Tältä näyttää hevoshullun pinkki unelmatalo!
Rakenna ja remontoi
Tältä näyttää hevoshullun pinkki unelmatalo!
Heppaharrastajan suuri toive toteutui uudessa omakotitalossa: nyt Jekku-hevosen tallikamppeille on oma paikka ja loimet puhdistuvat kotiin asennetussa teollisuuspesukoneessa. Jekulla on iso rooli myös talon sisustuksessa. 
25.7.2016
 |
Meidän Talo

Kolmekymppinen Kaarina ”Kaisu” Mäki on aina halunnut asua omakotitalossa. Elämäntilanne ei kuitenkaan viime vuosina ole tukenut oman talon rakentamishaaveita: Kaarina toimii lasten erikoislääkärinä Seinäjoen keskussairaalassa, ja työajat ovat hyvin epäsäännölliset. Lisäksi rakas hevosharrastus vie paljon aikaa, sillä suomenhevonen Jekku asustaa naapuripaikkakunnalla Jalasjärvellä.

Unelma uudesta talosta ei kuitenkaan jättänyt Kaarinaa rauhaan. Vaasalainen äiti huomasi aiakoinaan ilmoituksen myynnissä olevista asuntomessutonteista. Kaarina lähti katsomaan Kyrkösjärven tekoaltaan reunamilla, kauniissa mäntymaisemissa sijaitsevaa aluetta. Kun työpaikka Seinäjoen keskussairaala sijaitsee alle kilometrin päässä Pruukinrannasta, päätös syntyi nopeasti: ”Tänne minä rakennan.”

Hirnuva mies

Noista pohdinnoista on kulunut kaksi vuotta, ja nyt Kaarina istuskelee tulevan kotinsa avarassa ruokailutilassa ja kertaa muistoja. Kahteen vuoteen on mahtunut kaikenlaista, muun muassa kovilla pakkasilla haljennut vesimittari ja sen aiheuttama vesivahinko. Eteisen ja keittiön juuri valmistuneet lattiat oli avattava ja asennettava uusiksi.

Voittopuolisesti kokemukset ovat kuitenkin positiivisia.

– Ostin Jekun itselleni palkinnoksi samana päivänä, kun sain erikoislääkärin paperit. Nyt minulla on oma talo. Tämä on klisee, mutta elämässä pitää olla tavoitteita ja niistä kannattaa pitää kiinni. Elämästä saa aika onnellisen, kun unelmat lopulta toteutuvat, hän sanoo.

Koska kokemusta rakentamisesta ei ollut, Kaarinalle oli alusta asti selvää, että hän haluaa muuttovalmiin talon, jonka hinnan ja valmistusajan voi lyödä lukkoon kaupantekohetkellä. Kumppaniksi valikoitui huolellisesti tehdyn tarjouskierroksen jälkeen Ainoakoti, joka tarjosi laajan avaimet käteen -toimituksen ja monipuoliset muuntelumahdollisuudet. Suunnittelija piirsi talon täysin Kaarinan toiveiden mukaisesti. Pohjana hän käytti Ainoa Valo 152 -talomallia.

Yksin rakennusprojektiin lähtevä nainen kohtasi yllättävän paljon asenteellisuutta.

– Ensinnäkään kaikilta talovalmistajilta en saanut ollenkaan vastausta kyselyihini, mikä ihmetyttää kovasti. Joku myyjä taas halusi keskustella mieheni kanssa. Sanoin, että ”muuten kyllä, mutta sillä on pitkä harja ja se hirnuu! Kaarina virnistää.

Jekku siellä, Jekku täällä

Kaarina ei ole kätkenyt unelmiaan myöskään talon ulkonäössä. Jo pihalle astuessa on helppo päätellä, mikä on emännän lempiväri! Eikä talo ole ainoa vaaleanpunainen elementti pihamaalla, myös Pink Ladyn auto tunnustaa väriä.

Väriteema jatkuu sisätiloissa. Seinät ovat pääosin valkoiset, ja kalustuksen väreinä toimivat harmoniset harmaan sävyt. Pinkit yksityiskohdat antavat kodille oman naisellisen vivahteensa. Pinkkiä on joka puolella: sohvatyynyissä, pesutilojen kaakeleissa, ruokapöydän tuoleissa, eteisen matoissa ja jopa hevostarvikkeiden huoltotilojen rättipattereissa. 

