
Teresa Välimäen arkiruoat valmistuvat yksinkertaisesti ja yhdessä astiassa – ”Haluan syödä hyvin, mutta en viettää keittiössä kuutta tuntia”
Kun lapset muuttivat kotoa, Teresa Välimäki alkoi kokata oman makunsa mukaan. Jälkikasvulle on kuitenkin aina jemmassa makaronilaatikkoa tai lasagnea, jonka valmistamisessa Teresa oikaisee käyttämällä ruokakermaa valkokastikkeen keittämisen sijaan.
”Kokkaaminen muuttui, kun lapset lähtivät. Enää ei tarvitse miettiä, onko ruoka tarpeeksi ravitsevaa kasvavalle lapselle. Joskus saatan syödä koko viikon linssikeittoa tai korvata päivällisen leivällä, mozzarellapallolla ja salaatilla.
Parikymppinen poikani syö kuin hevonen ja tulee joskus yllättäen käymään nälkäisenä. Siksi teen välillä varmuuden vuoksi reilun määrän makaronilaatikkoa tai lasagnea. Jälkimmäisessä oikaisen arkisin käyttämällä juuston makuista ruokakermaa valkokastikkeen keittämisen sijaan.

Kun käyn töitä varten ruokaostoksilla, kirjoitan ostoslistan siinä järjestyksessä kuin tiedän tuotteiden kaupassa olevan. Vapaa-ajalla en ole niin järjestelmällinen, vaan pyörin kaupassa ilman listaa miettien, mitä söisin tänään.
Suosin ruokia, jotka valmistuvat yhdellä välineellä – pannulla, uunissa tai kattilassa. Uuni on suosikkini: ei tule roiskeita ja keittiö pysyy siistinä. Airfryer on pienten talouksien arjen pelastaja. Sillä saa kätevästi valmistettua yhden tai kahden hengen annoksia.

Kylmään vuodenaikaan teen tuhteja keittoja ja peltiruokia. Ladon pellille perunaa, parsakaalia, kananmunaa sekä kalafileen tai pekonia. En syö juurikaan lihaa, mutta pekonia ostan, sillä se säilyy pitkään ja tuo ruokaan makua. Kevättä kohden kokkaukset kevenevät ja kylmenevät.
”Iän myötä olen alkanut pitää happamista mauista. Rakastan sekä sitruunan mehua että raastettua kuorta.”
Töissä missioni on, että ihmiset voisivat syödä avullani napsun verran paremmin, oli kyse sitten ravintolakonseptista tai keittokirjasta. Reseptiikkani ei ole koskaan monimutkaista, myöskään kotona. Haluan syödä hyvin mutta en viettää keittiössä kuutta tuntia.”

Kuka?
Teresa Välimäki on 50-vuotias ruoka-alan moniosaaja, jonka Perunateatteri-podcast ilmestyy joka toinen viikko. Perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta ja kumppani. Asuu Helsingissä.
Teresan vinkit kotikokille
- Opettele tuntemaan keittiösi. Tekemällä oppii esimerkiksi, miten ärhäkkä uuni on – riittääkö ohjeessa mainittu 200 astetta vai olisiko 220 parempi.
- Pidä työpiste puhtaana ja tee välisiivous vaiheiden välissä. Ruoanlaitto nopeutuu, kun paikat pitää siisteinä.
- Noudata ensimmäisellä kerralla reseptiä ja ala vasta sitten soveltaa. Muokkaaminen ja virheiden korjaaminen on helpompaa, kun tietää, millainen ruoan olisi tarkoitus olla.
- Lue ennen kokkaamista raaka-ainelistan lisäksi myös työvaiheet. Saat kokonaiskuvan siitä, mitä ja miten olet tekemässä.
Teresa Välimäen sitruunapasta on täydellinen yhdistelmä sitruunan happoa ja kermaisuutta.

Silkkisen pehmeä juurisellerikeitto saa rapeasta leipämurusta sopivasti kontrastia. "Järjettömän hyvää", reseptiä testannut totesi.
