Tee pihakoristeita luonnonmateriaaleista
Piha ja puutarha
Tee pihakoristeita luonnonmateriaaleista
Sammal, jäkälä, marjat, oksat ja muut luonnontuotteet ovat hyvää materiaalia puutarhan koristeisiin. Muutaman kerran harjoittelun jälkeen askartelutaidot kehittyvät ja voit itse kehitellä yhä taidokkaampia malleja ja muunnelmia.
1. Sammal ja jäkälä ovat kauniita ja luonnollisia koristeita puutarhaan. Niiden keräämiseen tarvitset kuitenkin aina maanomistajan luvan. Yksinkertainen ja vuosia kestävä koriste syntyy, kun täytät vanhojen kottikärryjen kuupan mullalla ja laitat päälle sammalta ja jäkälää.
2. Veikeä jäkäläpöllö kurkistaa kuusenoksalta. Kanaverkosta voit muotoilla erilaisia eläinhahmoja ja sen päälle kiinnittää jäkälää esimerkiksi puuvillalangan avulla. Muista kysyä jäkälälle keräyslupa maanomistajalta ja ota kustakin paikasta vain vähän jäkälää, jotta sille jää voimaa uudistua.
3. Ihastuttava käpysydän esimerkiksi nurmikossa tai perennapenkissä on helppo toteuttaa. Rajaa metalli- tai muovireunuksella haluamasi muotoinen alue. Kitke siinä mahdollisesti kasvavat kasvit pois. Laita mullan päälle pala juuriestemattoa tai sanomalehteä ja sitten runsaasti käpyjä.
4. Koivunrisut ovat todella monikäyttöisiä puutarhan koristelussa. Notkeat oksat on helppo taivuttaa vaikkapa kauniiksi amppeliksi. Kerää risut lehdettömään aikaan ja säilytä viileässä ja kosteassa, esimerkiksi ulkovarastossa. Saat risut notkistumaan uudelleen liottamalla niitä lämpimässä vedessä vuorokauden.
5. Risukranssi pyöräytetään joko pelkistä pitkistä koivunrisuista tai kranssipohjan päälle. Ohut, tumma rautalanka on paras ja huomaamattomin sidontamateriaali, mutta toki voit käyttää värikkäitäkin lankoja. Risukranssiin on helppo kiinnittää koristeet, ja niitä voi vaihtaa vaikka sesongin mukaan.
6. Pajun oksat, mutta myös monien muiden pensaiden ja puiden oksat, voit hyödyntää erilaisissa tuissa ja aidanteissa. Tässä puun alla kasvaville rentovartisille perennoille on tehty tuki niin, että pala raudoitusverkkoa muodostaa rungon, johon pujotellaan oksia oman maun mukaan.
7. Ruusunmarjat ovat herkullisia erilaisissa ruoissa, mutta niitä voi hyödyntää myös koristeina. Rautalankaan tai kalastajalankaan pujotetut marjat taipuvat verhoiksi, himmeleiksi, kransseiksi ja manseteiksi. Katso myös ohjeet ruusunmarjahimmelin tekoon.

8. Joinain vuosina pihlajat notkuvat marjoista. Silloin niitä riittää niin pihlajanmarjahyytelöön kuin pihan koristeluun. Kerää marjat tuoreina ja napakoina, niin niiden läpi on helpompi pujottaa rautalankaa. Katso ohjeet pihlajanmarjavarjostimen tekoon.

Lue lisää:

Kommentoi »