Olohuoneen takkaseinää hallitsee seinäjokelaisen taiteilijan Elina Kujansuun tilaustyö, pleksille maalattu kuva Jekku-hevosesta. Suomalaisen maaseudun kuvauksistaan tunnettu taitelija on käyttänyt työssään öljyvärien lisäksi metallisia lyöntivärejä, mikä antaa taululle ylellisen ilmeen.

– Tauluun on tallennettu kaikki lempivärini, ja sen vuoksi sisustussuunnittelija käytti taulua valintojensa inspiraationa, Kaarina kertoo.

Tämä taulu ei suinkaan ole ainoa paikka, jossa Jekku poseeraa. 15-vuotiaan suomenhevosen kuva löytyy myös saunasta kiukaan takaa sekä elokuvahuoneen koko seinän tapetista, jossa se piehtaroi niityllä hevoskaveriensa kera.

Parasta teollisuuspesukoneet

Eniten Kaarina odottaa sitä, että koti toimii arjessa. Sairaalalääkärin työssä on paljon yöpäivystyksiä. Siksi hän arvostaa paikkaa, jossa saa nukuttua pitkien vuorojen rasitukset pois. Pimennysverhojen avulla makuuhuoneen saa nukkumiskuntoon muulloinkin kuin yöaikaan.

Tärkeä asia talon emännälle on se, että nyt tallikamppeille on omat paikkansa erillisessä varastossa ja kuraiset loimet saa pestyä niille tarkoitetussa teollisuuspesukoneessa.

– Pesukoneet maksoivat tuhansia euroa, joten ne olivat suuri investointi. Tämä on kuitenkin minulle tärkeä asia, ja itsellenihän minä tämän talon teen, hän toteaa. 

Kaarina toivoo, että hänen kodistaan välittyisi kävijöille ilo ja ylipäätään rakkaus elämään.

Talossa arjesta voi tehdä juhlaa, kylmänä ja loskaisena arki-iltana voi tallilta tullessa jättää likaiset tallikamppeet valjashuoltotilaan, mennä saunaan lämmittelemään, pulahtaa poreammeeseen ja fiilistellä suojalasin alla räntäsadetta. Iltapalaksi voi paistaa takassa makkaraa ja vaahtokarkkeja ja mennä onnellisena nukkumaan.

”Pink Lady” Kaarina Mäki tunnustaa tietysti väriä myös autossaan. Kaarina työskentelee lastenlääkärinä Seinäjoen keskussairaalassa.   
Televisio- ja leffahuoneessa on seinän kokoinen valkokangas. Vastakkaiselle seinälle Kaarina teetti upean hevostapetin, päähenkilönä siinäkin tietysti Jekku hevoskavereineen.
Olohuone, keittiö ja ruokailutila ovat avaraa, yhtenäistä tilaa. Takaseinä on käsitelty Tikkurilan Tunto-maalilla. Suuri Neiser Carelia -sohva on päällystetty tummanharmaalla kankaalla, koristetyynyt tuovat vähän bling-blingiä. 
Kaarina halusi valkoisen keittiön ja yläkaapit, jotka ulottuvat kattoon asti. Säilytystilaa on näin tuplasti enemmän. Kaapistot löytyivät Petra-keittiöiden mallistosta, koneet ovat Electroluxin. 
Kodinhoitotilassa on mahtava fuksianpunainen juomajääkaappi. Ulko-ovesta on käynti terassille, jossa sijaitsee yksi kodin ihanimmista asioista: poreallas. 
Hevostarvikkeiden säilytykselle ja huollolle on varattu erillinen pikkusiipi, jossa on oma sisäänkäynti. Electroluxin teollisuuspesukoneessa ja -kuivarissa likaiset loimet puhdistuvat vaivatta. Koneet on pultattu lattiaan kiinni. 
Kaarina ei halunnut erillisiä vaatehuoneita, mutta kaappitilaa talossa on runsaasti. Makuuhuoneessa vaatesäilytys on järjestetty vetolaatikoin. ”Erinomainen ratkaisu lyhyelle ihmiselle”, emäntä toteaa.
Löylyhuoneen yllätys on pleksin taakse kätketty Jekun kuva. Idea oli sisustussuunnittelija Heli Juurakon, eikä Kaarinalla ollut vastaan sanomista. 

Kuvat: Katja Lösönen

Lue lisää: 

Kommentoi »