Kotivinkki

Mikä mojova herkku! Rahkapusut ovat ruokatoimittajan oodi pehmoisille pusupullille – ”Rahka saa pullat entistäkin mehevimmiksi”

Mikä mojova herkku! Rahkapusut ovat ruokatoimittajan oodi pehmoisille pusupullille – ”Rahka saa pullat entistäkin mehevimmiksi”
Rahkapusut ovat mehevä pääsiäisversio huulien muotoisista pusupullista. Luumumarmeladilla täytetyt pusupullat ovat kuuluneet ruokatoimittaja Raisa Laineen suvun joulunviettoon vuosia. Lähestyvä pääsiäinen innosti Raisan tuunaamaan herkusta rahkaversion. Katso resepti jutun lopusta!
Julkaistu 11.4.2022

”Lempparileivonnaiseni on pulla kaikissa muodoissaan. Leivon kotona melko usein pienen 2,5 desin taikinan, jolloin pullat tulee syötyä tuoreina. Pullan leivonnassa oleellista on pehmeä taikina, jonka tulee saada kohota rauhassa kahteen kertaan, sekä taikinana että pullaksi leivottuna.

Puolikuun muotoiset, ­luumumarmeladilla täytetyt pusut ovat kuuluneet vuosia sukuni jouluihin. Pääsiäisen lähestyminen innosti testaa­maan luumun sijaan kermaista rahkaa, ja se sopi täydellisesti! Jos mahdollista, rahka saa pullat entistäkin mehevämmiksi.

Pusupullista tekevät vastustamattomat myös voisulaan ja sokeriin dipatut huulet. Jatkossa meillä leivotaan pusuja joulun lisäksi pääsiäisenä ja ehkä myös mustikkatäytteellä kesällä.”

Pusupullien herkullisuutta lisäävät voisulassa ja sokerissa dipatut ”huulet”.

Rahkapusut

Resepti: Raisa Laine

Ainekset (16 kpl, 40 min + 1 t 10 min kohottaminen ­+ 12 min paistaminen)

  • 2½ dl täysmaitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 muna
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita huoneenlämpöisenä

Täyte

  • 1 prk maustamatonta kermarahkaa ­(esim. Valio tai Arla)
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Lisäksi

  • 1 muna voiteluun
  • 50 g voita
  • n. 1½ dl erikoishienoa sokeria

Rahkapusut valmistuvat näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Alusta jauhot nesteeseen. Sekoita pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppu­vaiheessa joukkoon. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla 40–45 minuuttia.
  2. Pyöritä taikina pitkäksi tangoksi ja jaa tanko 16 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja kauli ne soikioiksi keskeltä päätyihin päin painaen, jolloin niistä tulee paksummat.
  3. Mausta kermarahka sokerilla ja vanilja­sokerilla. Jaa täyte pullien keskelle ja käännä pullat kaksinkerroin puolikuun muotoon. Paina pulla vesilasilla kevyesti kiinni täytteen ja reunan välisestä kohdasta. Anna pusu­jen kohota liinan alla 20–25 minuuttia.
  4. Voitele pullien keskiosa munalla, jätä pusuhuulet voitelematta. Paista 225 asteessa uunissa 10–12 minuuttia.
  5. Sulata voi. Dippaa pullien huulet ensin voisulaan ja sitten hienoon sokeriin.

Kommentoi »