
1. Kirpoille kyytiä
Runsaana esiintyessään kirpat voivat tuhota nauriskylvöksen parissa päivässä. Nauriin ja retiisin kylvö sekä kaalien istutus kannattaa tehdä vasta, kun maa on lämmennyt. Näin taimet lähtevät nopeaan kasvuun. Taimia voi suojata pöllyttämällä niitä tuhkalla tai peittämällä kasvuharsolla.
Paras tapa torjua tuholaisia on täyttää kasvien kasvupaikkavaatimukset ja pitää huolta niiden hyvinvoinnista. Syvämultaiseen maahan istutetut kasvit pystyvät torjumaan tuholaisten hyökkäykset. Veden tai valon puutteessa heikentynyt kasvi on helppo saalis tuholaisille.
2. Vesi virkistää
Napakka vesisuihku riittää usein karkottamaan kirpat kaaleista ja kirvat ruusuista, jos toimenpiteisiin ryhdytään heti ensimmäisten kutsumattomien vieraiden ilmestyttyä. Samalla kasvi virkistyy. Vesisuihkua voi terästä nokkosvedellä.
Pahoilta tuhoilta säästyy, jos ottaa tavaksi kurkistella lehtien alapinnoille puutarhassa puuhaillessaan. Liljakukkojen liiskaaminen alkukesällä on helppoa verrattuna loppukesällä tarvittavaan torjuntaan, kun uusi toukkasukupolvi on asettunut lehdille.
3. Eroon etanoista
Jos lehtokotilo valtaa pihan, kannattaa kompostit, avo-ojat, kosteat heinikot sekä muut otolliset lisääntymispaikat siistiä. Samalla raivataan risukasat ja kerätään maassa lojuvat laudanpätkät.
Tehokkain torjuntakeino on poimia lehtokotilot ja tuhota ne kiehuvassa vedessä. Paras saalis saadaan aikaisin aamulla tai illalla, kun etanat lähtevät liikkeelle. Nilviäisiä voi houkutella ansaan salaatin tai kiinankaalin lehdillä.
Sinnikäs keruu alkukesällä pitää etanat kurissa. Munien kehittymistä voi estää haraamalla kasvualustoja. Istutukset voi ympäröidä tuhka- tai kalkkiraidoilla sekä koivutisleellä maalatulla puuaidanteella. Käsittely uusitaan kahden kuukauden välein.
Lintujen, siilien ja sammakoiden suosiminen auttaa torjunnassa. Ankat ja hanhet ovat erityisen mieltyneitä etanoihin.
4. Pysäytä jättiputki
Kaukasianjättiputki (Heracleum mantegazzianum) leviää tehokkaasti siementämällä. Kasvin karkaaminen luontoon ei ole suotavaa, sillä sen kosketus aiheuttaa palovamman kaltaisia rakkuloita.
Varmin tapa estää siementen leviäminen on katkaista kukkavarsi juhannuksen tienoilla, ennen kuin siemenet kehittyvät itämiskykyisiksi.
Juurakon hävittäminen kitkemällä on vaikeaa. Jos jättiputkea yrittää kitkeä, on koko iho suojattava. Pienen esiintymän voi hävittää katkaisemalla varret ja sen jälkeen peittämällä kasvuston koko kasvukaudeksi valoa läpäisemättömällä muovilla. Hyväksyttyjä torjunta-aineita voi halutessaan käyttää etenkin laajoihin kasvustoihin.