Testamentti on tärkeä avoliitossa elävälle
Ihmiset
Testamentti on tärkeä avoliitossa elävälle
Avopuolisoilla ei ole samoja oikeuksia kuin avioparilla, joten testamentin tekeminen on tärkeää.
13.2.2017
 |
Kotivinkki

”Emme ole mieheni kanssa naimisissa, mutta meillä on yhteinen asuntolaina ja pieni lapsi. Millaisia käytännön ongelmia voisi seurata, jos jompikumpi meistä kuolisi nyt? Entä kumpi ratkaisu tilanteeseen olisi järkevämpi, testamentin tekeminen vai naimisiin meno? Muuten meillä ei ole ollut aikeita mennä naimisiin.”

Avopuolisoilla ei ole samoja oikeuksia kuin avioparilla, joten testamentin tekeminen on tärkeää. Lähtökohta on se, että avopuoliso ei peri mitään. Sitä vastoin aviopuolisolla on hallintaoikeus yhteiseen asuntoon, eli leski saa jäädä kotiin asumaan ilman testamenttiakin, ellei sitten leskellä ole omassa omaisuudessaan myös toista kodiksi kelpaavaa asuntoa. Avioparilla on myös tasinkoprivilegioikeus, joka tarkoittaa sitä, että varakkaamman lesken ei tarvitse antaa omaisuuttaan tasinkona köyhemmälle kuolinpesälle.

Tässä esimerkissä omaisuus jakautuisi niin, että elossa oleva avopuoliso omistaisi oman osuutensa ja lapsi vainajan osuuden asunnosta. Jos lapsi on vielä pieni, hänen kohdallaan omaisuuden vastaanottaminen on kovin byrokraattista, koska maistraatti valvoo alaikäisen lapsen kohdalla, että hänen perimäänsä omaisuutta käytetään oikein.

Tietenkin herää myös kysymys, mistä alaikäinen lapsi saa rahaa, jotta voisi maksaa perintö­verot. Tällöin saattaa jopa käydä niin, että lapsen perimää omaisuutta pitää alkaa muuttaa rahaksi. Siksi suosittelisin tällaisessa tilanteessa, että testamentissa mainittaisiin, että lapselle tuleva perintö tai lakiosa maksetaan hänelle rahana ja asunto jäisi yksin leskeksi jääneen vanhemman nimiin kokonaisuudessaan.

Jos ei halua mennä naimisiin, olisi tärkeää tehdä testamentti. Ja vaikka menisi, testamentti kannattaa tehdä silti, koska aviopuoliso ei peri mitään, jos vainajalla on lapsia. 

Asiantuntijana asianajaja, varatuomari Piia Jeremejeff.

Suosittelemme myös näitä:

Kommentoi »