
”Ai että, tästä tuli niin hyvä!” – Jennin hittijuusto innosti kotikokit uusiin juustoisiin kokeiluihin
Jenni Hildénin hullunhelppo vegaaninen juusto on ollut kevään ruokailmiö. Innostava resepti on versonut myös uusia kokeiluja: Mauno lisäsi juustoon sieniä ja Jessica huomasi, että itse tehty vegejuusto toimii täydellisesti pizzassa. Neljä kotikokkia jakaa nyt ideansa!
Jennin juusto, Hildén-vuusto – vegaanisella hittijuustolla on monta nimeä! Vantaalaisen Jenni Hildénin juusto hurmaa makunsa lisäksi helppoudellaan: yksinkertaisimmillaan juuston saa pyöräytettyä vain kahdesta raaka-aineesta. Kaiken lisäksi juustoa voi höylätä leivän päälle, toisin kuin monia muita vegejuustoja. Kurkkaa Jennin suosittu resepti tästä jutustamme.
Sen lisäksi että kotikokit ovat tehneet urakalla Jennin juustoa, moni on innostunut versioimaan siitä omia muunnelmiaan. Lea, Jessica, Mauno ja Jaana jakoivat Meillä kotonalle ideansa:
Marinoitua juustoa sattumiksi salaattiin
”Testasin heti Jennin juustoa, kun huomasin idean. Hienosti toimii, ja on oikeasti höylättävää! Olen aiemmin tehnyt muita vegaanisia juustoja, mutta huonolla menestyksellä. Jennin juusto on ensimmäinen, joka lunastaa lupauksensa.
Mieleeni tuli kokeilla, miten Jennin juusto toimisi marinoituna. Laitoin marinadiin oliiviöljyä, chiliöljyä ja vielä kolmattakin öljyä, jota kaapissani oli. Yksikin öljy kyllä riittää. Lisäksi laitoin sitruunanmehua ja maustoin mustapippurilla, pizzamausteella, savusuolalla, savupaprikalla kuivatulla chilillä ja hippasella tummaa sokeria. Laitoin joukkoon myös tuoretta korianteria ja aurinkokuivattua tomaattia.
Marinoin juustoa puolitoista vuorokautta. Mutta jos malttaa, voi marinoida kolmekin vuorokautta.” - Lea Moilanen


Sula juusto kruunasi elämän parhaan pizzan
”Jennin juusto sopii täydellisesti pizzaan. Se sulaa hyvin, ja pizza pysyy mehevänä. Laitoin sekaan hieman Violifen edamia, koska siitä tulee sellainen juuston happamuus. Itse tehty juusto sulaa pizzassa paremmin kuin suurin osa valmiista juustoista. Ne kuivuvat helpommin, joten niiden päälle pitää laittaa kaurakermaa tai öljyä.” - Jessica Karlsson

Suppilovahveroilla tuunattu herkkujuusto
”Olen pitkään suunnitellut, että pitäisi kokeilla vegaanisen juuston tekoa. Ohjeet, joihin olen törmännyt, ovat kuitenkin vaikuttaneet aika työläiltä. Kaupan vegaanisten juustojen kanssa taas makunystyräni eivät ole tulleet yksimielisyyteen maun miellyttävyydestä. Ja koska eettisyyden lisäksi itselleni tärkeää on ruoan ekologisuus ja terveellisyys, haluan välttää kookosrasvaa ja palmuöljyä. Kun näin Jenni Hildénin vegejuusto-ohjeen, kokeilin heti. Voiko oikeasti olla näin yksinkertaista, helppoa ja nopeaa, ajattelin. Eikä juuri lainkaan kovia rasvoja.
Olen onnekas, kun asuinseudullani on ollut todella hyviä suppilovahverovuosia. Kuivattuja suppiksia onkin kaapeissani muutaman vuoden tarpeisiin. Mieleeni tuli ajatus, että kun suppikset sopivat niin hyvin kermaisiin keittoihin ja kastikkeisiin, miksipä eivät sopisi juustoonkin. Jennin juuston ainesten lisäksi laitoin vain kuivattuja ja jauhettuja suppilovahveroita, ravintohiivahiutaleita, ripauksen suolaa ja mustapippurirouhetta. Ai että, tästä tuli niin hyvä!” - Mauno Sarajärvi

Juustosta ajatus johti suklaapiirakkaan
”Innostuin makeaan kokeiluun, jossa tein kakun täytteen samaan tapaan kuin Jennin juusto tehdään. Tein kakkupohjan pähkinästä, taatelista, kauraryyneistä ja pähkinävoista. Päälle kaadoin kuumana kuorruteseoksen, jossa oli kaurakermaa, agar agaria, kaakaojauhetta ja sokeria. Yllätyin, kuinka kiva kakusta tuli.
Tein toisenkin version, johon valmistin keksipohjan juustokakun tapaan. Täytteeseen laitoin kauramaitoa, koska kermaa ei ollut, ja sitruunanmehua sekä makeutin sokerilla ja vaniljasokerilla. Tämäkin toimii, mutta tietysti kermalla tulisi pehmeämpi koostumus.
Teen Jennin juustoa jatkuvasti. Makuuni parasta tulee maustamattomasta kaurakermasta, johon lisään suolaa, pippuria, kuivattua ruohosipulia ja lopuksi hiivahiutaleita ja heraproteiinia ravinteiden takia.” - Jaana Komulainen

