
Asiantuntija vastaa
Avioliittolain mukaan aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Yksinkertaistaen tämä tarkoittaa, että omaisuuden ositustilanteessa eli avioliiton päättyessä joko avioeroon tai puolison kuolemaan, puolisoiden yhteenlaskettu omaisuus jaetaan tasan.
Tästä voidaan poiketa avioehtosopimuksella. Yleensä sopimuksessa määrätään, ettei kummallakaan puolisolla ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Siinä voidaan myös määrätä vain tietystä omaisuudesta, kuten esimerkiksi perinnöstä. Avioehdon sisältö on teidän harkittavissanne.
Mikäli huolenasi on ainoastaan vanhempiesi tulevan perinnön kohtalo avioerotilanteessa, on myös mahdollista, että vanhempasi tekevät testamentin, jossa he määräävät, ettei puolisollasi ole avio-oikeutta heiltä perimääsi omaisuuteen. Huomaathan, että mikäli mainitsemasi omaisuuden osalta halutaan poiketa puolison perimisoikeuden suhteen, vaaditaan myös testamentti.
Avioehto suojaa haluttaessa myös varakkaamman puolison omaisuutta, joten sinulla ei pitäisi olla mitään estettä ottaa asiaa puheeksi. Avioliiton aikana avioehdolla ei ole käytännön vaikutusta.
Avioehtosopimus on muun muassa tehtävä kirjallisesti, päivättävä ja kahden esteettömän todistajan on todistettava se oikeaksi. Sopimus on rekisteröitävä maistraatissa.
Se voidaan tehdä ennen avioliitoa tai avioliiton aikana. Sitä voidaan muuttaa ainoastaan uudella avioehtosopimuksella.
Vastaajana asianajaja Saara Lapiolahti