Yrteillä lisää makua ja väriä lautaselle! Näin opit käyttämään yrttejä monipuolisesti ruoanlaitossa
Vinkit kokkaukseen
Yrteillä lisää makua ja väriä lautaselle! Näin opit käyttämään yrttejä monipuolisesti ruoanlaitossa
Yrteillä saa ruokiin, juomiin ja leivonnaisiin helposti lisää aromia ja väriä. Lajikkeisiin kannattaa tutustua yksi kerrallaan, jotta erilaisiin ruokiin sopivat maut tulevat tutuiksi. Oikein säilytettynä ja säilöttynä yrteistä on iloa pitkään.

Kotoinen arkiruoka muuttuu hohdokkaaksi tuoreyrttilisäyksellä. Juhlaruokiin, eväisiin, pikkusyötäviin sekä leivontaan tuoreyrtit tuovat piristävän makulisän. Kastikkeet ja juomat piristyvät yrteistä, ja rehevä yrttiruukku tuo lisäväriä myös keittiöön.

Voit istuttaa kaupan ruukkuyrtit isompiin ruukkuihin, jolloin ne kaipaavat valoa ja vettä. Kasvata ne huoneenlämmössä tai valolla varustetussa sisäpuutarhassa. Kesällä yrtit voi istuttaa myös ulos.

Yrttien kasvatusta kannattaa kokeilla myös itse. Pihalla, parvekkeella tai ikkunalaudalla kasvava ryytimaa palkitsee pienviljelijän ruhtinaallisesti. Myös kaupasta ostettujen ruukkuyrttien juurakot voit työntää avomaalle. Silloin tällöin, ei tosin aina, ne lähtevät kasvamaan ja tuottavat satoa.

Yleisimmät miedot ja herkät yrtit

Miedot yrtit ovat yleensä pehmeälehtisiä ja ne silputaan ruokiin varsineen. Herkästi haihtuvat aromit ja mieto maku säilyy ruoissa parhaiten, kun lisäät yrtit ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa tai juuri ennen ruokailua. Miedoille yrteille ei suositella keittämistä, paistamista eikä hauduttamista.

Mietoihin yrtteihin kuuluvat:

 • basilika ja thaibasilika
 • kirveli
 • korianteri
 • minttu
 • sitruunamelissa.

Yleisimmät voimakkaat ja kestävät yrtit

Vahvojen yrttien maut ja aromit ovat hyvin tunnistettavissa. Varret ovat usein puumaisia ja lehdet paksuhkoja tai neulasmaisia. Vahvanmakuiset yrtit kestävät yleensä kuumentamista sekä hauduttamista ja ne voidaan lisätä ruokiin valmistuksen alkuvaiheessa pikkukimppuina, irrallisina varsina tai hienonnettuina. Maun luovuttanut yrttikimppu poistetaan ruoasta ennen tarjoilua.

Voimakkaisiin yrtteihin kuuluvat:

 • laakerinlehti
 • lipstikka
 • meirami
 • oregano
 • rakuuna
 • rosmariini
 • salvia
 • sileälehtinen persilja eli lehtipersilja
 • timjami ja sitruunatimjami.

1. Lehtipersilja

Perinteistä persiljaa sileämpilehtinen, vahvemman ja syvemmän makuinen. Käytetään kuten tavallista persiljaa.

2. Persilja

Kähärälehtinen, raikas ja makeahko maku. Parhaimmillaan tuoreena, jolloin sen vitamiinit ja hivenaineet ovat myös tallella. Yleismauste, joka ei vie muilta raaka-aineilta makua. Persiljan maku sopii erinomaisesti yhteen sipulin, mintun ja valkosipulin kanssa.

3. Basilika

Herkkä, kylmänarka yrtti, jonka vahva aromaattinen tuoksu ja lempeä maku ovat tehneet siitä suomalaisten suosikin. Lehtien väritys vaihtelee vihreästä punertavan vihreään ja viininpunaiseen. Monikäyttöinen yrtti. Punaisen basilikan maku on miedompi, lehdet hennot ja purppuraiset. Kanelibasilikassa on vieno kanelin maku, sitruunabasilikassa sitruunainen aromi.

4. Thaibasilika

Maussa on makeutta, anista ja kanelia. Sopii aasialaisiin ruokiin, salaatteihin ja keittoihin sekä marja-, hedelmä- ja tuorejuustojälkiruokiin ja -leivonnaisiin.

5. Kirveli

Liuskelehtinen yrtti, jonka makeahkon hienostuneessa maussa voi havaita anista ja lakritsia. Maustaa raikkaasti miedot kasvisruoat, muhennokset, kalat ja leikkeet. Voit pelastaa kirvelillä myös ruoan, johon on vahingossa lipsahtanut liikaa suolaa, koska kirvelin maku taittaa suolaisuutta. Kirveli on tyypillinen ranskalaisen keittiön mauste.

