
Keittiön ja ruokailutilan valaistuksessa tärkeää on sekä tehokkuus että tunnelmallisuus. Himmennettävillä valaisimilla tunnelmaa saa kätevästi muutettua.
Kysymys: Aiomme remontoida keittiömme. Suurin muutos nykyiseen on se, että saarekkeen kohdalta on poistettu seinä, joten tulevaisuudessa talossamme on tupakeittiö. Ruokapöytä siirtyy ikkunoiden edestä tuvan puolelle ja ikkunoiden eteen jää ”aperitiivipysäkki”.
Keittiön ja ruokailutilan valaistus tuottaa päänvaivaa. Kotelossa saarekkeen yläpuolella on valaistus kuvan mukaisesti, mutta tiskipöydän kohdan koen ongelmaksi. Meille ei tule kaappeja tiskipöydän yläpuolelle.
Antavatko seinään piirretyt kolme epäsuoraa valoa antavaa valaisinta tarpeeksi valoa työskentelyyn? Jos päädymme tuontyyppisiin valaisimiin, voiko niitä ajatella himmennettävinä?
Ruokapöytä tulee entisen olohuoneen keskelle. Pöytä vaihtuu neliönmuotoiseksi. Haluaisin sen päälle himmennettävän valaisimen. Muita kattovalaisimia ei tule, pidän pöytä- ja lattiavalaisimista.
Vastaus: Työtason päälle asennetut valaisimet toimivat varmasti oikein hyvin, kun valoteho valaisimissa on riittävä. Lisäisin nurkassa oleville hyllyille myös valoa, se saattaa jäädä pimeän oloiseksi. Valaisimien olisi hyvä olla himmennettäviä, jotta tunnelmaa voidaan tilassa muuttaa.
Kuvassa olevat seinävalaisimet ovat läpinäkyviä ja saattavat aiheuttaa häikäisyä johon kiinnittäisin erityistä huomiota. Vaihtoehtona voisi olla lineaarinen himmennettävä loisteputkivalaisin suoralla tai epäsuoralla valolla. Näin varmistutaan valon riittävyydestä työtasolla. Työtason valotehoon kannattaa kiinnittää huomiota myös sen vuoksi, että saarekkeen päällä on kuvan mukaan runsaasti valoa.
Ruokapöydän päälle voisi ajatella neliönmuotoista valaisinta. Valaisimen varjostin voi olla joko sellainen, joka antaa valon vain alaspäin (intiimi vaihtoehto) tai sellainen, joka valaisee myös hieman ympäristöä. Mikäli tilaa on, voisitte ajatella lattiavalaisinta pitkällä varrella. Se luo aivan omanlaisensa tunnelman.
Valaisinvaihtoehtoja on paljon, ja tarkemman mallin antamiseksi pitäisi käydä tila ja sen toiminnot tarkemmin läpi oikeanlaisen tunnelman ja valomäärän määrittelemiseksi.
Verkosta löytyy paljon kuvia valaisimista ja yleensä niistä pääsee linkin kautta eteenpäin tarkastelemaan tuotetta tarkemmin.
Asiantuntija: valaistussuunnittelija ja muotoilija (AMK) Ari Peltola