Uusperheellinen, tämän vuoksi sinun kannattaa tehdä testamentti
Ihmiset
Uusperheellinen, tämän vuoksi sinun kannattaa tehdä testamentti
Testamentti on lahja jälkipolville. Testamentin laatiminen on erityisen tärkeää, kun perheessä on lapsia sekä nykyisen puolison kanssa että entisistä liitoista.
13.2.2017
 |
Kotivinkki

”Minulla on uusperhe: Olen naimisissa, ja sekä miehelläni että minulla on lapsia edellisistä liitoista. Meillä on myös yksi yhteinen lapsi. Mitä meidän pitäisi ottaa huomioon testamenttia ajatellen?”

Testamentin laatiminen on erityisen tärkeää, kun perheessä on sinun, minun ja meidän lapsia. Siten tietää jo eläessään varmasti, kuka minut lopulta perii. Kaavamainen perintökaaren noudattaminen voi nimittäin johtaa ei-toivottuihin lopputuloksiin. Uus­perheessä on mahdollista jopa se vaihtoehto, että ex-puoliso voi periä sinut yhteisen lapsenne kautta.

Aluksi täytyy miettiä, kuka perii kenetkin ja mikä on lesken asema. Toiset haluavat varmistaa, että omaisuus menee kokonaisuudessaan lapsille. Toiset taas haluavat suojata puolison oikeuksia.

Täytyy myös miettiä, onko yhteinen lapsi eri asemassa kuin erikseen hankitut lapset. Testamentilla voi huomioida myös puolison lapset.

Jos uusperheessä katsotaan oikeudenmukaiseksi se, että lapsille ohjautuu vain biologisen vanhemman omaisuus, kannattaa laatia myös avioehto. Kun puolisoilla on avioehto, varakkaamman puolison omaisuus ei siirry tasinkona köyhemmälle puolisolle ja edelleen tämän lapsille. Testamentti taas on ainut tapa, jos haluaa, että puolison lapset perivät sinut.

Asiantuntija: asianajaja, varatuomari Piia Jeremejeff

Kommentoi »