Suomen kaunein mökki 2023 on lomaparatiisi kaikilla herkuilla – ”Paikasta on tullut rakas, vaikka olin aluksi kauhuissani”
Tv:n suosikkimökki
Suomen kaunein mökki 2023 on lomaparatiisi kaikilla herkuilla – ”Paikasta on tullut rakas, vaikka olin aluksi kauhuissani”
Tv-katsojat valitsivat Suomen kauneimmaksi kesämökiksi 2023 Jämsän perheen kodikkaan hirsimökin Pälkäneellä. Meillä kotona haastatteli Johanna Jämsää voittotunnelmista, ja kysyi, mihin perhe aikoo käyttää 10 000 euron palkintorahat.
6.7.2023
 |
Meillä kotona

Televisiossa saatiin tänäkin kesänä seurata, kun erilaiset kesäpaikat mittelivät Suomen kauneimman kesämökin tittelistä. MTV:llä nähdyn Suomen kaunein koti: kesämökit -ohjelman voittajaksi valittiin katsojaäänestyksellä kodikas hirsimökki Pälkäneellä. Tunnelmallisessa lahdenpoukamassa mökkeilevät Johanna ja Jukka Jämsä sekä heidän aikuiset lapsensa Jaakko ja Juulia.

Voitto tuli perheelle yllätyksenä.

– Se oli iloinen ja häkellyttävä uutinen. En oikein vieläkään tajua, miten tässä seikkailussa näin kävi, Johanna kuvailee tunnelmiaan Meillä kotonan haastattelussa.

Ohjelman katsojat saivat äänestää voittajamökin kymmenestä vaihtoehdosta. Tuomarit eli toimittaja Hanna Sumari, arkkitehti Sini Rainio ja sisustusarkkitehti Tero Pennanen olivat valinneet finalistit yhteensä 30 mökin joukosta. Jämsän perheen mökki sai heiltä ohjelmassa liki parhaat mahdolliset pisteet: Hanna Sumari ja Tero Pennanen antoivat mökille kumpikin täydet 10 pistettä ja Sini Rainio 9 pistettä. Kisan voittaja paljastettiin ohjelman finaalijaksossa 6.7.2023: Jämsien mökki keräsi reilusti yli neljänneksen kaikista katsojaäänistä.

– Olemme kiitollisia äänestäjille. Oli kiva huomata, että heillekin oli välittynyt se tunnelma, jonka olemme halunneet mökkiin luoda, Johanna sanoo.

Johanna Jämsästä tuntui tärkeältä, että myös aikuiset lapset Jaakko, 25, ja Juulia, 23, olivat mukana ohjelmassa. Mökki kun on perheelle paikka, jossa kokoonnutaan yhteen, vaikka Jaakko ja Juulia ovatkin jo pitkään asuneet omissa kodeissaan. Kuva: MTV3.
Myös mökin porrastettu rinnetontti narukaiteineen ihastutti tuomareita. Päämökin lisäksi tontilla on saunarakennus ja vierashuone. Kuva: haastateltava.

Johanna kertoo, että perhe epäröi aluksi ylipäänsä lähteä mukaan ohjelmaan. Sitten mieli kuitenkin muuttui.

– Osaltaan innostuimme lähtemään mukaan siksi, että ajattelimme, että mökillä tekemämme muutokset voisivat antaa inspiraatiota muille. Monilla on mökillä keltaiset hirret, ja moni tuskailee samanlaisten muutosten kanssa, joita me olemme tehneet, sisustussuunnittelijana toimiva Johanna kertoo ja mainitsee naurahtaen, että on toiselta koulutukseltaan opettaja.

– On kiva, jos voi antaa jollekin jonkin idean tai vinkin.

