Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kolumni

Teen sämpylöitä joka viikko – resepti on niin älyttömän helppo, että leipomiseksi puuhaa ei voi kutsua

Yön yli -sämpylät on hämmästyttävän helppo tehdä! Ne vain läiskitään pellille eikä käsiä työnnetä taikinaan kertaakaan, kirjoittaa päätoimittaja Tytti Kontula.

11.11.2025

Yksi ihanimmista lapsuusmuistoistani on se, kun heräsin viikonloppuaamuisin vastapaistettujen sämpylöiden tuoksuun. Äitini leipoi sämpylät perinteisellä tavalla juureen pari kertaa kohottaen ja käsin vaivaten. Sämpylät nautimme voin ja kermajuuston kera.

Itsekin olen pitkään leiponut sämpylöitä äitini opein, jopa samasta perinteikkäästä jauhosekoituksesta. Aamusämpylät ovat kuitenkin olleet minulle utopiaa. Teen taikinan mieluiten monitoimikoneella, ja jos olisin päräyttänyt sen päälle hipihiljaisessa talossa, perhe olisi herännyt tuoreen leivän tuoksun sijaan kovaan ääneen. Ja myönnettäköön – aamupöpperössä taikinan vaivaaminen on myös tuntunut vaivalloiselta.

Kaikki muuttui, kun muutama vuosi sitten tein ensimmäistä kertaa sämpylöitä yön yli kylmäkohotetulla taikinalla. Siitä lähtien uunituoreet sämpylät ovat kuuluneet lähes jokaiseen viikonloppuuni.

”Jaksan tehdä helpon taikinan perjantai-iltana jääkaappiin, vaikka olisin miten väsynyt.”

Yön yli -sämpylät on hämmästyttävän helppo tehdä. Vesi, hiiva, suola ja jauhot vain sekoitetaan puukauhalla kulhossa, eikä edes rasvaa tarvita. Taikina laitetaan yöksi jääkaappiin tekeytymään, pellavainen leivinliina suojanaan. Varsinaista leipomista ei hommaan kuulu.

Aamulla taikina ”läiskitään” sämpylänkokoisina palleroina pellille. Kylmässä noussut taikina on sitkoisen venyvää ja hieman löysempää kuin tavallinen sämpylätaikina. Parhaiten sitä saa käsiteltyä suurella metallilusikalla, mutta käsiä ei edelleenkään tarvitse työntää taikinaan.

Koska taikina on helppo ja nopea tehdä, teen sen perjantaisin illalla jääkaappiin vaikka olisin miten väsynyt. Lauantaina aamulla on sämpylätehtaani hankalin vaihe: sämpylöitä paistetaan puoli tuntia. Se on yllättävän pitkä aika odotella viikonlopun parasta hetkeä.

Tytti Kontula on Kotona-sivuston sekä Kotivinkki- ja Ihana-lehtien päätoimittaja.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt