10 vinkkiä: vaatesäilytys
Sisustus
10 vinkkiä: vaatesäilytys
Vaatesäilytys kannattaa suunnitella tarkoin, jotta tila saadaan kunnolla hyödynnettyä. Katso 10 vinkkiä toimivaan vaatesäilytykseen!
3.2.2016
 |
Avotakka

1. Inventoi vaatekaappi

Kunnon siivous helpottaa vaatesäilytystä kummasti. Vie tarpeettomiksi käyneet vaatteet kierrätykseen ja hyväntekeväisyyteen. Perusteellinen vaateinventaario on hyvä tehdä pari kertaa vuodessa.

2. Viikkaa siististi

Siististi taitellut vaatteet näyttävät paremmilta ja vievät vähemmän tilaa kuin epämääräiset mytyt. Vaatteita on myös helpompi käsitellä, kun ne ovat siististi pinottuja eikä koko vaatekaapin sisältöä tarvitse vetää ulos lempipaitaa etsiessä.

3. Hyödynnä tila

Erilaisilla laatikoilla, koreilla ja telineillä saa käyttöön kaapin kaiken säilytystilan. Täyskorkeaan kaappiin mahtuu parhaimmillaan kaksi tankoa päällekkäin.

Säilytä pipot, lapaset ja huivit kannellisissa, pinottavissa laatikoissa tai vaikkapa päällekkäin asetelluissa vanhoissa matkalaukuissa.

Kaapistojen ylimmälle hyllylle on hyvä sijoittaa muita kuin kuluvan kauden vaatteita. Säilytä rekin alatasolla kenkiä, joita ei tarvitse pitää eteisessä.

4. Mittaa ja sovita

Paidat ja jakut vaativat korkeussuunnassa 90–95 cm, takit noin 120 cm. Jotta päällysvaatteet mahtuvat roikkumaan vapaasti, tulee kaapin olla 60 cm syvä. Paidoille syvyydeksi riittää 50 cm.

Mieti myös hyllyille ja tangoille sopiva korkeus. Neuleet saa otettua hiukan ylempääkin, mutta alusvaatekorit kannattaa sijoittaa vaivattomalle tartuntakorkeudelle.

5. Vaihda koreihin

Ulos vedettävät lankakorit ovat kätevämpiä kuin syvät hyllyt. Näet sisällön kerralla ja haluttu vaate on helppo ottaa esille. Myös pienet tavarat ja asusteet pysyvät parhaiten säilössä koreissa.

6. Vaihtele sesonkien mukaan

Saat vaatekaappiin lisää tilaa, kun pidät esillä ainoastaan sesongin asut ja siirrät muut varastoon tai vintille. Erityisesti tilaa vaativat paksut talvivaatteet on syytä viedä talvisäilöön kevään koittaessa.

7. Lisää liukuovet

Kun piilotat vanhan kaapiston seinänkorkuisten liukuovien taakse, saat myös kaapin päällä olevan tilan hyötykäyttöön. Liukuovilla saa myös luotua tiloihin yhtenäisemmän ilmeen.

8. Valaise vaatekaappi

Pienessä tilassa valaistuksen merkitys korostuu. Vaatekaapin sisään asennetut led-valaisimet helpottavat oikean asun löytymistä.

9. Ryhmittele ja lajittele

Varaa vaatteille ja asusteille omat paikkansa hyllyistä ja laatikoista. Asusteet kannattaa sijoittaa yhteen paikaan, samoin urheiluvaatteet, yöasut ja t-paidat. Näin vaatteet löytyvät helpommin, ja vaatekaappi pysyy helpommin järjestyksessä.

10. Keksi uutta

Kun ripustat maalatun harjanvarren poikittain kahteen kattokoukuista riippuvaan naruun, saat omannäköisen vaatetelineen. Tee itse yksinkertainen riippuva vaatetanko tai kätevä tuplarekki.

Vinkki!

Huomioi vaatesäilytyksessä myös perheen pienimmät. Matalan jakkaran avulla lapsi yltää vaatteisiin helpommin. Pienet sukat löytyvät parhaiten, kun niillä on vaatekaapissa on paikkansa.

Valitse myös vaatesäilyttimet tarpeiden mukaan: lasten vaatteet mahtuvat pienempään tilaan, kun säilytät ne mittojen mukaisissa henkareissa.

Kommentoi »