”Oli kiva, että katsojille oli välittynyt se tunnelma, jonka olemme halunneet mökkiin luoda.”
Hanna Sumarin mielestä mökin sohvanurkkaus suorastaan kutsui istumaan ja nauttimaan. Kuva: MTV3.
Kuva: haastateltava.
Suurin osa mökin kalusteista on ollut perheellä jo pitkään. Kuva: haastateltava.

Harkittu kokonaisuus

Niin tuomarit kuin katsojatkin vaikuttuivat mökin kodikkaasta tunnelmasta, harkitusta kokonaisuudesta sekä sisätilojen kauniista värityksestä. Mökissä kahvinruskeaksi sävytetty hirsi yhdistyy valkeaan, ja tekstiileissä on mukana lämpimiä sävyjä.

– Mökille on tullut ajan myötä lisää värejä. Ne tuovat lämpöä. Ajattelin ensin, ettei niitä kaipaisi mökille, koska maisemassa on väriä, mutta aina niitä tulee mukaan sisustuksiini viimeistään mausteeksi. Ja eihän väriä ole siellä ikkunan takana koko vuotta, Johanna sanoo.

Näin tuomarit kuvailivat mökkipaikkaa:

  • Hanna Sumari: ”Tämä kodikas mökki oli tunnelmaltaan todella aito, ja siellä oli ihanat värit.”
  • Sini Rainio: ”Tämän kodikkaan mökin pääovi oli hieman kulman takana, mutta rantasaunaan tehdyt uudet pariovet ihastuttivat.”
  • Tero Pennanen: ”Tällä kesämökillä tunsin oloni helpoksi. Sisätilat olivat erittäin kutsuvat, ja väittäisin, että mökki elää uutta loistoa.”
Mökin lämmin värimaailma sai kehuja tuomareilta. ”Esimerkiksi matto on pieni keino, jolla voi saada isonkin muutoksen aikaan tunnelmassa”, Johanna sanoo. Kuva: haastateltava.
Mökin terassilta on upeat näkymät alas rantasaunalle ja lahdelle. Tuomari Tero Pennanen kiitteli mökkiläisiä siitä, että tontille on jätetty runsaasti puustoa. Kuvassa Johanna Jämsä. Kuva: Krista Keltanen.

Perhe viettääkin mökillä aikaa ympäri vuoden. Jukka käy siellä ahkerimmin, tavallisesti viikoittain. Paikka on kokenut viime vuosina kokonaisvaltaisen uudistuksen Johannan ja Jukan toimesta. Johanna on vastannut muutoksen suunnittelusta, ja puuhaamisesta nauttiva Jukka puolestaan on toiminut pitkälti sen toteuttajana.

– On ihan huikeaa, että paikasta on tullut niin rakas, vaikka olin aluksi siitä suorastaan kauhuissani. Nyt se on siinä kunnossa, että siellä lepää silmä ja mieli.

Tuomaritkin pistivät merkille onnistuneen muutoksen. Arkkitehti Sini Rainio piti esimerkiksi pariovien lisäämistä saunamökkiin täydellisenä tapana uudistaa vanhaa. Kaiken kaikkiaan modernisointi oli tuomariston mielestä toteutettu taidokkaasti ja vanhaa kunnioittaen.

– Tuomarien kommentit liikuttivat. Tuntui hyvältä, että he kokivat paikan saman tyylisesti kuin me itse: että siellä on kodikasta ja helppo olla. Hiveli myös mieltä, kun he sanoivat, että paikkaa on laitettu äärimmäisen hyvällä maulla, Johanna kertoo.

Lomapaikka sai tuomareilta suitsutusta myös muun muassa idyllisistä näkymistä ja sisustuksen kerroksellisuudesta. Hanna Sumarin mukaan huomaa, ettei kalustus ole juuri ostettu. Johanna vahvistaa, että suurin osa mökin huonekaluista on kulkenut perheen mukana pitkään, osa yli 20 vuotta. Kun he ovat muuttaneet omakotitalosta pienempään asuntoon ja siitä vielä pienempään, kalusteita on säästetty tulevaa mökkiä silmällä pitäen.

