Selätä säilytysongelmat: asenna kotiin liukuovikaappi
Rakenna ja remontoi
Selätä säilytysongelmat: asenna kotiin liukuovikaappi
Liukuovikaappi on mainio ratkaisu ahtaaseen tilaan. Ari Lahti näyttää, kuinka asennat kaapin helposti edullisista melamiinilevyistä ja valmiista peiliovista.
30.3.2017
 |
Meidän Talo

Uuden liukuovikaapin sisusta jaettiin kolmeen osaan niin, että molemmille reunoille tuli ulosvedettävät lankakoritornit ja keskelle reilu vaatetanko. Liukuovikaapin sisustan voi kuitenkin suunnitella mielensä mukaan, sillä tarjolla on kekseliäitä hylly-, kori- ja telineratkaisuja. Liukuoven taakse voi integroida myös silityslaudan tai siivousvälineet imureineen.

Valikoimista löytyy sopivat liukuovet jokaiseen sisustukseen. Tarjolla on esimerkiksi maito- ja peililasisia, reikälevystä valmistettuja ja puusta valmistettuja liukuovia. Reikälevyllä ovista saa kevyet ja ilma vaihtuu hyvin kaapin sisällä, peililasilla taas tilaan tulee avaruuden tuntua. Lastenhuoneisiin voi valita rohkeita värejä tai vauhdikkaan printin.

Myös rungon väriin on mahdollista vaikuttaa. Perinteisen valkoisen lisäksi liukuovikaappi voi olla väriltään sisutukseen tai oviin sopivasti sävytetty. Jos ovissa on esimerkiksi tammea tai tammijäljiltelmää, valitse liukuovikaapin runko samanlaisena.

Ovilehtien määrä riippuu liukuovikaapin leveydestä. Pari metriä leveässä liukuovikaapissa ovia on usein kolme tai neljä kappaletta. Säilytysratkaisut ja ovien määrä pitää suunnitella niin, että kaapin kaikkia osia on mahdollisimman helppo käyttää.

Rakennelman teknisyydestä huolimatta liukuovikaappi on helppo asentaa itse ilman erityisiä välineitä. Pienet ongelmat rakenteissakin on ratkaistavissa: seinien vinoudet voi piilottaa listan taakse ja lattian vinous voitetaan alasokkelilla, jossa on säädettävät jalat.

Liukuovikaappi voidaan ostaa mittatilauksena, jolloin se pitää vain koota kotona. Kaapin voi kuitenkin rakentaa myös itse. Tarvitset vain melaminiilevyjä, valmisovet ja haluamasi hyllyt tai korit. Ovet maksavat eniten ja edullisin osa on runko.

1. Pura vanha kaappi  

Tässä kohteessa vanha vaatekaappi korvattiin liukuovikaapilla. Sen leveys ja syvyys saivat olla samat kuin vanhassa vaatekaapissa. Työ alkaa vanhan kaapin purkamisella.

2. Pohjusta ja maalaa

Jos et laita liukuovikaappiin taustalevyä, siisti taustalle jäävä ensin huolellisesti. Poista seinästä suurimmat kohoumat ja kittaa mahdolliset vanhojen ruuvien kolot. Anna kuivua ja hio tasaiseksi. Maalaa lopuksi seinä.

3. Katkaise levyt mittaan

Jos teet kaapin pitkästä tavarasta, suunnittele se ensin huolellisesti. Mitoita levyt niin, että katto- ja mahdollinen alalevy tulevat päätyseinien kylkeen. Näin sahaukset eivät jää näkyviin. Katkaise levyt määrämittaan mieluiten ulkona esimerkiksi käsisirkkelillä. 

4. Kiinnitä kulmaraudoilla

Koska kaupan melamiinilevyissä ei ole alkuporauksia, ne on kätevintä asentaa kiinni seiniin ja toisiinsa kulmaraudoilla. Jos liukuovikaapin toinen päätylevy tulee seinää vasten, asenna sen puoleinen päätylevy ensimmäisenä. Varmista seinän ja päätylevyn suoruus vatupassilla.

5. Asenna kattolevy linjaan

Jos liukuovikaapin takana on kiviseinä,käytä kiinnittämiseen aina muovitulppia ja niihin mitoitettuja ruuveja. Mittaa päätylevyn yläreunasta kattolevyn linja ja merkitse se seinään. Varmista vielä vatupassilla, että kattolevy tulee varmasti suoraan.

6. Päätylevy suoraan

Jos liukuovikaapin toinen päätylevy jää vapaaseen tilaan, se pitää saada aivan suoraan. Mittaa ja merkitse ensin seinään levyn pystylinja. Tarkasta suoruus vielä vatupassilla. Kiinnitä levy kulmaraudoilla ja ruuveilla kaapin sisäpuolelta takaseinään sekä kattolevyyn.

7. Yläkisko paikoilleen

Melamiinilevyistä tehty runko on nyt valmis. Jos haluat liukuovikaappiin väliseinän, tee se tässä vaiheessa. Mitoita väliseinä niin, että liukuovet mahtuvat liikkumaan. Lyhennä yläkisko mittaansa ja asenna se kahden sentin päähän kattolevyn etureunasta.

8. Kokeile oven istuvuus

 Kokeile oven istuvuus kuiva-asennuksella. Laita alakisko lattialle kaksi senttiä päätylevyn etureunan sisäpuolelle. Asenna ovi niin, että työnnät ensin yläosan kiskoon. Tarkista, että oven ylä- ja alareunat ovat samalla tasolla. Merkitse lattiaan kiskon paikka.

9. Kiinnitä alakisko ja ovet 

Nosta merkkauksen jälkeen ovilevy pois. Pursota kiskon takapintaan liimaa ja paina se takaisin paikoilleen merkkien mukaiselle linjalle. Voit halutessasi ruuvata kiskon lattiaan. Nosta ovet paikoilleen ja hienosäädä ovilehtien takaa ruuveista niiden asento.

Teksti ja kuvat: Merja Ratia

Lue lisää:

Kommentoi »