Oma Bali! Johanna sisusti idylliseen järvenpoukamaan kesäkodin, jossa perheen nuorisokin viihtyy
Sisustus
Oma Bali! Johanna sisusti idylliseen järvenpoukamaan kesäkodin, jossa perheen nuorisokin viihtyy
Sisustussuunnittelija Johanna Jämsän perhe viettää kesää Kukkiajärven rannalla Baliksi ristimässään mökissä, jonka rauhallinen värimaailma poikkeaa kaupunkikodista. Tyylin avaimet löytyivät tummista hirsistä ja varastosta löytyneistä vaaleista kalusteista.
8.7.2022
 |
Avotakka

Sisustussuunnittelija Johanna Jämsä, hänen miehensä Jukka ja lapsensa Juulia ja Jaakko viettivät parikymmentä kesää Johannan suvun kesämökillä, ennen kuin huvila alkoi käydä ahtaaksi ja perhe kaivata omaa paikkaa. He hankkivat kakkoskodin Luopioisista, rauhallisen Kukkiajärven rannalta. Nurmikentät ympäröivät hirsirakennuksia, ja rantasaunan edustalle rakennettu suuri terassi paljuineen kutsuu nauttimaan.

Mökin ikkunoista aukeaa näkymä kauas järvenselälle. Rannassa on lisäksi sauna ja saunatupa sekä suuri terassi. Perhe purki päämökin edustalta vanhan terassin ja korvasi sen lasituksilla, jotka jatkavat käyttöaikaa pitkälle syksyyn.

Johanna, vietätte vapaa-aikanne kakkoskodissanne järven rannalla. Millainen on mökkinne tarina?

Kesämökki oli mieheni Jukan suuri haave, ja hän olikin koko projektin puuhamies. Jukka etsi sopivia kohteita ja kävi katsomassa myynnissä olevia paikkoja. Täälläkin hän kävi yksin, koska itse olin kiireinen töiden vuoksi, ja teimme kaupat kuvien perusteella. Tulin ensimmäistä kertaa paikan päälle, kun mökki oli jo meidän. Vaikka haave oli alun perin Jukan, huomasimme pian koko perhe rakastuneemme paikkaan. Jukka on tehnyt valtavasti työtä täällä, ja sen myötä järvinäkymä on avautunut näkyviin entistä paremmin ja ryteikkö on korvattu nurmikentällä. Olemme viettäneet täällä paljon enemmän aikaa kuin olisin koskaan kuvitellut ennen mökin hankkimista.

Kesäidylli ihanimmillaan: Jukka on raivannut tonttia avarammaksi, ja nyt siltä on upea näkymä Kukkiajärvelle.
Saunakamarin pariovista aukeaa kaunis näkymä järvelle. Kamarissa voi myös yöpyä.

Mihin ihastuit mökissä?

Sijainti on hurmaava, sillä olemme aivan järven rannalla. Tonttimme sijaitsee lahden poukamassa, eikä ohikulkevaa veneliikennettä ole. Tontti on myös ilmansuuntien suhteen toimiva. Jukka hankki heti mökkikauppojen jälkeen paljun ja kajakit, jotta saisimme nuorisonkin houkuteltua mökille. Paikka sai pian nimekseen Bali, ja vitsailemme reissaavamme Balille alituiseen. Pidämme myös taloa ympäröivistä nurmikentistä ja siitä, että talon ympäristöön on luontevasti istunut useita oleskelupaikkoja.

Johannan lempipaikaksi on tullut lasitetulle terassille sijoitettu sohva, jolla istuessa voi ihailla järveä korkeammalta kuin alaterassilla istuessa.

Kerro hieman talon pohjaratkaisusta ja sen suhteen tekemistänne pohdinnoista?

Päärakennus on noin 70-neliöinen ja siellä on kaksi parvea. Alakerrassa on keittiö, olohuone, ruokailutila ja meidän vanhempien makuuhuone sekä kylpyhuone, sauna ja kodinhoitohuone. Toiselle parvelle sijoitimme kolme vuodetta ja toiselle kaksi. Meillä käy ystäviä ja lasten kavereita, joten kaipasimme makuutiloja vähintään kymmenelle. Autotallin yhteydessä on vierashuone, ja saunallakin voi nukkua, joten nyt voimme majoittaa 12 henkeä.

Katto maalattiin valkoiseksi, ja seinäpintojen hirret saivat tummemman lakan pintaansa. Tumman puun ja vaaleiden kalusteiden yhdistelmä puhuttelee Johannaa. Parven ilme keveni uusien kaiteiden ja valkoisen maalin myötä. Siellä on makuupaikat kolmelle.

Talo vaati ison remontin, kuinka se onnistui?

Hirsitalot on rakennettu vuonna 2000 ja ne tosiaan kaipasivat remonttia, ei niinkään kunnon vaan sisustuksellisen ilmeen vuoksi. Kaikki hirsipinnat olivat kellastuneet parinkymmenen vuoden aikana, eivätkä siniseksi sävytetyt ikkunanpuitteet ja detaljit olleet makuuni. Maalasimme katot valkoisiksi ja sävytimme seinien hirsipinnat lakalla lämpimän ruskeiksi. Maalasimme myös kosteisiin tiloihin kaakelimaalilla valkeamman ilmeen. Uusimme keittiön, ja käsittelimme muhkean Tulikiven vuolukivitakan valkoiseksi.

