Puunpolton päästöt kuriin
Rakenna ja remontoi
Puunpolton päästöt kuriin
Kuivat polttopuut ja tulisijan tunteminen ovat avaintekijät tehokkaaseen ja vähäpäästöiseen puunpolttoon. Puita pitäisi lisätä pieninä annoksina.
Julkaistu 31.10.2016
Meidän Talo

Tulisijan tunteminen ja palamisen perusasioiden ymmärtäminen vaikuttavat ratkaisevasti siihen, miten tehokkaasti ja puhtaasti puilla lämmittäminen onnistuu. Tulisija saattaa olla hyvinkin monimutkainen muuraustaidon näyte kesäpelteineen ja savukiertoineen. Myös tuleen johdettavalla palamisilmalla on oma osuutensa kokonaisuudessa.

Vinkit vähäpäästöiseen puunpolttoon

  • Polta vain kuivia puita. Märkiä puita ei saa palamaan kunnolla, lisäksi kostea puu tuottaa ympäristöön haisevia savukaasuja sekä runsaasti näkymättömiä pienhiukkasia.
  • Tee kylmään tulisijaan ensin pieni tuli pienehköistä puista. Kun pesä ja savuhormi ovat lämmenneet, palaminen ja veto ovat kunnossa, joten voit lisätä klapeja rohkeammin.
  • Jos takka tai uuni on jo valmiiksi peruslämmin, voit latoa pesään enemmän ja järeämpiä halkoja. Asettele klapit tiiviisti, sillä tiivis ladonta hidastaa syttymistä, jolloin vapautuvat kaasut ehtivät palaa paremmin.
  • Älä sytytä puita altapäin, jos mahdollista, sillä tulen tarttuessa ylempänä oleviin puihin niiden palamattomat syttymiskaasut pääsevät karkaamaan piipun kautta taivaalle.
  • Sytyttäminen kannattaa tehdä useimmissa tulisijoissa ylhäältä päin, ainakin jos tulisijassa on rakoarina. Kun pesä on puolillaan, lisätään sytykkeet ja niiden päälle ilmavasti hyvin syttyvää puuta: pieniä pilkkeitä tai säleitä.
  • Kun tuli syttyy puupanoksen yläosaan, alempana olevien puukerrosten savu kulkee jo hyvin roihuavan tulen kautta piippuun. Syttymisvaiheessa olevan puun savu sisältää vielä palamattomia osia, mutta ne palavat pääosin puhtaiksi ylempänä olevissa liekeissä, jos ilmaa tulee pesään tarpeeksi.
  • Lisää puuta pienissä erissä, niin palaminen on mahdollisimman puhdasta. Syttymishetkellä syntyy runsaasti häkää ja hiilivetyjä, ja ne ehtivät palaa sitä paremmin mitä pienempi määrä niitä syntyy. Toisaalta jatkuva tulisijan luukun aukominen saattaa pöläyttää savua sisään ja häiritä palamista.
  • Varo, ettet turhaan kurista tulta tuloilmaa vähentämällä. Silloin tulisija alkaa toimia tervahaudan tavoin. Syntyvä noki ja terva tarttuvat savukanavassa hormin seinämiin ja aiheuttavat nokipalon vaaran. Nokipalossa piipun päästä voi kohota metrien korkuinen liekki, ja kuumuus voi halkaista piipun ja jopa sytyttää koko talon.
  • Parhaiten puu palaa pellettikamiinassa, sillä siinä palamistapahtuma on jatkuvatoiminen; syöttökierukka pudottelee pellettejä koko ajan palomaljaan. Tämä näkyy myös mittauksissa, sillä pellettitakkojen hyötysuhteet ja päästöt ovat parhaasta päästä.

Lue lisää:

Kommentoi »