Maku

Tartu tofuun! Kurkkaa parhaat vinkit tofun käyttöön ja löydä täydellisen tofun salaisuus

Tartu tofuun! Kurkkaa parhaat vinkit tofun käyttöön ja löydä täydellisen tofun salaisuus
Tofu eli soijapapujuusto valmistetaan soijamaidosta juoksettamalla. Ruokailijat kiittävät monipuolista ravintosisältöä, sillä tofu sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä.
Julkaistu 6.1.2019

Tofu on erinomainen ja monikäyttöinen kasviproteiini, joka taipuu ruoanlaittoon alkupaloista jälkkäreihin. Poimi parhaat vinkit tofun käyttöön ja tutustu erilaisiin tofuihin.

Miksi valita tofu?

Tofu on todellinen proteiinipommi

Kasviperäinen tofu on arvokas proteiinin lähde, jonka aminohappokoostumus on erinomainen. Tofu valmistetaan soijapavuista. Niistä tehdään ensin soijamaitoa, joka juoksetetaan juuston tapaan usein nigarilla eli magnesiumkloridilla, joka on maultaan kitkerä suola. Kaupassa tofun löytää usein juustohyllystä. Se on maidoton, laktoositon ja gluteeniton tuote.

Monikäyttöisyys huippuluokkaa

Tofu taipuu ruoanlaitossa lähes mihin tahansa. Siitä voi valmistaa pääruoan, lisukkeen, levitteen tai makean jälkiruoan. Tofua voi paistaa ja grillata, lisätä salaattiin tai syödä sellaisenaan leivän päällä. Se sopii myös pastoihin, vokkeihin ja keittoihin, ja siitä pyöräyttää maukkaat pyörykät ja pihvit. Pehmeä tofu on erinomaista jälkiruoissa ja smoothieissa.

Myös ympäristö kiittää

Valtaosa soijasta käytetään eläinten rehuksi, mikä on lihantuotannon suurin ilmastokuormittaja. Soijan syöminen soijana on ympäristön kannalta parempi ratkaisu. Elintarvikkeiden kuljetuksen osuus tuotteiden päästöistä on nimittäin hyvin pieni. Tofu on ympäristöystävällisyytensä lisäksi myös edullista: 300 gramman paketin saa yleensä alle kolmella eurolla.

Erilaiset tofut – näin valitset itsellesi sopivan

Maustamaton tofu

Maustamattomaan tofuun voit itse lisätä haluamasi mausteet. Eri merkkien tofujen koostumus on usein erilainen, sillä niistä on puristettu eri määränestettä pois. Fermentoidun tofun maku on miedosti hapan, sillä se on hapatettu kasviperäisen maitohappobakteerin avulla.

Maustettu tofu

Jos haluat päästä helpolla, nappaa kaupasta valmiiksi maustettu tofu tai valmiiksi kypsennetyt kuutiot. Nämä sopivat sellaisenaan esimerkiksi salaattiin juuston tavoin käytettynä.

Pehmeä tofu

Pehmeä tofu on haurasta, ja sitä käytetään usein jälkiruokiin, kuten suklaamousseen. Siitä voi kuitenkin tehdä suolaisiakin ruokia, esimerkiksi tofukokkelia. Kasvimaidon kanssa soseutettuna pehmeää tofua voi käyttää munamaidon tilalla.

Hampputofu

Hampputofuun lisätään soijan lisäksi hampunsiemeniä, jotka antavat tofuun pähkinäisen aromin. Hampunsiemenet nostavat tofun rasva- ja energiapitoisuutta. Rasva on enimmäkseen sydänystävällistä pehmeää rasvaa. Hampputofusta saa välttämättömät rasvahapot, joita keho tarvitsee joka päivä.

Savustettu tofu

Savustettu tofu maistuu pikantille, savuiselle ja hieman suolaiselle. Se toimii hyvin hampurilaisen välissä, leivän päällä tai salaateissa. Suosittelemme savutofun paistamista ja grillaamista, koska molemmat tavat voimistavat savuisuutta.

Vinkkejä tofun käyttöön

Tofun maustaminen

Tofu on maultaan mieto ja antaa tilaa omille maustekokeiluille. Tofu tykkää yrteistä, erityisesti tuoreesta korianterista. Aasialaisesta keittiöstä tutut mausteet, kuten inkivääri, chili, valkosipuli, curry ja korianteri, ovat mitä parhaimpia makupareja tofun kanssa.

Kun käytät tofun lämpimiin ruokiin tai haluat siitä rapeaa, mausta se vasta paistamisen lopussa. Näin tofu pysyy rapeana ja imee maut itseensä pannulla. Jos käytät tofun kylmänä salaattiin tai leivän päälle, marinoi palat ennen herkuttelua.

Kuivaamalla rapeampaa

Kun avaat tofupaketin, pyyhi tofun pinta talouspaperilla. Nosta sitten tofu puhtaan keittiöpyyhkeen väliin, siirrä lautaselle ja nosta toinen lautanen painoksi. Anna kuivua ainakin vartin ajan, kun valmistelet muita aineksia. Mitä kuivempi tofun pinta on, sitä rapeampi lopputulos saadaan.

Koko pakettia ei ole pakko syödä kerralla

Tofupaketti säilyy avattuna jääkaapissa pari päivää. Tofu kannattaa siirtää rasiaan tai pussiin, jotta mieto tofu ei ilmaise itseensä jääkaapin hajuja. Kokeile upottaa tofupala keitettyyn ja jäähdytettyyn veteen, niin se ei joudu tekemisiin hapen kanssa ja säilyy paremmin.

Pakastaminen muuttaa tofun rakenteen sienimäiseksi, kun vesi ensin jäätyy ja sitten sulaa. Pakastettu tofu imee itseensä makuja herkästi. Hyödynnä tätä ominaisuutta ja lisää pakastettu tofu mausteiseen kastikkeeseen tai hauduta sitä pataruoissa.

Kommentoi »