6. Rosmariini

Havuja muistuttavat kapeat, vihreät ja jäykät lehdet, joiden tuoksu on sekoitus männynhavua ja suopursua. Voimakas maku on parhaimmillaan juusto- ja perunaruoissa, keitoissa, kastikkeissa, marinadeissa sekä liha- ja grilliruoissa. Rosmariini kestää hyvin kuumentamista.

7. Oregano

Mäkimeirami eli oregano on punertavakukkainen yrtti, jonka maussa on meiramin ja timjamin vivahteita. Pizzasta tuttu yrtti on erityisesti italialaisen, kreikkalaisen ja meksikolaisen keittiön mauste. Sen vahva aromi sopii hyvin tomaattia, juustoa, rasvaa ja lihaa sisältäviin ruokiin.

8. Rakuuna

Rakuunassa on voimakkaan ryytimäinen ja hieman kitkerä maku. Venäläinen rakuuna on miedompi kuin ranskalainen. Rakuuna maustaa ranskalaiset klassikkokastikkeet, kalat, äyriäiset, kanan, munan ja salaatit. Rakuuna kestää kypsentämistä hyvin.

9. Korianteri

Voimakastuoksuinen, makeahko ja persoonallinen maku. Jotkut maistavat tuoreessa korianterissa saippuan. Aasialaisen keittiön perusmauste, joka sopii salaatteihin, keittoihin, voileipiin ja munakkaisiin. Pehmeät lehdet nuutuvat nopeasti lämpimässä.

10. Sitruunamelissa

Hieman sitruunalta maistuva ja tuoksuva koristeellinen ja raikas yrtti. Karvapintaiset lehdet. Sitruunamelissan maku sopii yhtä hyvin intialaiseen curryyn kuin suomalaiseen lohisoppaan. Parhaimmillaan kirpeissä jälki-, kasvis-, kana- ja kalaruoissa sekä juomissa.

11. Salvia

Kauniit hopeanvihreät lehdet ja sinivioletit kukat. Maku hieman karvas ja kamferinen, aavistuksen minttua muistuttava. Salvia sopii lähes kaikkiin liharuokiin ja ylipäätään rasvaisiin ruokiin, sillä se hävittää rasvan makua ja korostaa lihan omaa makua.

12. Meirami

Pieni- ja harmaalehtisen yrtin terävähkö maku vivahtaa minttuun ja basilikaan. Meiramissa on voimakkaampi maku kuin mäkimeiramissa eli oreganossa. Maustaa etenkin kaali-, papu- ja herneruoat, mutta sopii myös etikka- ja öljypitoisiin kastikkeisiin, omena- ja raparperijälkiruokien ja juomien makuun.

13. Timjami

Voimakkaasti tuoksuva, aromaattinen ja pienilehtinen yrtti. Välimeren maiden ruokien mauste, joka kestää hyvin kypsennystä. Sen täyteläinen aromi maustaa liha-, kala-, maksa- ja kasvisruoat sekä marja- ja hedelmäjälkiruoat. Kukat sopivat vaikkapa alkupaloja ja drinkkejä koristamaan.

14. Lipstikka

Vahvavartinen ja voimakas, lehtisellerin makuinen ja tuoksuinen yrtti. Se on vahvojen liemien, kastikkeiden ja muhennosten mauste. Kokeile myös perunoiden ja rasvaisen kalan maustamiseen.

15. Ruohosipuli

Pehmeästi sipulilta maistuva, tuppaina kasvava yrtti. Kannattaa käyttää tuoreena, koska se sisältää vitamiineja ja hivenaineita. Monikäyttöinen perusyrtti.

16. Tilli

Raikkaan tuoksuinen ja pehmeän aromaattinen yrtti. Tuttu kalan, rapujen ja keitettyjen perunoiden mauste. Tilli sopii yllättävän moneen ruokaan, myös jälkiruokiin. Kokeile vaikkapa villiä tillin ja ananaksen makuyhdistelmää.

17. Minttu

Viherminttu on raikas yrtti, jolla on heleänvihreät lehdet ja vaaleanvioletit kukat. Tuttu kreikkalaisen, afrikkalaisen ja aasialaisen ruoan mauste. Sopii myös jälkiruokiin, ja juomiin. Vahva minttu on voimakkaamman makuinen ja jämäkämpi. Piparmintussa on runsaasti mentholia, aasianmintussa maistuu anis ja suklaamintussa suklaa.

