Meidän Talo

Tee kaunis pihapolku askellaatoista

Tee kaunis pihapolku askellaatoista
Kaartuva polku johdattaa katseen puutarhassa eteenpäin. Askellaattoja pitkin on mukava kävellä vaikka paljain jaloin.
Julkaistu 2.8.2015

Tarvikkeet:

  • soraa tai kivituhkaa
  • askellaattoja
  • suodatinkangasta
  • kanttausrauta
  • lapio ja kottikärry
  • puutarhaletkuja
  • pullo ja suppilo
  • hienoa hiekkaa tai kalkkia
  • mittanauha.

Ohjeet pihapolun tekoon askellaatoista

1. Jos teet pihapolun nurmikolle, ajele se ensin ruohonleikkurilla. Tällöin polun paikan merkitseminen on helpompaa. Jätä kaksi pitkää puutarhaletkua hetkeksi aurinkoon. Lämmenneinä ne taipuvat hyvin haluamaasi muotoon. Muotoile letkujen avulla polun paikka. Käytä mittatikkua apuna, jotta saat polusta tasalevyisen. Koekävele polku ja katsele sitä kauempaa. Siirrä polun paikkaa, kunnes olet tyytyväinen.
2. Täytä pullo hiekalla tai kalkilla. Saumaushiekka on tarkoitukseen sopivan hienoa.
3. Muotoile polun rajat hiekan avulla. Käytä riittävästi hiekkaa, jotta se erottuu nurmikosta hyvin.
4. Nyt voit kerätä letkut pois ja ottaa kanttausraudan esiin. Leikkaa piirtämääsi linjaa pitkin molemmat puolet.
5. Pilko polun alueella oleva nurmikko noin 15 x 15 cm:n ruudukoksi ja kuori se paloina pois. Jos haluat ottaa arvokkaan pintamullan talteen, jätä nurmikon palat nurinpäin käännettyinä pressun päälle kuivumaan muutamaksi päiväksi. Karistele sitten multa talteen ja heitä jäljelle jäävät nurmipaakut kompostiin.
6. Kaiva polun pohja kauttaaltaan 20 cm:n syvyydeltä. Jos käytät kivituhkaa, 10 cm:n syvyys riittää. Poista kivet ja juurakot. Jos poistomaa on multaa, ota se talteen. Savi- tai hiekkamaan voit käyttää täyttömaana toisaalla.
7. Peitä polun pohja suodatinkankaasta leikatuilla suikaleilla.
8. Laske polun tilavuus, ennen kuin tilaat soran. Näin saat soraa sopivan määrän. Valitse puutarhasi tyyliin sopiva sora tai kivituhka. Tähän polkuun käytettiin 8–16 mm:n raekoon pesemätöntä singeliä. Tilaa sora joko suursäkkeinä tai kuormana sen mukaan, miten pitkää polkua olet tekemässä. Aloita polun täyttäminen sen loppupäästä ja täytä polku ympäröivän maan tasalle.
9. Kun olet täyttänyt polun kauttaaltaan, tasaa soran pinta laudalla. Leikkaa suodatinkankaan ylimääräiset reunat saksilla maan tasalle. Jos käytät pesemätöntä singeliä, pese se tässä vaiheessa. Mittaa askeleesi väli ja asenna askellaatat siten, että jalka osuu luonnostaan keskelle laattaa. Kaiva soraan matala kuoppa. Aseta laatta paikoilleen niin, että se jää sentin verran soran pinnan yläpuolelle. Tasaa sora laatan ympäriltä. Tiivistä laatta alustaan koputtelemalla sitä kumivasaralla. Käytä mittatikkua apuna, kun viimeistelet seuraavan laatan paikkaa. Näin laattojen väli pysyy vakiona.

Lue lisää:

Kommentoi »