Vaahteranlehtiruusu on ruska-ajan pirtein villitys – näin upeita luomuksia askartelijat ovat hehkuvista lehdistä kieputtaneet!
Tee itse
Vaahteranlehtiruusu on ruska-ajan pirtein villitys – näin upeita luomuksia askartelijat ovat hehkuvista lehdistä kieputtaneet!
Vaahteranlehtiruusu syntyy hujauksessa ja helposti oman pihan tai metsän lehdistä. Ja suloisista lehtiruusuistahan saa tehtyä vaikka mitä. Katso askartelijoiden ideat, kerää pihan kauneimmat lehdet ja ei kun kokeilemaan!
8.10.2019
 |
Meillä kotona

Sitä mukaa kun ruska on kypsynyt, Facebookin diy-ryhmät ovat täyttyneet kiihtyvään tahtiin askartelijoiden tekemien vaahteranlehtiruusujen kuvista.

Vaahteranlehtiruusujen, siis minkä? Kyse on puusta pudonneista, kauniin värisistä vaahteranlehdistä tehdyistä "ruusuista". Lehtien koosta ja ruusun toivotusta muhkeudesta riippuen yhteen ruusuun kuluu muutamasta yli kymmeneenkin lehteä. Lehti taitetaan kaksinkerroin ja pyöritetään sitten rullaksi itsensä ympäri. Rullaan lisätään lehtikerroksia lomittain, kunnes ruusu on tarpeeksi muhkea, ja solmitaan lopuksi tyvestä tiukasti kiinni narun tai rautalangan avulla.

Vaahteranlehtiruusuja voi käyttää monenlaisiin askarteluihin pihalla ja kotona. Suosittuja ovat esimerkiksi erilaiset kranssit, kimput ja muut koristeet. Vaahteranlehtiruusuissa tyylejä on yhtä monta kuin on tekijöitäkin – katso alta askartelijoiden hurmaavat toteutukset!

Väriä syyskimppuun, kiitos!

Harriet yhdisti kimppuun vaahteranlehtiruusuja ja muiden puutarhakasvien, kuten vuorenkilpien, lehtiä. "Kimpun valmistumiseen menee noin tunti. Aikaa ei kuitenkaan tule laskettua, kun on mielekästä tekemistä", kertoo Harriet. Kuva: Harriet Eklund

"Näin kuvan vaahteranlehtiruusuista netistä, ja halusin kokeilla itsekin. Vaahteranlehdet ovat kauniita, mutta kuivuvat nopeasti. Ruusun muotoon tiivistettynä ne säilyttävät värinsä kauemmin.

Ensimmäiset ruusut ovat vaikeimpia. Kannattaa silti jatkaa, ja pian huomaa: ahaa, näin tämä toimii!

Yhteen ruusuun menee noin 10 pientä tai viisi isoa lehteä. Lehdet olen kiinnittänyt rautalangalla, mutta periaatteessa mikä tahansa lanka kävisi. Ruusujen päälle voisi suihkuttaa lakkaa värien säilymisen varmistamiseksi, mutta nämä tekemäni ovat ihan luonnollisia. Minulla nämä ovat säilyneet syksystä suunnilleen jouluun saakka, ulkona tai katoksen alla." -Harriet Eklund

"Jokaisesta ruususta tulee omalla tavallaan kaunis"

Aija askarteli ovikoristeen vaahteranlehdistä ja tuivion oksista. Kuva: Aija Hämäläinen

"Vaahteranlehtien kauniit värit ja niiden helppo saatavuus innosti tekemään ruusuja. Ruusuja on rentouttava tehdä, ei siinä huomaa ajan kulua. Todella helppoa ja nopeaa! Mukavaa on sekin, että jokaisesta ruususta tulee omalla tavallaan kaunis.

Yhteen ruusuun käytän 7–8 lehteä ja kiinnitykseen ohutta rautalankaa. En laita pintaan lakkaa. Ovikoristeena tällainen säilyy kevääseen, mutta värit tietenkin muuttuvat." -Aija Hämäläinen

Vihreää ja punaista, on se vaan niin suloista

Katriina keräsi ruusuja varten punertavia ja oransseja lehtiä. Ympärillä olevien lehtien vihreys korostaa punaa kauniisti. Kuva: Katriina Savola

"Näin vaahteranlehtiruusuja Instagramissa, ja Youtubesta löysin ohjevideon, jonka mukaan lähdin itse kokeilemaan.

Yhden ruusun tekemiseen ei mennyt kuin pari minuuttia. Lehtiä kului 5–10 per ruusu, ja sidoin ne tiukasti langalla kiinni. Lopuksi lisäsin päälle lakkaa.

Kimpun tekemisestä on nyt pari päivää. Sisällä lämpimässä lehdet ovat hieman alkaneet rypistyä, mutta näyttävät siistiltä edelleen." -Katriina Savola, @kutriina Instagramissa

Väritervehdys appivanhemmille

Sari kokeili vaahteranlehtiruusujen tekemistä ensimmäisen kerran. "Helppoudesta kertoo se, että jo ensimmäinen tekemäni ruusu pääsi kranssiin." Vaahteranlehtien lisäksi kranssissa on pohjana punakanukan oksia ja pajun oksista pujoteltu verkko. Näkyvissä on havuja, ruusuja ja lumimarjapensaan oksia. Kuva on Sarin ottama.

"Halusin ilahduttaa appivanhempiani tekemällä heille kranssin. Nämä vaahteranlehtiruusut olivat ensimmäiset, jotka tein. Olen kuitenkin koko ikäni näprännyt kaikenlaista. Inspiraation ruusuihin sain Facebookin Askartelua puutarhaan ja pihaan -ryhmästä. Ohjetta minulla ei ollut, vaan opettelin kokeilemalla.

Aikaa oli vain kaksi tuntia, joten hieman kiire tuli. Ainekset olin onneksi jo kerännyt aiemmin. Yhteen ruusuun kiedoin noin 15 lehteä, jotka sidoin topakasti tyvestä yhteen karhulangalla. Jätin lehtiruodit pitkiksi, sillä niiden avulla sain ruusut kiinnitettyä kranssiin.

Ulkona syksyn viileys ja ilmankosteus ovat ainakin toistaiseksi pitäneet kranssin kauniina, viikossa se ei ole nuutunut lainkaan." -Sari

Vaahteranlehtiruusuja on helppo tehdä, kunhan alkuun pääsee. Youtubesta ja Googlesta löytyy erilaisia ohjevideoita esimerkiksi hakusanoilla "vaahteranlehtiruusu" ja "maple leaf rose". Instagramista voi ihastella luomuksia etsimällä kuvia hashtageilla #vaahteranlehtiruusu ja #vaahteranlehtiruusut. Kuva: Fotolia.

Kokeile vaahteranlehtien lisäksi muitakin materiaaleja

Aija Hämäläinen pyöritteli nämä ruusut aronianlehdistä. Kuva: Aija Hämäläinen

Vaahteranlehtien lisäksi ruusuihin voi käyttää muitakin itselle mieluisia ja tarpeeksi kookkaita puutarha- ja luonnonkasvien lehtiä. Esimerkiksi näiden lehtiä askartelijat ovat käyttäneet:

  • Aronia
  • Villiviini
  • Vuorenkilpi

Jutun kuvat ovat haastateltavien ottamia.

2 kommenttia