Pikkuinen viherpesä! Kukkataiteilija Kreetta Järvenpää suunnitteli asuntomessuille viherhuoneen – täällä viihtyvät myös wasabi ja jerikonruusu
Sisustus
Pikkuinen viherpesä! Kukkataiteilija Kreetta Järvenpää suunnitteli asuntomessuille viherhuoneen – täällä viihtyvät myös wasabi ja jerikonruusu
Tuusulan asuntomessuilta löytyy pieni mutta hurmaava keidas viherpeukalojen iloksi. Muun muassa upeista kukka-asetelmista tunnettu taiteilija ja valokuvaaja Kreetta Järvenpää suunnitteli Honka Huomen -kohteeseen (kohde 41) runsaan rönsyävän viherhuoneen.
12.8.2020
 |
Meillä kotona

Suunnittelit viherhuoneen, Orangerien, asuntomessujen Honka Huomen -kohteeseen. Kerro, mistä on kyse!

Honkarakenteelta otettiin minuun yhteyttä ja pyydettiin suunnittelemaan heidän messukohteeseensa vihertila, jossa olisi runsaan viidakkomainen tunnelma. Otin haasteen vastaan innoissani. Halusin toteuttaa viherhuoneen mahdollisimman pitkälle vintagetavaroilla, ja ajatus sopi ilokseni hyvin ekologisen talon henkeen.

Oletko aiemmin tehnyt jotain vastaavaa?

Olen suunnitellut esimerkiksi kukkaseiniä, mutta mitään tällaista tilasuunnittelua en ole tehnyt. Leikkokukat ovat minulle hyvin tuttuja, mutta huonekasveista minulla ei ole ammatillista kokemusta. Alussa piti siis perehtyä aika juurta jaksaen siihen, millaisia kasveja viherhuoneeseen kannattaisi tuoda.

Hauska yhteensattuma oli, että viime marraskuussa sanoin vetämässäni kukkatyöpajassa ääneen toiveeni: haluaisin joskus suunnitella kasveista tilallisen installaation. Nyt haave toteutui nopeammin kuin olisin arvannut.

Valokuvaaja ja taiteilija Kreetta Järvenpää järjestää muun muassa kukkatyöpajoja. Kreetan upeita kukka-asetelmia löydät tästä jutustamme. Kuva: Timo Pyykkö.

Viherhuone on noin 8 neliön soppi saunatilojen ja olohuoneen välillä. Mistä lähdit suunnittelussa liikkeelle?

Koin tärkeäksi, että viherhuoneesta tulisi luonteva osa talon muuta kokonaisuutta. Kävin aluksi kohteessa tutkimassa, mikä tunnelmaan sopisi. Oma tyylini on runsas ja rönsyilevä. Siksi ilahduin siitä, ettei kohde ollut valkoinen ja pelkistetty, vaan sisustussuunnittelija Maru Hautala oli käyttänyt värejä. Tehostevärinä talossa olevaa sinistä toin pilkahduksina myös Orangerieen.

Millaista tunnelmaa tavoittelit?

Halusin viherhuoneesta paikan, jossa on hyvä olla. Siellä voisi rentoutua ja hengähtää arjen keskellä. Koska tila on pieni, tuoleja on vain yksi. Täällä siis saa olla ihan itsekseen omien ajatustensa kanssa! Koska kasveja ja muita yksityiskohtia on myös runsaasti, tila kannustaa eräänlaiseen aarteenetsintään.

Toivoin myös tuovani kohteeseen kasvien ja kierrätettyjen tavaroiden ansiosta tarinallisuutta ja ajallisia kerroksia – asuntomessutalo kun on tietysti ihan uusi. Orangeriessa menneisyys, nykyisyys ja tulevat haaveet kohtaavat.

Tyhjänä huone oli hyvin pelkistetty, ja tilaa hallitsivat seinäpaneelien vaakalinjat. "Pyrin tekemään tilasta suljetumman ja pesämäisen. Köynnökset ja katonrajassa roikkuvat amppelit tuovat kerroksellisuutta." Kuva: Kreetta Järvenpää / Honkarakenne.
Viherhuoneessa kasveja on seinillä, lattioilla, tasoilla ja jopa katossa. Kuva: Antti Raatikainen.

Millaisia kasveja valitsit ja miksi?

Tilassa on seinän kokoiset ikkunat sekä etelään että pohjoiseen. Etenkin iso eteläikkuna vaikutti sijoitteluun, sillä moni laji ei kestä voimakasta porotusta. Erilaisia kasveja huoneeseen tuli lopulta yli 20.