18. Sitruunatimjami

Sitruunalta tuoksuva ja maistuva timjami. Hento aromi haihtuu kypsennyksen aikana, siksi se kannattaa lisätä ruokaan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.

Laakerinlehti

Tuttu ja turvallinen keittojen ja kastikkeiden mauste. Lehti käytetään ruokiin kokonaisena tai rouhittuna. Anna kokonaisen laakerinlehden hautua ruoassa, ja poista lehti ennen tarjoilua. Mausteseoksissa laakerinlehti on rouhittuna. Kaupoista voi satunnaisesti ostaa ruukkuun istutetun laakeripuun. Se viihtyy hyvin keittiön ikkunalaudalla vaatien vain vähän kastelua ja valoa. Laakerinlehtipuun oksista sidotaan edelleen muun muassa tohtoripromootioiden seppeleet.

Klassiset yrttisekoitukset

Kuvassa vasemmalla bouguet garni ranskalaisittain, keskellä herbes de Provence ja oikealla fines herbes. Alhaalla bouguet garni italialaisittain.

Bouquet garni

Yrttikimppu kootaan eri maissa hieman erilaisista yrteistä. Oikeaoppista yhdistelmää ei ole, mutta yleensä kimppu koostuu vähintään persiljasta ja laakerinlehdestä. Ranskalaiset sitovat nippuunsa myös timjamia ja meiramia. Italialaiset puolestaan lisäävät oreganoa ja valkosipulia.

Nippuun voi sitoa hyvin myös muita yrttejä, kuten rosmariinia, basilikaa, kirveliä ja rakuunaa. Myös vihanneksia, kuten sipulia, purjoa, piparjuurta ja selleriä, voidaan käyttää.

Bouguet garni sopii keittojen, liemien ja kastikkeiden maustamiseen. Sido yrtit yhteen narulla tai kääri ne purjonlehtien sisään. Kimppu upotetaan liemeen kiehumaan ja otetaan pois ennen tarjoilua.

Herbes de Provence

Yrttikimppuun sidotaan eteläranskalaiseen tapaan timjamia, oreganoa, rosmariinia, meiramia ja kynteliä. Myös rakuuna, basilika, laakerinlehti, salvia ja laventeli sopivat yhdistelmään. Kuivatuista yrteistä voi sekoittaa myös maustesekoituksen. Yrttiyhdistelmän täyteläinen maku sopii etenkin tomaattisiin kasvisruokiin, grillilihaan, vartaisiin ja juustopohjaisiin muhennoksiin.

Fines herbes

Yrttisekoituksessa toisiaan täydentävät kirveli, ruohosipuli ja rakuuna, joskus myös persilja. Sopii etenkin kasvisruokien maustamiseen ja murennettuna munakkaisiin.

Silppua, revi ja riivi – yrttien käyttö ruoanlaitossa

 • Silppua yrtit hakkurilla, terävällä veitsellä tai saksilla juuri ennen käyttöä.
 • Öljy ja viinietikat uuttavat yrttien maut hyvin. Yrttietikkaa ja öljyä voit käyttää ruoanvalmistukseen, maustamiseen ja salaattikastikkeisiin.
 • Kevyt murskaus huhmaressa rikkoo yrttien pinnan ja maut siirtyvät ruokiin paremmin.

Mietoja yrttejä, kuten persiljaa, ruohosipulia, basilikaa, kirveliä, sitruunamelissaa, voi lisätä ruokiin melko huolettomasti.

Voimakkaamman makuisia yrttejä esimerkiksi timjamia, rosmariinia, salviaa, kynteliä, lipstikkaa, rakuunaa, oreganoa, minttua ja korianteria, kannattaa lisätä maltillisemmin ja välillä maistellen.

Pehmeävartiset ja -lehtiset miedon makuiset yrtit silputaan ruokiin varsineen. Ne voidaan repiä tuoksuvaksi silpuksi myös sormin. Ne kannattaa lisätä pääsääntöisesti ruokiin loppuvaiheessa tai juuri ennen ruokailua, jolloin niiden herkästi haihtuvat aromit ja mieto maku säilyvät ruoissa parhaiten. Miedoille yrteille ei suositella keittämistä, paistamista eikä hauduttamista.

Puuvartisten ja vahvan makuisten yrttien, kuten rosmariinin ja timjamin varret ovat kovia ja lehdet paksuhkoja tai neulasmaisia. Ne kestävät yleensä hyvin kuumentamista ja soveltuvat pitkään haudutettaviin ruokiin. Kovavartiset yrtit voidaan lisätä ruokiin jo alkuvaiheessa pikkukimppuina tai irrallisina varsina, jotka poistetaan ennen tarjoilua. Ne voi myös hienontaa, jolloin yrttien lehdet riivitään varsista ennen silppuamista.

Teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa yrtin vahvuudesta riippuen 1–3 ruokalusikallista tuoreyrttiä.

Yrttien säilytys

Herkät yrtit menettävät hehkeytensä helposti. Joskus vihreät lehdet nuukahtavat jo kauppareissun aikana. Tuoreyrttejä kannattaakin käsitellä silkkihansikkain.

Pakkaa yrtit kaupassa erilliseen kassiin tai asettele ne muiden kauppatavaroiden päälle. Kylmälaukku on kätevä: se pitää talvella pakkasen loitolla ja suojaa kesällä helteeltä. Kylmälaukun puuttuessa voit kääräistä yrtit sanomalehteen tai paperiin.

Ruukku- ja leikkoyrtit säilytetään pääsääntöisesti viileässä. Ruukkuyrtit viihtyvät parhaiten suojamuovissaan jääkaapin ovessa pystyasennossa. Ne pitävät tasaisesta kosteudesta, joten pidä multa kosteana ja suihkuttele yrttejä tarvittaessa.

Kylmälle ja vedolle arka basilika säilyy parhaiten huoneenlämmössä, mahdollisimman kaukana lämpöä tuottavasta liedestä ja uunista. Muista kastella myös ruukkubasilikan multa reilusti.

Leikkoyrttien ympärille on hyvä kietaista kostea talouspaperi ja laittaa kimppuna muovipussissa tai rasiassa jääkaappiin. Vaihtoehtoisesti yrtit voi kietaista kostean pyyhkeen sisään jääkaapin vihanneslokeroon. Voit myös panna leikkoyrttikimpun lasiin tai purkkiin, jossa on vettä. Kääri tällöin kimppu ensin kevyesti muoviin ja leikkaa yrttien tyvestä pienet palat pois.

Huuhtele yrtit tarvittaessa ennen käyttöä kylmällä vedellä ja ravistele kuivaksi. Voit kuivata yrttejä myös salaattilingolla tai kevyesti keittiöpyyhkeellä painelemalla.

Yrttien kuivatus

Perinteinen tapa säilöä yrttejä on kuivata ne. Kuivatut yrtit vievät vain vähän tilaa ja säilyvät tiiviissä purkissa huoneenlämmössä.

Ilmavina kimppuina yrtit voi ripustaa kuivumaan alassuin valolta suojaisaan, kuivaan, lämpimään ja ilmavaan paikaan. Yrtit voi myös levittää ohuena kerroksena esimerkiksi pellin tai paperin päälle kuivumaan. Kuivanut yrttinippu kannattaa suojata esimerkiksi voipaperituutin sisään, jotta se ei pölyynny. Yrttikimpusta on helppo murentaa hyvää makua ruokiin.

Uunissa kuivatus onnistuu, kun levität yrtit pellille, säädät uunin alle 50 asteeseen ja jätät luukun raolleen laittamalla uuninluukun väliin lusikan tai puukapustan.

Mikroaaltouunissa kuivatus sujuu nopeasti ja säilyttää yrttien värit. Ole kuitenkin tarkka, etteivät yrtit kärähdä. Levitä yrtit ensin talouspaperille, laita toinen arkki päälle ja käynnistä mikroaaltouuni 20 sekunniksi. Avaa luukku ja anna kosteuden haihtua. Jos yrtit eivät ole vielä kuivia, jatka muutamassa 10 sekunnin jaksossa.

Kasvikuivurissa kuivattaminen tapahtuu kätevästi ja vaivattomasti kerroksittain.

Käytä yrttikimput tuoreena, kuivattuna tai murennettuna maustesekoituksena.

Yrttien pakastus

Pakasta yrtit hienonnettuina kannellisiin rasioihin tai muovipusseihin. Etenkin kovat yrtit kannattaa säilöä pakastamalla. Kun pakkaat ne kerta-annoksiksi, niitä on helppo käyttää. Pakastettuja yrttejä voi lisätä ruokiin suoraan pakastimesta.

Jääpalamuotti on kätevä apuväline. Hienonna yrtit, jaa jääpalamuotin lokeroihin ja täytä lokerot oliivi- tai rypsiöljyllä, voisulalla, vedellä tai kasvisliemellä. Etenkin öljyissä yrttien hienot aromit pääsevät oikeuksiinsa ja säilyvät hyvin. Pakastekuutioita on helppo käyttää talven aikana ruoanlaitossa.

Pyöräytä pehmeät yrtit yrttiöljyksi tai pestoksi ennen pakastamista, jolloin niiden maut säilyvät parhaiten.

Kommentoi »