaisesti begonioiden aatelistoa. Koristeellinen kasvi sopii niin moderniin kuin perinteiseenkin sisustustyyliin. Lajikkeiden kantavanhempi on kotoisin Intian Assamista.
Kuningasbegonian hoito
Sijoita valoisaan tai puolivarjoisaan paikkaan. Kasvi pärjää myös varjossa, mutta silloin lehtien värit eivät kehity kovin voimakkaiksi. Suorassa auringossa on taas vaarana lehtien palaminen. Kastele kesällä runsaasti niin, että multa ei täysin kuivu. Talvella on syytä harventaa kasteluväliä. Begonia hyötyy lehtien sumuttelusta. Lannoita kesällä viikoittain.