Aluksi ykköstavoitteeni oli tuoda tilaan mahdollisimman paljon helppohoitoisia kasveja, jotka pärjäävät vähällä kastelulla. Tykkään kuitenkin myös erikoisuuksista, joten sellaisia piti ehdottomasti saada – näin myös messuilla vierailevat vihkiytyneemmät viherkasviharrastajat saavat viherhuoneesta enemmän irti. Erikoisemmiksi väripilkuiksi valitsin huoneeseen esimerkiksi wasabin ja jerikonruusun.

Lopulta eniten valintoja määritti tavoittelemani tunnelma. Halusin köynnöksiä, jotta kokonaisuus olisi tarpeeksi pesämäinen ja runsas. Köynnöksiksi valikoituivat mustasilmäsusanna ja kelloköynnös.

Kreetta halusi viherhuoneeseen esille myös erikoisempia kasveja. Kuvassa aavikoilta peräisin oleva jerikonruusu, joka muuttaa ulkomuotoaan kosteusolosuhteiden mukaan kuivasta kerästä laakeaksi ruusukkeeksi. Kuva: Antti Raatikainen.
Yksi viherhuoneen erikoisuuksista on wasabi.

Kerro vielä sisustuksesta.

Vintagen hyödyntäminen oli minulle tärkeää. Moni kierrätysesineistä on omiani ja ystävältäni lainassa. Aikaa tilan suunnittelulle ja rakentamiselle oli käytännön syistä vain reilu viikko, joten esimerkiksi kirpputoreja en ehtinyt kierrellä. Esimerkiksi seinään nojaava vanha, puinen ovi on omani. Olen ostanut sen käytettynä Unkarista joitain vuosia sitten. Rottinkikalusteet ovat uusia, Parolan rottingilta.

Toivot, että Orangerie antaa mahdollisuuden hengähtää. Miten kasvit vaikuttavat sinuun itseesi?

Sekä hyvin että huonosti. Kukat ovat tietysti kauniita, ja onhan niiden parissa työskentely kivaa. Kasvit vaativat käsillä työskentelyä, mikä sopii minulle. Pidän myös siitä, kuinka kukat pakottavat hitauteen. Jos hosun, voin tärvellä herkkiä kukkia.

Huonosti kasvit vaikuttavat minuun siinä mielessä, että välillä ne aiheuttavat stressiä. Jos olen tilannut kasveja asetelmia varten, niihin pitää tarttua pian. Muuten kukat ehtivät kuihtua. Kasvit vaativat siis välittömän huomioni hyvässä ja pahassa.

Kuva kulissien takaa: "Pyöritin kasvisirkuksen kotona pihamaalla, sillä työhuoneeni oli putkiremontissa", Kreetta kertoo. Kuva: Kreetta Järvenpää

Arkesi on täynnä kasveja ja kukintaa. Onko sinulla kotona myös runsaasti viherkasveja? Tai aina leikkokimppu pöydällä?

Oma kotini on aika pimeä ja lämmin, ja meillä on kaksi kissaa. Paremmat olosuhteet kasveille on työhuoneellani, jossa pidänkin suurinta osaa viherkasveistani. Siellä minulla on esimerkiksi appelsiinipuu, jonka äitini on kylvänyt kaupan hedelmän siemenestä vuonna 1965. Vaikka olen leikannut kasvia, se rehottaa vallattomasti kattoon asti.

Leikkojakaan meillä ei kotona ole kovinkaan usein, vaan kukat ovat työhuoneellani. Jos tuon kotiin kimpun, aivot alkavat helposti raksuttaa kuvakulmia ynnä muuta työmoodissa.

Seinään nojaava vanha ovi on Kreetan ostos Unkarista joidenkin vuosien takaa. Kuva: Timo Pyykkö.
Katonrajaan kiinnitettyihin pyöröpuihin saa kätevästi ripustettua amppeleita. Kierrätystiilistä Kreetta suunnitteli ison "ruukun", jossa kasvaa nyt korvakeviikuna. Kuva: Timo Pyykkö.

Kertoisitko vielä jonkin vinkin tai oivalluksen viherkasveilla sisustamiseen liittyen?

Näyttää kivan kerrokselliselta, jos kasveja sijoittaa lattian ja pöytätasojen lisäksi myös ylemmäs. Messukohteessa amppeleita ei voinut ripustaa kattoon sen materiaalin takia, mutta keksin kiinnittää katonrajaan kolme pyöröpuuta amppeleja varten. Ratkaisu oli mielestäni onnistunut. Ripustustavan ansiosta kasvien paikkoja voi myös vaihdella joustavasti. Suosittelen!

Katonrajaan kiinnitettyihin pyöröpuihin saa roikkumaan useita amppeleita. Kuva: Antti Raatikainen.
Kommentoi »