Älä hikoile haravan varressa turhaan! Näillä vinkeillä hyödynnät syksyn lehdet puutarhassasi
Piha ja puutarha
Älä hikoile haravan varressa turhaan! Näillä vinkeillä hyödynnät syksyn lehdet puutarhassasi
Syksyn lehdet peittävät taas pihat ja puutarhat. Haravoinnin voi kuitenkin usein jättää väliin, sillä lehdet ravitsevat nurmikkoa ja kasveja hajotessaan ja suojaavat ympäröivää kasvillisuutta pakkaselta. Kurkkaa jutustamme parhaat vinkit, joilla hyödynnät syksyn lehdet puutarhassasi, ja vältät turhaa hikoilua haravan varressa.

Syksyllä puiden lehdet peittävät pihamaan, ja useimmat tarttuvat haravanvarteen talkoiden merkeissä. Haravoimalla saa siistimmän näköisen pihan, mutta loppupeleissä lehtien poiskärrääminen on puutarhan kannalta turhaa. Lehdet ovat maatuessaan ravintorikasta lannoitetta sekä nurmikolle että puita ympäröiville muille kasveille, ja lisäksi lehtipeite suojaa ympäröiviä kasveja talven pakkasilta.

Tietyiltä osin piha ja pihalla olevat rakennukset kannattaa pitää puhtaana lehdistä sekä turvallisuuden että siisteyden vuoksi. Haravointitalkoista saataville lehdille voi kuitenkin löytää hyödyllisiä käyttötarkoituksia sen sijaan, että kärräisi lehdet kaatopaikalle.

Mistä lehdet kannattaa siivota pois?

Haravoida vai ei?

Jos nurmikko ei ole paksun lehtimassan peitossa, voit jättää haravoimisen väliin. Lehdistä on pikemminkin hyötyä, sillä talven aikana kastemadot vetävät lehtiä maan sisään ja hajottavat ne ravinnoksi nurmikon juuristolle. Sen sijaan jalkakäytävältä lehdet on syytä lakaista pois, koska märkä lehtimassa muuttuu helposti liukkaaksi.

Rännit puhtaiksi!

Ränneihin varisseet lehdet tukkivat syöksytorven ja estävät sadevesiä valumasta sadevesikaivoon. Putsaa siis rännit lehdistä ennen talven tuloa.

Pois puutarhalammesta

Vedessä kelluvat lehdet ovat kauniita, mutta lopulta ne painuvat upoksiin. Mädäntyvät lehdet tekevät vedestä sameaa. Poista varisseet lehdet puutarhalammesta ennen veden jäätymistä.

Lakaise terassit ja muut puukäytävät

Puupinnat ovat syksyisin liukkaita, ja märkä lehtikerros lisää niiden liukkautta entisestään. Lakaise lehdet terassilta säännöllisesti.

Näin hyödynnät syksyn lehdet puutarhassa

Silppua ravinteita nurmikolle

Pienet lehdet voi jättää maahan sellaisinaa, mutta etenkin vaahteran ja tammen lehtiä kannattaa silputa leikkurilla pienemmäksi, jotta lehtimassa sekoittuisi paremmin nurmikon joukkoon. Liian paksu lehtikerros saattaa tukahduttaa nurmikon. Aja ruohonleikkurilla lehdet sitä mukaa, kun niitä varisee. Näin kierrätät kasviravinteet lehtensä karistaville puille sekä niiden alla kasvavalle nurmikolle ja vältyt turhalta haravoinnilta.

Tee lehdistä lämpöpenkit kasvimaalle

Syksyn lehdet voi hyödyntää seuraavaa kevättä ajatellen lämpöpenkissä, johon uppoaa lehtien lisäksi myös muu syksyn puutarhajäte. Muista lisätä mukaan vihreää kasvimassaa, kuten nurmisilppua, hyötykasvien naatteja ja kesäkukkien varsia, sillä typpipitoinen vihreä kasviaines jouduttaa hiilipitoisen lehtimassan maatumista.

Vinkki!

