1. Parvitulppaanit ja helmililjat paistattelevat auringossa lehdettömien puiden ja pensaiden alla. Jos istutat tänä kesänä puita ja pensaita, muista istuttaa ensi kevään sipulikukat nuorten taimien juurelle syyskuussa.
2. Jos pensaiden silmut eivät vähitellen ala turvota eikä niissä näy vihreää, on oksa silmuineen todennäköisesti kuivunut talven aikana. Kuiva oksa erottuu elottoman ruskeana. Se leikataan elävään versoon asti tappeja jättämättä.
3. Toukokuu on usein vähäsateinen. Aurinkoinen sää lisää haihduntaa, minkä vuoksi sipulikukkien kastelu voi olla tarpeen. Aloita kastelu versojen noustua pintaan ja jatka sitä kukinnan loppuun saakka. Sekoita veteen koristekasveille soveltuvaa kastelulannoitetta.
4. Muovitunnelit, kasvilavat ja muut aurinkopyydykset keräävät lämpöä ja edistävät kasvuun lähtöä. Tunnelin kaariksi kelpaavat muoviputket, pajunvitsat tai metallikaaret. Pingota muovi tai harso tukien varaan ja ankkuroi se maahan.
5. Monivuotisten rikkakasvien kitkeminen kannattaa aloittaa keväällä. Näin estetään rönsyjen ja maanalaisten versojen levittäytyminen jo alkuunsa. Talikolla on helppo nostaa rönsyleinikki kosteasta maasta tai perata valvatin ja juolavehnän juuria kasvimaalta.
6. Kesäkukkia voi jo istuttaa, jos pystyy siirtämään ruukut sisään hallan uhatessa. Painavat ruukut voi suojata harsolla. Istuta reilunkokoisiin ruukkuihin myös kaunislehtisiä perennoja, kuten kuunliljoja ja keijunkukkia. Voit peittää mullan hakkeella tai koristesoralla.
7. Levitä marjapensaiden juurelle puuhaketta rikkakasvien kitkemisen jälkeen. Hake ehkäisee kosteuden haihtumista ja tukahduttaa rikkakasvien kasvua. Puuhaketta saat, kun silppuat pihalle kertyvät oksat ja risut. Oksasilppurin voi myös vuokrata.
8. Puuhakkeella katetut käytävät antavat viimeistellyn vaikutelman kasvimaalle. Kate estää maan liettymistä sateella, mikä on ongelma etenkin savipitoisilla mailla. Katteen voi muokata maahan syksyllä.