”Lempparileivonnaiseni on pulla kaikissa muodoissaan. Leivon kotona melko usein pienen 2,5 desin taikinan, jolloin pullat tulee syötyä tuoreina. Pullan leivonnassa oleellista on pehmeä taikina, jonka tulee saada kohota rauhassa kahteen kertaan, sekä taikinana että pullaksi leivottuna.
Puolikuun muotoiset, luumumarmeladilla täytetyt pusut ovat kuuluneet vuosia sukuni jouluihin. Pääsiäisen lähestyminen innosti testaamaan luumun sijaan kermaista rahkaa, ja se sopi täydellisesti! Jos mahdollista, rahka saa pullat entistäkin mehevämmiksi.
Pusupullista tekevät vastustamattomat myös voisulaan ja sokeriin dipatut huulet. Jatkossa meillä leivotaan pusuja joulun lisäksi pääsiäisenä ja ehkä myös mustikkatäytteellä kesällä.”
Rahkapusut
Resepti: Raisa Laine
Ainekset (16 kpl, 40 min + 1 t 10 min kohottaminen + 12 min paistaminen)
- 2½ dl täysmaitoa
- 25 g tuorehiivaa
- 1 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- 1 muna
- n. 8 dl vehnäjauhoja
- 100 g voita huoneenlämpöisenä
Täyte
- 1 prk maustamatonta kermarahkaa (esim. Valio tai Arla)
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
Lisäksi
- 1 muna voiteluun
- 50 g voita
- n. 1½ dl erikoishienoa sokeria
Rahkapusut valmistuvat näin:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Alusta jauhot nesteeseen. Sekoita pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa joukkoon. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla 40–45 minuuttia.
- Pyöritä taikina pitkäksi tangoksi ja jaa tanko 16 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja kauli ne soikioiksi keskeltä päätyihin päin painaen, jolloin niistä tulee paksummat.
- Mausta kermarahka sokerilla ja vaniljasokerilla. Jaa täyte pullien keskelle ja käännä pullat kaksinkerroin puolikuun muotoon. Paina pulla vesilasilla kevyesti kiinni täytteen ja reunan välisestä kohdasta. Anna pusujen kohota liinan alla 20–25 minuuttia.
- Voitele pullien keskiosa munalla, jätä pusuhuulet voitelematta. Paista 225 asteessa uunissa 10–12 minuuttia.
- Sulata voi. Dippaa pullien huulet ensin voisulaan ja sitten hienoon sokeriin.