Valitse sopiva kinkku joulun juhlapöytään – tutustu erilaisiin joulukinkkuihin ja löydä oma juttusi!
Ruoka
Valitse sopiva kinkku joulun juhlapöytään – tutustu erilaisiin joulukinkkuihin ja löydä oma juttusi!
Joulukinkku voi olla luullinen tai luuton, nahallinen tai nahaton, kypsä, raaka tai pakaste. Mutta se on aina ehtaa lihaa! Joulukinkun valinta helpottuu, kun luet, miten erinimiset kinkut oikeasti eroavat toisistaan.
Julkaistu 13.12.2017
Kotivinkki

Aikoinaan joulukinkku sai suolautua rauhassa suolaliemessä viikon, puolitoista ennen joulua. Nykyisin joulukinkun suolaaminen hoituu tasaisemmin ja nopeammin, koska kinkut useimmiten ruiskusuolataan. Kinkkuihin lisätään säilyvyyden, rakenteen, värin ja mehukkuuden vuoksi joitain lisäaineita. Tarkista ne tuoteselosteesta.

Erilaiset joulukinkut

Tuoresuolattu joulukinkku -nimeä käytetään kinkusta, joka on suolattu tuoreena eli lihaa ei ole varastoitu pakastamalla.

Harmaasuolattu joulukinkku on suolattu suolalla, joka ei sisällä nitriittiä. Kinkku on siis kypsänä perinteinen harmahtava, ei punertava. Kinkku on voitu tehdä myös pakastetusta kinkusta.

Punasuolattu joulukinkku on suolattu suolalla, joka sisältää nitriittiä. Nitriitti säilyttää lihan punertavan värisenä. Kinkku on voitu tehdä pakastetusta kinkusta.

Juhlakinkku on kokonaisen muotoinen joulukinkku, joka voi olla täysin luuton tai potkallinen. Kinkku voi olla pakattuna verkkoon.

Perinteinen joulukinkku on luullinen 8–12 kiloinen kinkku.

Viljapossun joulukinkku on valmistettu porsaasta, jonka ravinnosta noin 80 % on ollut viljaa.

Kinkkurulla on pieni kinkku, joka on luutonta verkkoon pakattua kinkkua.

Luomukinkku ei yleensä sisällä suolan lisäksi muita lisäaineita. Jotkut lisäaineet ovat sallittuja, mutta pienemmässä määrin kuin tavallisessa kinkussa. Eläinten kohtelussa noudatetaan luomuasetusta. Kinkusta saattaa paiston yhteydessä valua hieman enemmän nestettä.

Kinkkuvalmisteet eivät ole välttämättä kokolihaa. Tarkista pakkausmerkinnöistä ja tuoteselosteesta lihapitoisuus.

Mistä joulukinkun voi ostaa?

Lähes kaikista ruokakaupoista. Varmista lähikaupastasi, millaisia kinkkuja heille on tulossa. Luomukinkkuja kannattaa kysyä lihakaupoista ja kauppahalleista. Erikoiskinkut kannattaa tilata ajoissa.

Milloin kinkku kannattaa ostaa?

Pakastettu kinkku noin viikkoa ennen jouluaattoa tai syöntipäivää. Varaa pari päivää kinkun sulatukseen ja yksi päivä paistamiseen ja kuorruttamiseen. Tuoresuolattu kinkku pitää paistaa viimeistään ostopäivää seuraavana päivänä.

Minkä kokoinen joulukinkku?

  • Pieni, luuton juhlakinkku (2–3 kg) riittää pienille perheille ja pariskunnille.
  • Keskikokoinen kinkku (4–8 kg) sopii isommille perheille, jotka pitävät kinkusta ja haluavat hyödyntää kinkkua raaka-aineena esimerkiksi hernekeitossa.
  • Perinteinen iso kinkku (10–12 kg) kannattaa valita, kun ruokailijoita on paljon ja kinkkua aiotaan syödä useana päivänä.

Vinkki!

Katso ohjeet kinkun paistoon ja valmista elämäsi herkullisin joulukinkku!

Kommentoi »