Hetken pariskunta mietti seinähirsien maalaamista valkoiseksi, mutta molemmat ovat tyytyväisiä päädyttyään tummaan sävyyn. Tulikiven vuolukivinen takka on mitä mahtavin, mutta sen ulkomuoto ei ihastuttanut Johannaa. Takka käsiteltiin valkoiseksi Tulikiven omalla käsittelyaineella ja nyt se istuu tyyliin mutkattomasti. Nojatuoli on Ikean, rahi Les Tissus Colbertista ja pikkupöytä Cobellon. Kaikki tekstiilit kesäkotiin Johanna hankki Les Tissus Colbertista.

Miten kodin värimaailma syntyi?

Kaupunkikotimme on hyvin värikäs, ja saanut vaikutteita Svenskt Tennistä, Artekista ja Sköna Hemin värikylläisistä kodeista. Kaipasin tänne rauhallisempaa ja vaaleampaa ilmettä. Sisustussuunnittelijana haluan kunnioittaa rakennuksen tunnelmaa ja henkeä, ja täällä koin puun sävyjen ja valkoisen toimivan hyvin. Kellastuneet hirsipinnat kaipasivat ryhtiä, ja tummasta lakasta syntyi ilme, jota tavoittelin. Valkoinen katto tuo raikkautta tilaan ja valoa myös parville. Muutimme isommasta keskusta-asunnosta nykyiseen kotiimme, kun lapsemme muuttivat omilleen opiskelemaan, ja kalusteita jäi paljon varastoon. Emme hankkineet tänne juuri mitään uutta. Koin, että vaaleat kalusteet sopivat hyvin tummien hirsiseinien kanssa.

Olohuoneen sisustus syntyi yhdistämällä antiikkia ja perheen aiempiin koteihin hankittuja kalusteita. Rottinkituolit pariskunta sai Jukan vanhemmilta, Riviera Maisonin sohvan Johanna hankki Torista. Sohvapöydän Johanna on aikanaan ostanut Fiskarsista antiikkimyymälästä.
Kukat ja saniaiset on poimittu mökin pihapiiristä.

Haaveiletko vielä jostain?

Seuraavaksi uudistamme saunakamarin ilmeen. Puuliesi vaihtuu takkaan ja seinäpinnat saavat sävy­käsittelyn pintaansa. Saunan uudistus valmistui juuri, ja olen valtavan tyytyväinen sen ilmeeseen.

Johanna suunnitteli saunan uudistuksen, jossa oviaukko siirtyi ja seinä korvautui lasilla. Nyt lauteilta aukeaa näkymä järvelle. Lauteet ja paneelit uusittiin ja pesuhuone laatoitettiin.

Millaiset seikat ovat teille kakkoskodissa tärkeitä?

Haluamme, että huvila ja sen tilat toimivat hyvin tarpeisiimme. Remontoimme keittiön, koska vanha oli liian pieni, laitamme paljon ruokaa ja haluamme mahtua puuhailemaan yhdessä. Oli tärkeää myös saada talon edusta toimivaksi, joten purimme hirsisen terassin, laskimme lattiaa ja korvasimme terassin seinämät lasituksin. Nyt tila on valoisa ja valtavan paljon käytössä. Lasitus tuo suojaa, vaikka ilmat viilenevät tai sataisi.

Johanna suunnitteli uuden, isomman keittiön entisen tilalle. Kaapistot ovat kotimaisen Mellanon mallistosta, liesituuletin Ikean. Ruokapöydän Johanna toi varastosta. Talossa olleet tuolit maalattiin valkoisiksi.

Millaisia kompromisseja jouduitte tekemään?

Kompromissiksi voisi sanoa ehkä rakennusten ulkoväriä, sillä vaaleansinistä en olisi itse valinnut. Maalipinta vaan on niin hyvässä kunnossa, että tuntuu hurjalle lähteä vielä tekemään suurta maalausurakkaa vain sävyn vaihtamisen vuoksi. Sävy vaihtuu kyllä sitten, kun on maalaamisen aika.

Johanna ja Jukka siirsivät sisäänkäynnin tästä tilasta talon päätyyn, kaapistojen vasempaan reunaan, ja sulkivat toisen oviaukon. Seinät maalattiin valkoiseksi ja lattiaan asennettiin sisalmatto.
Johannan ja Jukan makuuhuoneen seinähirret käsiteltiin samalla lakalla kuin oleskelutilojen. Johanna valitsi tilaan vaaleat tekstiilit jatkamaan muun kodin linjaa.

Mikä on mielestäsi onnistuneinta projektissa?

Onnistuneinta on se, että löysimme unelmiemme paikan muutaman tunnin ajomatkan päässä kaupunkikodista, ja voimme käydä täällä ympäri vuoden. Hirsitalo lämpiää kovillakin pakkasilla, ja takan luomaa tunnelmaa ei voi vastustaa. Onnistuminen oli myös se, että saimme kakkoskotimme kalustettua tavaroilla, joita meillä oli aiemmista kodeista säästynyt. En ollut raaskinut laittaa laadukkaita kalusteita kiertoon, ja hyvä niin. Tänne ne sopivat täydellisesti.

Johanna ja Jukka rakensivat rantaan, aivan saunamökin eteen, suuren terassin oleskeluryhmineen ja paljuineen. Uimalaituri sijoittuu koivujen taakse oikealle.
Kesämökki Luopioisissa vuonna 2000 rakennetussa hirsitalossa. Päärakennuksessa on 68 m², lisäksi kaksi parvea sekä saunarakennus ja autotallin yhteydessä oleva vierashuone.
3 kommenttia