Piha siistiksi katteilla – näin teet helpon pintaremontin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kekkilä
Piha siistiksi katteilla – näin teet helpon pintaremontin
Katteilla viimeistelty piha on kaunis ja helppohoitoinen. Näillä vinkeillä saat helposti uuden ilmeen pihalle ja puutarhaan.
Julkaistu: 4.6.2019

Kattaminen on nopein tapa tehdä pihasta viimeistellyn näköinen. Kate myös suojaa maaperää ja kasveja. Luonnollisen näköisen puunkuorikatteen lisäksi voit valita erivärisiä koristekatteita. Tai miltä kuulostaisivat pyöreät kaarnanpalat?

Kattaminen on ekologinen tapa toteuttaa kaunis piha. Lopputulos on huoliteltu, vaikka kaikkia kasveja ei olisi vielä istutettu. Kate suojaa tehokkaasti maanpintaa eroosiolta ja kuorettumiselta. Samalla rikkakasvit pysyvät kurissa. Kasvien istutus ja hoito on helppoa, kun rikkakasvit eivät kilpaile pinta-alasta ja ravinteista.

Orgaanisesta materiaalista tehty kate ei tee täysin auvoiseksi, sillä ilman mukana leijailevat siemenet saattavat itää myös siihen. Pikkutaimet on kuitenkin helppo nyppäistä pois, koska kasvit eivät juurru katteeseen samaan tapaa kuin multapintaan.

Koristekatteella saa pidettyä viljelyslaatikoiden ympäristön helposti siistinä. Kuvassa on Kekkilän pähkinänruskea koristekate.

Kate vaikuttaa myös kasvualustaan ja kasveihin. Se auttaa pitämään maan kosteustasapainon kunnossa, minkä huomaa erityisesti paahteisella säällä. Katettu pinta ei kuivahda helposti, ja se ottaa rankkasateenkin veden vastaan. Kate pitää kasvualustan huokoset paremmin avoimina. Tämä helpottaa paitsi veden myös hapen ja ravinteiden kulkeutumista juuristoon.

Voit jopa harkita, luopuisitko nurmikosta osittain tai kokonaan. Nurmi vaatii paljon vettä pysyäkseen vihreänä. Istutusten ja katteiden avulla pihan vedenkulutus on maltillisempaa.

– Katteiden käyttäminen puutarhassa on ekologista puutarhanhoitoa. Katepinnasta on paljon muutakin hyötyä kuin siisti ulkonäkö, kertoo puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio Kekkilästä.

Tee pohjatyöt perusteellisesti

Katteiden käytössä tärkeintä on huolellinen pohjatyö. Poista rikkakasvusto aina juuria myöten. Jos maassa on paljon monivuotisia rikkakasveja, kuten nokkosta, vuohenputkea ja juolavehnää, niitä voi suitsia katteen alle levitettävällä maanpeitekankaalla. Puhtaalla uudella mullalla perustetuille istutusalueille ei kangasta kannata laittaa. Kasvit nimittäin leviävät täyteen kokoonsa parhaiten, kun multapintaa peittää pelkkä kate.

Katepinta pitää maanpinnan huokoiset avoimina, mikä helpottaa veden, ravinteiden ja hapen kulkeutumista kasvien juuristolle.

Hyvä nyrkkisääntö on se, että katetta laitetaan noin 5–7 sentin kerros. Tulevina vuosina katepinnan ilme kirkastuu sentin tai kahden kerroksella Kekkilän Katemultaa, Puutarhamultaa tai Lehtipuukatetta. Kekkilän katteet on valmistettu puusta tai puunkuoresta.

– Esimerkiksi värilliset koristekatteet on värjätty luonnon maaväreillä. Luonnonmukaisista katteista ei jää maaperään mitään ylimääräistä, Kaartokallio selventää.

Kekkilän uusi Lehtipuukate sopii hyvin perennoille ja kasvimaalle. Se on luonnonmukainen eikä sisällä pihkaa.

Valittavana on myös erilaisia koristekiviä ja kivituhkaa. Käytävillä ja rakennusten seinustalla koristekivien ja kivituhkan alla on hyvä olla tiivistetty kivimurskeperusta. Tämän päälle levitetään muutaman sentin paksuinen pintakerros halutunlaista koristekiveä tai kivituhkaa. Istutusalueilla koristekivien alle valitaan aina kivien väristä, tukevaa maankatekangasta, jolloin kivet eivät painu mullan sekaan ja huolto on helpompaa.

Koristeellinen kasvimaa tai keittiöpuutarha syntyy helpoiten, kun kuorit maan pinnan paljaaksi ja poistat rikkakasvit sekä nurmen juurineen. Aseta kasvulavat paikoilleen ja viimeistele vasta sen jälkeen käytävät. Levitä maan pinnalle maanpeitekangas ja päälle valitsemasi kate. Varaa mansikoille ja marjoville kasveille paksu kerros Kekkilän Lehtipuukatetta.

Näin teet kauniin kasvimaan polkuineen

Pihan ilmeestä tulee yhtenäinen, kun kate on samanlainen kaikkialla. Kekkilällä on markkinoiden laajin katevalikoima. Luonnollisen tyylin ystävä valitsee Kekkilän Kuorikatteen, koristeellisempi piha pukeutuu Kekkilän koristekatteeseen.

Antiikinpunainen koristekate on näyttävä vastapari lehtivihreälle.

Peitä pihan polut tummanharmaalla tai punaisella kivituhkalla. Kokeile esimerkiksi lämpimän sävyistä Kekkilä Kivituhka Punagraniittia. Viimeistele terassin reunukset koristekivillä ja puuvartisten kasvien istutukset mieleiselläsi katteella.

Kommentoi »