Rukola on helppo ja monipuolinen kasvatettava, joka tuottaa runsaasti satoa – katso ohjeet rukolan kylvöön, kasvatukseen ja hoitoon
Piha ja puutarha
Rukola on helppo ja monipuolinen kasvatettava, joka tuottaa runsaasti satoa – katso ohjeet rukolan kylvöön, kasvatukseen ja hoitoon
Rukola eli sinappikaali ja villirukola eli isohietasinappi ovat helppoja kasveja, joiden herkullisia lehtiä voi käyttää ruoanlaitossa monipuolisesti. Voit kasvattaa niitä myös ruukussa. Kurkkaa ohjeet rukolan kasvatukseen ja hoitoon.

Rukola – tai rucola – eli sinappikaali on miedon makuinen verrattuna villirukolaan. Rukola kasvaa nopeasti, joten lämpimässä paikassa, kuten kasvihuoneessa, lämpölavassa tai ikkunalla lehtiä voi päästä korjaamaan jopa kolmessa viikossa. Laji sopii myös versokasvatukseen, joten sitä voi kasvattaa ruukussa ympäri vuoden. Rukolan kukat ovat valkoiset ja se kukkii herkemmin kuin villirukola.

Villirukola eli isohietasinappi on keltakukkainen ja voimakkaanmakuinen. Jos haluat varhaista satoa, esikasvata villirukolan taimet. Villirukolan siemenet itävät usein hitaasti ja epätasaisesti. 

Tiesitkö?

Rukolat kuuluvat nitraattia kerääviin kasveihin pinaatin, salaatin ja punajuurikkaan tavoin. Huomioi nitraatin kertyminen, jos käytät lehtisatoa säännöllisesti.

Rukolan kasvatus – näin onnistut

Rukolalle sopiva kasvupaikka ja valo-olot

Rukola on suhteellisen vaatimaton maan suhteen. Valoisa paikka vähentää nitraatin kertymistä rukolan lehtiin, mutta toisaalta katve tai varjostus viivästyttävät kukintaan virittymistä, mikä takaa paremman makuisen sadon.

Rukolan ruukkukasvatus onnistuu sisällä lisävalon avulla ympäri vuoden. Ilman lisävaloa rukolaa on mahdollista kasvattaa maaliskuusta syys- tai lokakuun tienoilla.

Kasvata rukolaa sisällä, ulkona ja kasvihuoneessa. Rukolat sopivat hyvin ruukkukasvatukseen.

Rukolan esikasvatus

Esikasvatus on suositeltavaa etenkin villirukolalle eli isohietasinapille, jonka alkukehitys on hidasta. Kylvä siemenet potteihin huhtikuussa. Taimikasvatus jouduttaa myös sinappikaalin eli rukolan satoa.

Kylvä siemenet potteihin huhtikuussa tai suoraan maahan toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa. Uusi etenkin rukolan eli sinappikaalin kylvö useita kertoja, jotta saat jatkuvasti uusia, mureita lehtiä. Kastele säännöllisesti. Kuivuus nopeuttaa kukintaa, kitkeröittää makua ja nostaa lehtien nitraattipitoisuutta.

Rukolan kylvö avomaalle

Kylvä rukolaa useita kertoja kesässä, jotta saat satoa säännöllisesti. Rukolasta kannattaa tehdä useita pieniä eriaikaisia kylvöksiä, jolloin satoa pääsee korjaamaan yhdestä kylvöksestä toisen ollessa vielä taimivaiheessa.

Rukolan kasvutiheys ja taimiväli

Rukolan kasvatuksessa suositeltu taimiväli noin 5–10 senttiä ja riviväli15 senttiä. Tiheä kasvusto lisää nitraatin kertymistä.

Leikkaa versoja, jotta taimi haaroittuu ja kasvattaa uutta lehtisatoa. Leikkaaminen viivästyttää myös kukinnan alkamista. Kerää nuoria, 5–15 sentin mittaisia lehtiä. Ne maistuvat vanhoja miedommilta. Kookkaat ja vanhat lehdet sisältävät eniten nitraattia.

Rukolan kasvatus monivuotisena

Vuosittaista rukolasatoa havittelevan kannattaa valita tavallinen villirukola. Suojaa kasvupaikka lumettomina pakkastalvina.

Rukolan kastelu ja lannoitus

Pidä maa tasaisen kosteana ja lannoita kohtuudella. Runsas sadonkorjuu ja kasvuston alasleikkaus lisäävät ravinteiden tarvetta, mutta liiallinen typpi lisää lehtien nitraattipitoisuutta.

Leikkaa kukkiva kasvi alas niin, että taimeen jää muutamia lehtiä. Rukola voi tuottaa useita satoja kesän aikana. Nuppuvaiheessa lehdet ovat maukkaita, mutta pitkään kukkivan kasvin lehdet puisevoituvat.

Rukolan tuholaiset ja ongelmat

Rukola kuuluu ristikukkaiskasveihin, ja lajia vaivaavat yleensä samat tuholaiset ja kasvitaudit mitkä kiusaavat muita samaan heimoon kuuluvia viljelyskasveja.

Yleisimpiä tuholaisia ovat pienten kuoriaisten näköiset kirpat, jotka nakertavat reikiä kasvien lehtiin. Kirppoja on vaikea hävittää kokonaan, mutta pyreteeniruiskutukset ja viljelysten suojaaminen kasvuharsolla auttavat vähentämään kirppatuhoja, samoin kasvimaan säännöllinen sadettamien.

Myös perhosten toukat käyvät mielellään nakertamassa rukolan lehtiin reikiä. Kaalikärpästen toukat puolestaan vioittavat rukolan juuristoa, mikä saattaa johtaa jopa pikkutaimien kuolemaan. Näitäkin ongelmia on mahdollista vähentää viljelemällä rukolaa kasvuharson alla mahdollisimman pitkään

Rukolan sadonkorjuu ja leikkaus

Korjaa satoa, kun lehdet ovat 5–15-senttisiä. Käytä rukolasato nopeasti tai säilytä lehdet viileässä haihdunnalta suojattuna. Pitkä säilytysaika nostaa nitraattipitoisuutta. Leikkaa rukolan kasvusta alas sen kukkiessa.

Käytä kukkia mausteeksi ja koristeeksi. Erityisen koristeellisia ovat villirukolan eli isohietasinapin rikinkeltaiset kukat. Ne maistuvat pippurisen mausteisilta lehtien tapaan.
1 kommentti