
Veripeippi on monikäyttöinen maustekasvi, jonka satokausi jatkuu pitkälle syksyyn – näin kasvatat Aasian maissa suosittua perillaa
Veripeipit ovat joukko ulkonäöltään ja maultaan erilaisia kasveja, jotka kuuluvat Aasian maiden keittiöissä suosittuun Perillojen sukuun. Mausteisen täyteläisten kähärälehtisten lisäksi veripeipeissä on sileälehtisiä, kitkerältä maistuvia kasveja sekä värikäslehtisiä koristekasveja.
Veripeipin eli perillan kasvatus – näillä vinkeillä onnistut:
Kasvupaikka
Kasvata veripeippejä aurinkoisessa ja suojaisassa paikassa. Taimet viihtyvät hyvin ruukussa, kohopenkissä ja kasvihuoneessa sekä sisätiloissa. Ulkona kasvatetut taimet maistuvat erityisen aromikkailta.
Kylvö
Veripeipin kylvös saattaa itää hitaasti tai nopeasti, ja taimettumiseen voi kulua muutama päivä tai jopa kolmisen viikkoa. Parhaiten itävät tuoreet siemenet, joten siemeniä kannattaa hankkia vain saman vuoden kylvöihin.
Siemenet itävät valossa. Jätä siis kylvös peittämättä tai taputtele mullan pintaa kevyesti kädellä. Sumuttelu ja ilmavasti kylvöksen päälle aseteltu muovikelmu auttavat pitämään siemenet sopivan kosteina. Ihanteellinen idätyspaikka on 18–22-asteinen ja valoisa.
Jos taimet eivät nouse mullan pinnalle noin kolmessa viikossa, kokeile kylvöksen nostamista jääkaappiin tai ulos noin kolmeksi viikoksi. Älä kuitenkaan vie kylvölaatikkoa lämpimästä pakkaseen, nopea muutos on pahasta.

Esikasvatus
Esikasvata taimia 12–16 viikkoa ennen istutusta. Totuta taimet ulkoilmaan karaisemalla niitä viikko tai pari. Edistä kasvuunlähtöä kasvuharsolla. Kasvusto on hallanarka, joten kiedo taimet moninkertaiseen harsoon kolean yön uhatessa.
Istutus
Istuta taimet peruslannoitettuun ja kuohkeaan multaan. Halkaisijaltaan 40-senttiseen ruukkuun kannattaa istuttaa muutamia taimia, jotta kasvustosta kehittyy tuuhean pensasmainen.
Veripeipin kylvö-, istutus- ja satoajat


Perillasta on olemassa myös värikäslehtisiä lajikkeita, jotka sopivat koristekasviksi.

Lannoitus ja kastelu
Anna pitkävaikutteista varastolannoitetta tai lisälannoita kesän mittaan esimerkiksi vihersilpulla, nokkoskäytteellä tai kastelulannoitteella. Pidä huolta myös riittävästä kastelusta.
Sato ja käyttö
Kerää taimista yksittäisiä lehtiä ja käytä niitä raakana ja kypsennettynä. Veripeipin lehdet sopivat mauste- ja lehtivihannekseksi sekä teehen. Punaisella shisolla voi värjätä ruokia ja juomia. Suojaa veripeipit syyshalloilta pidentääksesi satoaikaa.


Veripeipin siemenet ja taimet – mistä niitä saa?
- Veripeipeistä (Perilla frutescens) on saatavana vain vähän lajikkeita. Valitse hyötykasviksi veripeippi, jota myydään syötäväksi kasviksi. Muunnosten, lajikkeiden ja kasvikantojen maussa esiintyy suurta vaihtelua.Maustekasvina suosituin on japanilaistyyppinen muunnos eli kähäräveripeippi eli shiso (P. f. var. nankinensis). Siitä on myynnissä vihreä- ja punalehtisten kasvien siemeniä. Punalehtistä kasvia on saatavana myös Perilla-nimisenä ruukkuyrttinä.
- Sileälehtisten korealaistyyppisten lajikkeiden siementen saatavuus on meillä huono.
- Pronssinväristen ja muiden koristekasviksi sopivien veripeippien taimia on myynnissä satunnaisesti.