Viherpiha

Rukola – helppo ja monipuolinen


Rukola eli sinappikaali ja villirukola eli isohietasinappi ovat helppoja kasveja, joiden lehtiä voi käyttää ruuanlaitossa monipuolisesti. Voit kasvattaa niitä myös ruukussa.
Teksti Outi Tynys
Kuvat Fotolia

Rukola eli sinappikaali on miedon makuinen verrattuna villirukolaan. Rukola kasvaa nopeasti, joten lämpimässä paikassa, kuten kasvihuoneessa, lämpölavassa tai ikkunalla lehtiä voi päästä korjaamaan jopa kolmessa viikossa. Laji sopii myös versokasvatukseen. Rukolan kukat ovat valkoiset ja se kukkii herkemmin kuin villirukola.

Villirukola eli isohietasinappi on keltakukkainen ja voimakkaanmakuinen. Jos haluat varhaista satoa, esikasvata taimet. Villirukolan siemenet itävät usein hitaasti ja epätasaisesti. 

Näin onnistut rukolan kasvatuksessa

Nitraatti

Rukolat kuuluvat nitraattia kerääviin kasveihin pinaatin, salaatin ja punajuurikkaan tavoin. Huomioi nitraatin kertyminen, etenkin jos käytät lehtisatoa säännöllisesti.

Kasvupaikka

Vaatimaton maan suhteen. Valoisa paikka vähentää nitraatin kertymistä. Toisaalta katve tai varjostus viivästyttää kukintaan virittymistä etenkin keskikesällä.

Sisällä

Ruukkukasvatus lisävalon avulla ympäri vuoden. Ilman lisävaloa maaliskuusta syys–lokakuulle.

Esikasvatus

Suositeltava etenkin villirukolalle eli isohietasinapille, jonka alkukehitys on hidasta. Kylvä siemenet potteihin huhtikuussa. Taimikasvatus jouduttaa myös sinappikaalin eli rukolan satoa.

Avomaankylvö

Kylvä etenkin sinappikaalia useita kertoja kesässä.

Kasvutiheys

Taimiväli noin 5–10 senttiä, riviväli 15 senttiä. Tiheä kasvusto lisää nitraatin kertymistä.

Kasvatus monivuotisena

Valitse tavallinen villirukola. Suojaa kasvupaikka lumettomina pakkastalvina.

Kastelu ja lannoitus

Pidä maa tasaisen kosteana ja lannoita kohtuudella. Runsas sadonkorjuu ja kasvuston alasleikkaus lisäävät ravinteiden tarvetta, mutta liiallinen typpi lisää lehtien nitraattipitoisuutta.

Tuhoojat

Kirpat nakertavat lehtiä, joten suojaa kasvusto hyönteisverkolla tai harsolla. Ristikukkaisten lajien tuholaiset ja taudit mahdollisia.

Sato

Korjaa satoa, kun lehdet ovat 5–15-senttisiä. Käytä sato nopeasti tai säilytä lehdet viileässä haihdunnalta suojattuna. Pitkä säilytysaika nostaa nitraattipitoisuutta. Leikkaa kasvusto alas, kun se kukkii.

Lue lisää

Kasvata näin rukolaa ja villirukolaa

14 ideaa keittiöpuutarhaan

Tee yrteille suotuisa kasvupaikka kivistä

Julkaistu: 9.3.2016