Tarvikkeet:
- 40 kpl 3–4 metrin pituisia versoja 1–2-vuotiaasta pajusta
- 40 kpl 0,5 metrin pituisia versoja
- 1 kpl 3–4 metrin pituista versoa keskipaaluksi
- lapio ja oksasakset
- mittanauha
- rautalankaa tai muuta sidontamateriaalia
- vaaleaa jauhoa tai kalkkia.
Parhaat pajulajit
Pajumajan rakentamiseen soveltuvat tuoreet, pitkäversoiset pajulajit, kuten koripaju ja siperianpaju. Hyviä ovat myös puna-, härmä-, joki-, kelta- ja huurrepaju. Kaikkia näitä myydään keväällä nippuina. Voit myös kokeilla luonnonvaraisia lajejamme, kunhan valitset pitkiä ja suoria versoja. Versojen kerääminen luonnosta ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten kysy maanomistajalta ensin lupa.
Aloita keväällä
Paras keruu- ja rakennusaika on maalis–huhtikuussa, kun routa on sulamassa ja maa on vielä kosteaa. Vihermaja on hyvä tehdä ennen juhannusta. Mitä myöhemmin keväällä ryhdyt toimeen, sitä enemmän saat huolehtia versojen kastelusta.
Jos hankit pajut hyvissä ajoin ennen kuin voit aloittaa majan rakentamisen, säilytä versot varjoisassa, viileässä ja kosteassa paikassa, esimerkiksi harsoon käärittyinä lumikinoksessa.
Aseta versot vesisaaviin pariksi päiväksi ennen työn aloittamista. Jos versot eivät ole aivan tuoreita, lyhennä niitä ensin tyvestä 2–3 senttiä. Tuoreen pinnan ansiosta ne imevät hyvin vettä. Pitkät versot pysyvät pystyssä korkeassa saavissa, varsinkin jos asetat versot nojaamaan seinää vasten.
Pajumaja voi säilyä käyttökelpoisena jopa 20–30 vuotta, mutta itse punontaan kuluu vain puoli päivää.
Näin pajumaja valmistuu
1. Valitse pajumajalle aurinkoinen tai puolivarjoisa paikka vähintään 5–6 metrin päähän isoista, maasta tehokkaasti vettä imevistä lehtipuista. Majan on myös hyvä olla vähintään kolmen metrin päässä asuinrakennuksesta, etteivät pajun juuret vaurioita esimerkiksi salaojituksia. Kosteutta pidättävä savimaa soveltuu hyvin majan pohjaksi.
Sopiva läpimitta majalle on 2,5–3 metriä. Iske sen keskipisteeseen paalu. Sido paaluun naru, jonka pituus on puolet majan läpimitasta. Merkitse narun avulla majan ulkokehä sirottamalla maahan kalkkia tai jauhoa. Kaiva kehän kohdalle noin 20 senttiä leveä ja 40 senttiä syvä istutusoja. Lisää ojan puoleenväliin savensekaista multaa ja kastele se kunnolla. Lisää loput maasta kukkuraksi ja kastele kertaalleen.
2. Merkitse oviaukon paikka esimerkiksi taivutetulla pajunversolla. Katko latvoista 5–30 senttiä ja poista kukkanuput, jotta vältyt versojen ennenaikaiselta kuivumiselta. Pistä pitkät ja tukevimmat versot multaan noin 20 sentin välein. Mitä pidempiä versot ovat, sitä syvemmälle ne on syytä pistää – noin kolmimetriset versot on hyvä saada noin 40 sentin syvyyteen.
Haasteelllisinta on taivuttaa kaikki versot niin, että maja saa pyöreän muodon. Onkin kätevää, jos rakentajia on kaksi: toinen taivuttaa versoja kohti keskipaalua ja samalla toinen sitoo ne kiinni paaluun.
3. Jos pitkiä ohuita versoja jää yli, pistä niiden alapäät multaan ja puno pystyversojen lomaan. Näin ne tukevoittavat majan rakennetta. Puno perinteisesti taivuttamalla joka toinen verso pystyverson eteen ja joka toinen sen taakse.
Pistä vielä kaikki puolimetriset versot multaan pitkien versojen väleihin niin, että vain 10–15 senttiä niiden yläosasta jää näkyviin. Nämä lyhyet versot kasvavat nopeasti ja tuovat majan alaosaan vehreyttä ja tuuheutta.
4. Kastele versoja päivittäin vähintään juhannukseen saakka ja jatka sitä taas loppukesällä ainakin elokuuhun saakka. Maan on hyvä olla märkä 30–40 sentin syvyydelle. Seuraavasta kesästä alkaen pajun versoja ei tarvitse kastella, jollei kesä ole erittäin kuiva.
Puno versojen uutta kasvua majaan sitä mukaan kuin versot venyvät pituutta.
Pitkät versot ovat juurtuneet maahan, kun ne versovat runsaasti. Tällöin voit varovasti poistaa keskipaalun.
Huolehdi, ettei nurmikko pääse valloittamaan versoilta elintilaa ensimmäisenä vuonna. Jos majan seinämästä kasvaa versoja ulospäin, lyhennä ne kevättalvella 2–3 sentin pituisiksi. Istuta halutessasi majan ympärille yksivuotisia köynnöksiä tuomaan väriä vehreyden keskelle.
Poista talvella majan päältä painava nuoskalumi, joka saattaa murtaa majan rakenteen.