Viherpiha

Pylvästyräkki näivettyy

Kasvitieteilijä

Julkaistu: 25.5.2011

Kysymys:

Miksi pylvästyräkki näivettyy? Kasvin pinnalla on runsaasti valkoisia, maitomaisia pilkkuja. Kasvustot taipuvat ja rupsahtavat kaksinkerroin.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Pylvästyräkin (Euphorbia trigona) päärunko ja haarat voivat taipua kaksinkerroin joko siksi, että kasvissa on runsaasti tuholaisia tai siksi, että sen juuristo on huonossa kunnossa ja suurimmaksi osaksi mädäntynyt. Usein molemmat syyt vaikuttavat yhdessä. Huonojuurinen kasvi saa helpommin tuholaisia, jotka nopeuttavat rappeutumista.

Katso, löytyykö kasvista kirvoja tai vihannespunkkeja. Pylvästyräkillä ne ovat yleensä kohdissa, joihin valo ei osu. Jos tuholaisia näkyy, häädä ne asianmukaisilla torjunta-aineilla.

Pylvästyräkillä on kokoonsa nähden pieni juuristo. Puolitoistametrisellekin kasville riittää mainiosti halkaisijaltaan vain 15 sentin kokoinen ruukku. Pienessä ruukussa kasvava kookas kasvi pysyy huonosti pystyssä, joten se istutetaan liian isoon ruukkuun tai ruukku laitetaan suojaruukkuun. Kumpikin on huono yhdistelmä, sillä liian suuressa ruukussa multa kuivaa liian hitaasti. Suojaruukun pohjalle taas kertyy helposti ajan mittaan vettä. Pylvästyräkki ei kestä jatkuvaa märkyyttä etenkään talvella. Sen juuret mätänevät. Juureton kasvi ei saa mullasta vettä, ja sen versot alkavat pikkuhiljaa veden puutteesta nuokkua.

Varressa olevat valkeat maitomaiset pilkut ovat maitiaisnestettä, jota on vuotanut kasvin pintasolukon läpi. Vuoto voi johtua tuholaisista tai mekaanisesta vauriosta, kun kasvin omat piikit ovat rikkoneen viereisen haaran pintaa tai kasvista on irronnut lehtiä. Mitä huonokuntoisempi kasvi on, sitä helpommin pienetkin vauriot saavat maitiaisnesteen vuotamaan.

Huonokuntoisenkin kasvin saa yleensä vielä pelastettua ottamalla siitä pistokkaan. Pistokkaan annetaan kuivahtaa muutama päivä, jonka jälkeen se pistetään suoraan multaan juurtumaan.

Visa Lipponen