Kasaa lehtiä arkojen puiden, pensaiden ja perennojen suojaksi

Etenkin lumettomina talvina paksu lehtikerros suojaa pensaiden ja perennojen juuristoaluetta. Matalajuuriset kasvit, kuten alppiruusut, hyötyvät erityisesti suojaavasta lehtikerroksesta. Haravoi lehtiä pensaiden ja puiden alle ja levitä ohut kerros perennojen väleihin.

Edesauta sipulikukkien juurtumista

Jos olet unohtanut istuttaa sipulikukat ajoissa, levitä sipulien pälle parinkymmenen sentin paksuinen lehtipatja. Se estää maata routaantumasta liian nopeasti. Lämpimän lehtipatjan turvin sipuleille jää aikaa juurtumiseen.

Anna kompostorin ja kompostin jauhaa

Käytä kuivia lehtiä talousjätekompostorin kuivikeaineena tai tee puutarhakomposti latomalla kerroksittain lehtiä ja vihreää kasvijätettä. Kastele kompostikasa veden ja virtsan seoksella, niin kompostoituminen lähtee vauhdilla käyntiin. Peitä komposti oljilla tai muovilla, ettei komposti kuivu liikaa.

Kokoa lehtikasoja puutarhan eläinten avuksi

Siilit ja sammakot ovat pihan hyötyeläimiä. Ne popsivat pois kotilot ja muut vahingolliset tuholaiset. Auta eläimiä kokoamalla lehtiä kasoiksi, joista ne löytävät itselleen lämpimän talvehtimispaikan.

Tiesitkö tämän eri puiden lehtien ominaisuuksista?

  • Tammen lehdet sisältävät parkkiaineita, joten ne lahovat hitaasti. Tammen lehdet myös lisäävät maan happamuutta.
  • Leppä pudottaa lehtensä vihreinä, joten leppien lehdet tuovat maahan lisää typpeä.
  • Vaahteran lehdet lisäävät maan happamuutta. Ne lahoavat hitaasti. Siksi ne kannattaa silputa pieneksi, jotta lahoaminen nopeutuu. Kalkitse maata säännöllisesti, jos käytät vaahteran lehtiä kompostissa.
  • Saarnen lehdet sisältävät ravinteita ja kalkkia. Saarnen lehtikarike parantaa maata.
  • Jalavan karike on myös hyvää maanparannusainesta.
  • Koivun ja pihlajan lehdet ovat pieniä, joten ne maatuvat nopeimmin ja muuttuvat muhevaksi mullaksi.

Vaikka puiden lehdet lisäisivät maan happamuutta, niitä kannattaa kuitenkin käyttää, sillä ne parantavat maan rakennetta ja pitävät yllä maaperän eliöstön toimintaa. Lehtien maahan tuoma ravinnelisä toimii kuin pitkäkestoinen maanparannusaine.

Mitä muuta iloa syksyn lehdistä on? 3 kivaa ideaa kotiin

1. Tee syksyn lehdistä pöytäkoristeita

Kerää kauneimman muotoiset lehdet ja anna niiden kuivahtaa. Sivele tai spreijaa pintaan kultamaalia. Ripottele kultaisia lehtiä juhlapöydän kattauksen koristeeksi.

2. Kietaise lehdistä kranssi

Upeimman värisistä lehdistä syntyy kaunis syyskranssi. Tässä on käytetty keltaisia vaahteran lehtiä ja villiviinin marjaterttuja. Katso kuvalliset ohjeet vaahteranlehtikranssin tekoon.

3. Tee lehdistä taidetta

Tee kauniimmista lehdistä syksyistä taidetta liimaamalla kuivuneita lehtiä kartongille. Kokoa lehdistä vaikkapa tyylikäs lehtimandala.

Askartele vaahteranlehdistä ihania ruusuja ja kuusia!

Susanne Storås askarteli pihaansa koristamaan suloisia vaahteranlehtikuusia. Kuva: Susanne Storås.

Vaahteranlehtikuusi on syksyn hauskin pihakoriste, ja myös helpoin! Lue juttu vaahteranlehtikuusista ja askartele omasi.

Katriina Savola innostui vaahteranlehtiruusuista. Kuva: Katriina Savola.

Vai oletko enemmän kukkatyyppiä? Kokeile kieputella suloisia vaahteranlehtiruusuja!

1 kommentti