Tiesitkö tämän lannoittamisesta? Näin saat puutarhasi ja pihasi kukoistamaan
Mainos: Kekkilä
Tiesitkö tämän lannoittamisesta? Näin saat puutarhasi ja pihasi kukoistamaan
Kasvien lannoittaminen on tarpeen, jotta kasveilla riittää puhtia kukkia ja tuottaa satoa koko kesän ajan. Parhaan lopputuloksen saat, kun aloitat lannoittamisen keväällä, kun maa on sula ja kasvu käynnistymässä.
7.4.2020

Kasvit hakevat juurillaan maasta erilaisia ravinteita, joiden avulla ne jaksavat kasvaa reippaasti, kukkia komeasti ja tehdä muhkean sadon. Lisäksi tarvitaan vain vettä ja auringonvaloa. Parhaimmillaan maa on kasveille kuin hyvin varusteltu ruokakomero, josta löytyy kaikkia niiden kasvuun tarvitsemia aineksia.

Muista, että kasvit kuluttavat jatkuvasti maan ravinnevarastoja. Jos ruokakomero ei saa täydennystä, se alkaa vähitellen tyhjentyä. Hailakan vihreät lehdet, hidas ja kehno kasvu, huono talvenkestävyys sekä vaatimaton kukinta ja sato kielivät siitä, että kasvit ovat jääneet nälkäisiksi. Huonokuntoiset kasvit ovat terhakoita taimia alttiimpia muillekin harmeille, esimerkiksi tuholaiset iskevät niihin ensimmäiseksi.

Kekkilä Kasvimaalannoite sisältää kaikki tarvittavat ravinteet ja hivenaineet, joiden ansiosta vihannekset ja juurekset kasvavat elinvoimaisesti ja tuottavat hyvän sadon. Murumaista lannoitetta on helppo annostella ja levittää.

Tavallisessa puutarhamaassa on yleensä luonnostaan jonkin verran ravinteita, mutta lannoittamalla varmistat, että maassa riittää kasveille ravintoa koko kesän ajan. Eniten kasvit tarvitsevat typpeä, fosforia ja kaliumia. Typpi antaa kasvuvoimaa, fosfori vaikuttaa kasvin juurien, kukinnan ja siementen kehittymiseen. Kaliumia kasvi tarvitsee vesitalouden säätelyyn, se kasvattaa myös kylmän- ja taudinkestoa.

Näiden lisäksi kasvit tarvitsevat pienempiä määriä monia muita ravinteita ja hivenaineita. Mikään ravinne ei voi korvata toista, vaan kasvien ruokakomeron täytyy sisältää riittävästi niitä kaikkia.

Kalkitsemalla autat sekä kasveja että pieneliöstöä

Maa on kasvien hyvinvoinnin perusta, siksi sen kunnosta täytyy pitää hyvää huolta. Hyväkuntoinen maa on tarkemmin tutkittuna kuin vilkas työmaa, joka on täynnä elämää. Jo yhteen kouralliseen mahtuu monipäinen joukko maan pieneliöstöä – muun muassa lieroja, hyppyhäntäisiä, tuhatjalkaisia sekä monia sienten ja bakteerien tapaisia niin pieniä eliöitä, ettei niitä voi paljain silmin erottaa.

Pieneliöstö muokkaa ja murustaa maata, jotta se säilyy kasveille sopivan kuohkeana ja hyvin kosteutta pidättävänä. Eliöt myös hajottavat hiljalleen maassa olevia kasvijätteitä ja muita eloperäisiä eli orgaanisia aineksia, jotta niiden sisältämät ravinteet olisivat sopivassa muodossa kasvien käytettäviksi.

Luonnonmukainen Puutarhalannoite on kasviperäinen koko puutarhan ja nurmikon riittoisa yleislannoite. Hidasliukoisessa muodossa olevat ravinteet takaavat kasveille pitkäaikaisen lannoitevaikutuksen.

Kompostin käyttö sekä Kekkilän luonnonlannoitteet ovat helppo ja kätevä keino lisätä maahan eloperäisiä aineksia. Mitä enemmän maassa on eloperäisiä aineksia, sitä pulskemmin maan pieneliöstä voi ja sitä suuremmalla tarmolla se työskentelee kasvien hyväksi. Luonnonlannoitteet tarjoavat kasveille ruokaa pitkäksi ajaksi, sillä niiden sisältämät ravinteet kulkeutuvat kasvien käyttöön pienellä viiveellä ja vähitellen, kunhan maan pieneliöstö saa työnsä valmiiksi.

Suomen maaperä on luonnostaan hiukan hapanta, joten myös maan riittävä kalkitseminen on kasveille tärkeää. Se vähentää maan happamuutta ja saa maan pieneliöstön viihtymään entistä paremmin. Kalkitsemisen myötä kasvit pystyvät ottamaan maasta ravinteita entistä paremmin käyttöönsä.

Uuden ajan lannoitteet ovat osa kiertotaloutta

Kaikki Kekkilän luonnonlannoitteet ovat uuden ajan luontoa säästäviä kiertotaloustuotteita, sillä ne on valmistettu esimerkiksi ruoantuotannon sivutuotteina syntyneistä orgaanisista sivuvirroista. Lannoitepakkauksetkin ovat 100-prosenttista kierrätysmuovia.

Puhtaan eloperäisen jätteen hyödyntäminen lannoitteissa on kierrätystä parhaimmillaan. Sen myötä niiden sisältämät arvokkaat ravinteet palautuvat ympäristöystävällisellä tavalla takaisin kasvien ja maan pieneliöstön käytettäviksi, kun ne muuten joutuisivat hukkaan.

