Tee itse rinteen kiveys
Rakenna ja remontoi
Tee itse rinteen kiveys
Hankalan ja epäsiistin rinteen saa kuriin kiveyksellä. Seulanpääkivillä syntyy tyylikäs ja helppohoitoinen katseenvangitsija.
20.3.2016
 |
Meidän Talo

Pihapiirin rinne saattaa olla vaikeasti hallittava ja epäsiisti etenkin silloin, jos rikkakasvit valtaavat alaa ja maa valuu sateiden myötä rinteestä sen alapuolelle. Saat taltutettua rinteen ongelmat peittämällä sen kauniin kiveyksen alle.

Voit kivetä rinteen seulanpääkivillä eli pyöreäksi hioutuneilla luonnonkivillä. Pieniä luonnonkiviä sanotaan mukulakiviksi, isompia kenttäkiviksi tai pultereiksi.

Kenttäkiveyksellä tarkoitetaan suurta kivettävää aluetta, kuten ison puun juuristoalueen peittämistä. Kenttäkiveyksessä käytettävien kivien koot ovat normaalisti 70–120, 100–150 tai 150–200 mm. Kun kiveys tehdään luonnonkivistä, sen pinta jää epätasaiseksi.

Luonnonkiviä käytetäänkin usein alueilla, joilla ei liikennöidä, eli esimerkiksi istutusalueiden rajaamisessa tai luiskien verhoamisessa.

Kenttäkivien saumoihin voit käyttää kivituhkaa. Rikkakasvien leviämisen saat estettyä tehokkaasti, jos täytät saumat maakostealla betonilla. Se syntyy lisäämällä kivituhkaan kuivabetonijauhetta juuri ennen saumaamisen aloittamista. Maan kosteus ja kiveyksen kasteluvesi jähmettävät seoksen.

Siirrä kivettävällä alueella kasvavat kasvit toisaalle ja kitke rikkakasvit huolellisesti. Poista myös ylimääräistä maata ja korvaa se kivituhkalla tai soralla. Tasoita ja tiivistä pohja.

Mukulakivien kokoerot saat häivytettyä, kun tasoitat ja tiivistät yläpinnat käyttämällä apuna kumivasaraa eli moskaa. Laita pienempien kivien alle tarvittaessa lisää kivituhkaa tai soraa ja hiero suuremmat kivet syvemmälle asennushiekkaan.

Mitä paremmin saat täytettyä kiveyksen välit sauma-aineella, sitä tiiviimpi kiveyksestä tulee.

Näin teet rinteen kiveyksen

1. Rajaa rinne alaosastaan kestopuulaudalla, niin saat kiveyksen reunasta siistin ja tasaisen.

2. Levitä puhdistetulle ja tiivistetylle alueelle suodatinkangas ja sen päälle 5–10 cm kivituhkaa asennuskerrokseksi.
3. Kun ankkuroit laudan maahan, se pysyy hyvin paikoillaan. Tukina voit käyttää vaikka harjateräksestä leikattuja pätkiä.

4. Aloita kivien latominen kestopuulaudasta ylöspäin. Lado seulanpääkivet vieri viereen asennushiekkakerroksen päälle. Hiero kivet alustaan mahdollisimman tasaisesti ja tiiviisti. Kun kivien yläpinta on tasainen, lopputuloksesta tulee tyylikäs.

5. Sekoita maakostean betonin seos lisäämällä kivituhkan sekaan betonijauhetta. Sopiva määrä on ¾ osaa kivituhkaa, ¼ kuivabetonia.
6. Levitä kivituhkan ja maakostean betonin seos kivien väliin. Tarkista, että seos leviää jokaiseen saumaan tasaisesti.

7. Harjaa kivet vielä katuharjalla, jotta seos painuu saumoihin tiiviisti. Harjaa saumoja eri suuntaan ja mahdollisimman tarkasti.

8. Kastele alue, jolloin saumat vielä tiivistyvät ja betonin ja kivituhkan seos kosteuden vaikutuksesta vielä tiivistyy.
9. Jos levität suodatinkankaan ja reilun sorakerroksen myös rinteen alapuolen tasaiselle osalle, saat kitkettyä rikkakasvit helposti.

Lue lisää:

3 kommenttia