Maku

Tämä ruoka osuu maaliin! Kokkaa kermainen lohikeitto jalkapalloilija Tim Sparvin tyyliin – ”Jos ei syö hyvin, ei voi pelata hyvin”

Tämä ruoka osuu maaliin! Kokkaa kermainen lohikeitto jalkapalloilija Tim Sparvin tyyliin – ”Jos ei syö hyvin, ei voi pelata hyvin”
Suomen maajoukkuejalkapalloilija Tim Sparv pyrkii syömään puhtaista raaka-aineista valmistettua sekä riittävästi proteiinia ja hiilihydraatteja sisältävää ruokaa, jotta energiaa riittää sekä kentällä juoksemiseen että palautumiseen. Yksi hänen arkiviikkojensa vakioresepteistä on kermainen lohikeitto, jossa on runsaasti kasviksia. Katso resepti jutun lopusta!
Julkaistu 10.6.2021

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen Tim Sparv treenaa pelikaudella kahdesti päivässä. Siksi myös polttoaineena toimiva ruoka on iso osa työtä. Jalkapalloilija pyrkii syömään mahdollisimman puhtaasti ja isoja määriä, jotta energiaa riittää sekä kentällä juoksemiseen että palautumiseen.

– Jos ei syö hyvin, ei voi pelata hyvin, Sparv summaa.

Tarvittaessa Sparv pyytää ravintoa varten vinkkejä fysiikkavalmentajalta, mutta grammoja hän ei laske. Ottelupäivinä jalkapalloilija syö noin neljä tuntia ennen peliä proteiini- ja hiilihydraattipitoisia ruokia, kuten riisiä ja lohta tai kanaa ja pastaa.

Kestosuosikki on kermainen lohikeitto, johon tulee kalan lisäksi perunoita, porkkanoita ja parsakaalia.

Useimmiten Sparv kokkaa itse noin kolme–neljä kertaa viikossa niin, että ruokaa riittää myös seuraavalle päivälle. Vihannekset ja erilaiset keitot kuuluvat keittiön vakiokalustoon. Kestosuosikki on kermainen lohikeitto, johon hän laittaa kalan lisäksi perunoita, porkkanoita ja parsakaalia.

– Saan siitä kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Yhdeksi lempiruoakseen Sparv nostaa myös lasagnen, jota kokattiin paljon hänen lapsuudenperheessään.

– Isä ja äiti kilpailivat aina siitä, kumpi tekee parempaa lasagnea. Se on myös ensimmäinen ruoka, jonka valmistuksen olen itse opetellut.

Omaan lasagneensa hän kokoaa lasagnelevyjen väliin bolognesekastiketta, kermaa, tomaatteja ja ketsuppia. Joskus lisänä on myös sieniä tai porkkanaa.

Herkuttelen suklaalla kerran viikossa, arkisin tyydyn suklaiseen proteiinipatukkaan.

Lentokentältä matkaan tarttuu monta levyä Fazerin Sinistä

Vaikka Tim Sparv pitää ruoanlaitosta, käy hän mielellään puolisonsa ja ystäviensä kanssa myös ulkona syömässä. Silloin ruokailu on polttoaineen tankkauksen sijaan ennemminkin sosiaalinen nautintohetki.

Erityisesti aasialainen fuusioruoka on Sparvin mieleen, mutta tsekkiläinen puoliso Jitka Nováčková on tutustuttanut hänet myös tsekkiläisiin perinneruokiin.

– Prahassa kannattaa tilata smažený sýa eli paistettua juustoa ja svickovaa eli naudanpaistia, dumplingeja ja puolukoita. Ne ovat epäterveellisiä mutta uskomattoman hyviä annoksia. Suosikkiravintolani Prahassa on kuitenkin aasialainen Sasazu.

Tällä hetkellä Sparv pelaa Kreikassa AE Larissa -nimisessä seurassa. Sitä ennen ura vei vuosiksi Tanskaan. Suomessa käydessä lentokentältä matkaan tarttuu aina monta levyä Fazerin Sinistä.

– Suklaa on suurin ruokapaheeni. Herkuttelen suklaalla kerran viikossa, arkisin tyydyn suklaiseen proteiinipatukkaan.

Haastattelu on julkaistu alun perin Maku 3/2020 -numerossa. Verkkoversiota on muokattu. Juttua muokattu 17.6.2021 kello 16.30: tarkennettu kohtaa, jossa kerrotaan Sparvin kestosuosikkikeiton kasviksista.

Tim Sparvin lohikeitto

Resepti: Tim Sparv

4 annosta

gluteeniton, munaton

35 minuuttia

 • 1 purjosipuli
 • 1 rkl voita
 • 1½ l vettä
 • 2 kalaliemikuutiota
 • 8–10 perunaa
 • 2–3 porkkanaa
 • 200 g parsakaalia
 • 600 g lohifileetä
 • 2–3 dl kermaa
 • 2 rkl voita
 • ¼ tl suolaa
 • ½ dl tilliä

Tim Sparvin lohikeitto valmistuu näin:

 1. Hienonna huuhdeltu purjo ja kuullota se voissa kattilassa. Lisää vesi ja liemikuutiot.
 2. Kuori perunat ja porkkanat. Leikkaa juurekset paloiksi. Nosta perunat ja porkkanat kattilaan ja keitä ne noin 10 min.
 3. Leikkaa parsakaali pieniksi paloiksi ja lisää palat kattilaan.
 4. Irrota lohesta nahka ja leikkaa kala parin sentin kuutioiksi. Hauduta kypsäksi, 5-10 minuuttia. Lisää kerma ja voi. Mausta tarvittaessa suolalla.
 5. Ripottele päälle hienonnettua tuoretta tilliä.
1 kommentti