Kekkilä kevätlannoite PLUS+ on tehostettu luonnonlannoite kaikille pihan kasveille. Kevätlannoituksessa kasvit saavat tarvitsemansa ravinteet hyvään kasvuun.

Mikä sitten on PLUS+ -lannoite? Kekkilän uuden PLUS+ -lannoitesarjan tehostettujen luonnonlannoitteiden etuna on monivaikutteisuus: niissä on sekä nopeasti vaikuttavia kivennäisaineita että hitaasti vapautuvia, pitkään vaikuttavia orgaanisia ravinteita. Suurin osa raaka-aineista on kiertotaloudesta saatuja. Lannoitteisiin on lisätty jonkin verran nopeammin liukenevia mineraaliravinteita hyvään kasvuunlähtöön.

Kekkilän Luomu-merkillä merkityt lannoitteet ovat koko EU:n alueella hyväksyttyjä luonnonmukaiseen tuotantoon. Suuri osa niistä sopii myös vegaanin puutarhaan.

Kevätlannoitus antaa kasvustartin

Nyt kun maa on talven jäljiltä sula, on oikea aika aloittaa kasvien kevätlannoitus. Riittävän aikaisin annettu lannoitus on kasvien käytössä heti, kun ne aloittavat kasvunsa. Useimpien puutarhakasvien kasvu on voimakkainta keväällä ja alkukesällä. Runsaasti ravinteita tarvitsevat kesäkukat, ruusut, kärhöt sekä ravinnerohmut kasvimaan ja kasvihuoneen kasvatit, kuten kurpitsat, kaalit, valkosipulit ja tomaatit, tarvitsevat lisälannoitusta myöhemmin kesällä, ettei niiden kasvuvoima hupene kesken kaiken. Loppukesällä annettava syyslannoitus valmistelee puutarhan monivuotiset kasvit talveen.

Monen suosikkivihannekset tomaatit sekä paprikat ja chilit tarvitsevat melko paljon ravinteita. Juuri näille kasveille suunniteltu luonnonmukainen Tomaattilannoite sisältää paljon makua antavia sokereita ja ravinteiden ansiosta sato kypsyy tasaisesti.

Anna kullekin kasvityypille sille parhaiten sopivaa lannoitteita pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Muista, että liiallisesta lannoituksesta ei ole hyötyä, päinvastoin. Ylimääräiset lannoitteet rasittavat turhaan ympäristöä ja aiheuttavat kasveille esimerkiksi heikon juuriston tai altistumista kasvitaudeille.

Kekkilä Kevätlannoite Plus+ sopii kaikille puutarhan kasveille. Se on uudenlainen monivaikutteinen lannoite, jossa yhdistyvät kivennäislannoitteiden ja eloperäisten ravinteiden parhaat puolet. Nopeasti liukenevat kivennäislannoitteet käynnistävät kasvun, hitaammin vaikuttavat eloperäiset ravinteet pitävät kasvuvoimaa pitkään yllä ja parantavat maan pieneliöstön toimintaa.

Erikoislannoitteet ovat mittatilaustyötä

Kasvilajien ravinnetarpeet vaihtelevat, siksi lannoitteitakin on niin monenlaisia. Yleislannoitteet ovat sopivia useimpien kasvien lannoittamiseen, mutta erikoislannoitteet on tehty mittatilaustyönä juuri jonkin tietyn kasvin tai kasviryhmän toiveiden mukaisesti. Esimerkiksi Kekkilä Nurmikkolannoite Plus+ on tehokas erikoislannoite, joka sisältää ravinteita ja hivenaineita nurmiheinän ihanteelliseen kasvuun. Kekkilä Kevätlannoite Plussan tapaan se on uudenlainen monivaikutteinen lannoite, jossa on sekä nopeasti tehoavaa kivennäislannoitetta että hitaammin vaikuttavaa eloperäistä lannoitetta.

Kekkilä Nurmikkolannoite Plus+ -lannoitteella ravittu nurmikko kestää hyvin kulutusta ja vaihtelevia sääolosuhteita, kuten kuivuutta. Tuuhea nurmikko on vastustuskykyisempi sammaleelle ja rikkaruohoille.

Kekkilä Marjalannoite on kehitetty erityisesti marjatarhan pensaille sekä hedelmäpuille, jotta ne tuottavat runsaan ja mahdollisimman makoisan sadon. Luonnonlannoitteen sisältämät ravinteet antavat kasvuvoimaa koko kesäksi ja parantavat maan pieneliötoimintaa. Hyötytarhaan keväällä levitettävä Kekkilä Kasvimaalannoite on luonnonmukainen kasvipohjainen vihanneslannoite. Levitä sitä kasvimaalle kunkin kasvin tarpeiden mukaan ennen kevään kylvöjä ja istutuksia.

Luonnonmukainen Marjalannoite sisältää kaikki tarvittavat ravinteet ja hivenaineet, joiden ansiosta marja- ja hedelmäkasvit tuottavat hyvän ja aromikkaan sadon.

Keväällä kasvu käynnistyy kohisten ja kaikki puutarhan kasvit tarvitsevat ravinteita. Huhti-toukokuussa onkin hyvä aika lannoittaa.

Ravinnerohmut vihannekset tarvitsevat muita enemmän lannoitusta. Jos haluat lannoitteen olevan taimien käytössä mahdollisimman pikaisesti, sekoita se pintamultaan ja kastele runsaasti.

Kommentoi »