– On ollut tosi kiva, että ne ovat istuneet tuonne ihan uudenlaiseen ympäristöön. Se tuo sisustukseen historiaa. Esimerkiksi yli 50 vuotta vanhat rottinkituolit ovat peräisin mieheni lapsuudenkodista.

”Tykkäämme kokoontua mökille rakkaiden ihmisten kanssa ja viettää ruokakemuja lasitetulla terassilla.”
Mökin hirsiseinät on sävytetty kahvinruskeiksi. Yhdessä valkoisen kanssa yhdistelmä luo tiloihin mukavaa rytmiä, Tero Pennanen kehui. Kuva: MTV3.
Makuuhuone on sisustettu kauniin symmetrisesti. Kuva: MTV3.
Kuva: haastateltava.

Yhteinen kesäparatiisi

Jämsän perhe kutsuu kesäpaikkaansa leikkimielisesti Baliksi, ei niinkään tyyliin, vaan tunnelman takia: paljulla ja muilla mukavuuksilla varustettu paikka on heille todellinen lomaparatiisi. Etenkin kesäaikaan 67 neliön mökillä vietetään paljon aikaa myös sukulaisten ja ystävien kanssa. Majapaikkoja on erillisten rantasaunan ja vierashuoneen ansiosta peräti 12.

Parasta ”Balissa” ovatkin yhdessä läheisten kanssa jaetut hetket, Johanna sanoo.

– Koko perhe tykkää käydä mökillä. Lapsetkin tulevat mielellään aina, kun pystyvät, tai käyvät keskenään kavereidensa kanssa. Keittiössä mahtuu puuhailemaan samanaikaisesti useampi henkilö. Meillä on palju ja tilaa isommallekin porukalle. Tykkäämme kokoontua mökille rakkaiden ihmisten kanssa ja vietämme paljon aikaa esimerkiksi lasitetulla terassilla ruokakemuja pitäen.

Jämsän perhe valitsi ohjelmassa lempipaikakseen rantasaunan, koska siellä on pehmeät löylyt ja upea maisema. Kuva: Krista Keltanen.
Hanna Sumari hurmaantui rantasaunan kamarista niin paljon, että ilmoitti, että viettäisi mökkiläisenä kaiken aikansa juuri siellä. Kuva: MTV3.
Jämsät ovat lisänneet saunamökkiin pariovet, joiden ansiosta idyllinen maisema pääsee oikeuksiinsa. ”Tämä näyttää heti uudistuneelta, vaikka seinäpintoja ei ole käsitelty”, Sini Rainio kehui ratkaisua. Kuva: Krista Keltanen.
”Haluamme tehdä voittorahoilla jotain spesiaalia, josta muistaa tämän kokemuksen aina.”

Myös 10 000 euron voittosumman perhe suunnittelee käyttävänsä johonkin, mikä tukisi hauskaa yhdessäoloa. Ideoita on jo heitelty ilmoille. Kenties mökille tulee pian kesäkeittiö tai uusi soutuvene.

– Ne ovat mielestäni kivoja mahdollisia käyttökohteita, koska niihin liittyy yhdessä tekeminen, mikä on meille kaikille olennaista. Emme pane rahoja pakollisiin huoltokuluihin, vaan haluamme tehdä niillä jotain spesiaalia, josta muistaa tämän kokemuksen aina, Johanna sanoo.

– Kesäkeittiö on aika vahvoilla. Se voisi olla kiva lisä ruokakemuihimme.

Finaalijakso ja koko Suomen kaunein koti: Kesämökit -kausi löytyy MTV Katsomosta.

Suomen kaunein koti: kesämökit -ohjelman tuomareina toimivat sisustusarkkitehti Tero Pennanen, toimittaja Hanna Sumari ja arkkitehti Sini Rainio. Kuva: MTV3.
8 kommenttia