
Ave Maria! Kokoa italialaisten makujen ystävälle lahjaksi risottopussi, makusuola ja parmesaanikeksit – katso ohjeet!
Lahjaksi makuja maailmalta! Kokoa pakettiin sienirisoton tarvikkeet, suussasulavat parmesaanikeksit sekä pitkään säilyvä sitruuna-rosmariinisuola. Paketoimiseen käyvät kodin kaapeista tai kirppareilta löytyvät pahvilaatikot ja puhtaat lasipurkit.
Parmesaanikeksit

35–40 kpl
15 min + jääkaapissa 30 min + paistaminen 10 min
Ainekset:
- 150 g parmesaanijuustoa
- 2 ½ dl vehnäjauhoja
- ¼ tl leivinjauhetta
- ¼ tl suolaa
- 1 tl kuivattua timjamia
- 100 g pehmeää voita
- 1 muna
Parmesaanikeksit – ohje:
- Raasta parmesaani hienoksi. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, suola ja timjami. Nypi voi kuivien aineiden joukkoon yhdessä parmesaanin kanssa. Lisää lopuksi muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
- Kauli taikina kahden leivinpaperiarkin välissä noin 3–4 mm paksuksi levyksi. Ota levystä pienellä tähtimuotilla keksejä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia.
Sitruuna-rosmariinisuola

noin 1 ½ dl valmista suolaa
5 min + kuivatus 3 vuorokautta
gluteeniton | vegaaninen
Ainekset:
- 1 rkl luomusitruunan kuorta raasteena (1–2 sitruunaa)
- 2 rosmariininoksaa
- 1 ½ dl laadukasta sormisuolaa
Sitruuna-rosmariinisuola – ohje:
- Pese ja raasta sitruunan kuori. Levitä kuoriraaste väljästi leivinpaperin päälle ja lisää rosmariininoksat reunoille. Anna kuivahtaa huoneenlämmössä 2–3 päivää.
- Riivi rosmariininlehdet irti varresta ja murskaa kevyesti kädessä jauhaen. Sekoita keskenään kaikki suolan aineet ja paketoi puhtaaseen lasipurkkiin.
Maustetut suolat
Sitruuna-rosmariinisuolan lisäksi voit valmistaa myös chilisuolaa ja sienisuolaa. Chilisuola tuo potkua pihviin ja pastaruokiin. Sienisuola on umamipommi eli täynnä pyöreitä, täyteläisiä makuja.

Sienirisotto lahjapussissa

4 annosta
gluteeniton
Ainekset:
- 4 dl risottoriisiä
- noin 1 dl kuivattuja sieniä (esimerkiksi tatteja tai suppilovahveroita)
- 1 rkl kuivattua ruohosipulia
Sienirisotto – ohje:
- Pakkaa kaikki risoton aineet kerroksittain läpinäkyvään sellofaanipussukkaan.
- Pane sienet päällimmäiseksi.
- Sulje pussi tiiviisti.
Risoton perusohje – sujauta lahjan mukaan!
Ota sienet pussista ja murskaa ne kevyesti käsin pienemmäksi. Kuullota koko pussin sisältöä voissa pannulla muutama minuuttia tai kunnes riisinjyvät muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää noin ½ dl valkoviiniä ja sekoita kunnes viini on imeytynyt riisiin. Lisää noin litra kuumaa kasvislientä pienissä erissä risottoon sekoitellen. Riisilajista riippuen risoton kypsyminen ja nesteen lisäysvaihe kestää noin 20 minuuttia. Lisää lopuksi risottoon noin 1 dl raastettua parmesaania. Tarkista suola.